9/12/13

Eurobank: Η Τρόικα δίνει τη λύση, «κλείδωσε» η αύξηση!




Το πολυσυζητημένο θέμα της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank, σε ποια τιμή θα γίνει και ποιοι θα μετέχουν, έχει «κλειδώσει» οριστικά! Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «S&B», τη λύση δίνει η Τρόικα, ενώ τα κεφάλαια των 2 δισ. ευρώ έχουν εξευρεθεί και απομένουν πλέον οι επόμενες κινήσεις, με ευθύνη του ΤΧΣ.


Με παρέμβαση της Τρόικας, δίνεται λύση, στο πώς θα γίνει η είσοδος ξένων θεσμικών επενδυτών, ώστε να μην υπάρξουν συνέπειες για τα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με δεδομένο ότι η τιμή ανά μετοχή που θα πληρώσουν, θα είναι σαφώς χαμηλότερη από την τιμή κτήσης του ΤΧΣ, που έχει διαμορφωθεί στο 1,25 ευρώ.


Ακριβώς για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση, με παρότρυνση και σύμφωνη γνώμη της Τρόικας, θα περάσει νομοθετική ρύθμιση, που θα επιτρέπει στο ΤΧΣ να κάνει αύξηση, σε χαμηλότερη τιμή από αυτή της κτήσης και με παραίτηση των παλαιών μετόχων (δηλαδή, του ίδιου του Ταμείου και των πολύ λίγων ιδιωτών), αλλά με ταυτόχρονο ορισμό μίνιμουμ τιμής, τον οποίο άλλωστε απαιτεί και η ίδια η Τρόικα.


Ουσιαστικά, σε κανονικές αυξήσεις κεφαλαίου, δεν ανοίγει data room, αυτό γίνεται μόνο σε περιπτώσεις που πωλείται μία εταιρεία ή κομμάτι της, δηλαδή σε ιδιωτικοποιήσεις, όπως στον ΟΠΑΠ κ.λπ., όπου οι σύμβουλοι ορίζουν και μία μίνιμουμ τιμή, κάτω από την οποία δεν γίνονται δεκτές οι προσφορές και ζητείται βελτίωση τιμήματος - βλέπε Αστέρα ή ΟΠΑΠ. Το ζήτημα εδώ είναι ότι, κατά ένα περίεργο (;) τρόπο, όλες οι προσφορές κινούνται κάτω από την χαμηλότερη ορισθείσα τιμή και στη συνέχεια, απλώς οι ενδιαφερόμενοι καλύπτουν την διαφορά.


Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι, δεν θα βγουν Warrants στην προκειμένη περίπτωση αύξησης, με την είσοδο ξένων θεσμικών στην Eurobank, ενώ το data rooms, δεν πρόκειται βέβαια να μείνει ανοιχτό για... 50 ημέρες.


Η Διοίκηση Μεγάλου, Αράπογλου, Δαυίδ, έχει βρεί ήδη τα 2 δισ. ευρώ!
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «S&B», την περασμένη Παρασκευή, μεγάλο ξένο χαρτοφυλάκιο του Λονδίνου, το οποίο εξεδήλωσε τη διάθεση να μπει στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank με ένα σημαντικό ποσό, συνάντησε με μεγάλη του έκπληξη την άρνηση όσων χειρίζονται το θέμα της αύξησης, καθώς, αφού τον ευχαρίστησαν, του ανακοίνωσαν, ότι δεν χρειάζονται πλέον άλλα κεφάλαια!!!

Σημειωτέον, ότι ο ίδιος ξένος θεσμικός έχει μετάσχει και στις δύο προηγηθείσες αυξήσεις, τόσο της Τράπεζας Πειραιώς, όσο και της Alpha Bank.

Θυμίζουμε ότι η διαδικασία εξεύρεσης των κεφαλαίων ύψους 2 δισ. έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα και ότι - όπως εξαρχής επιμένει το «S&B» - ο στρατηγικός εταίρος που θα διαθέσει το μεγαλύτερο ποσό, θα είναι το καναδικό επενδυτικό fund, Fairfax, του Πρεμ Γουάτσα


Οι τελευταίες πληροφορίες μάλιστα, αναφέρουν ότι τα κεφάλαια που θα διαθέσει η Fairfax και η ομάδα των φίλων της, (βλέπε ρεπορτάζ μας, με τίτλο «''Οι συγγένειες'' της Eurobank, με την Βank of Ireland») προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ, ενώ το Apollo fund και ο Τζορτζ Σόρος θα καταβάλουν έκαστος, από 500 εκατ. ευρώ περίπου.

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι, είναι ότι το ΤΧΣ, έχει το δικαίωμα του βέτο, για την τιμή που θα προσφερθεί, αρχικά από την Fairfax, η οποία θα θέσει τον πήχη και για τους άλλους δύο ξένους θεσμικούς, αλλά, το Ταμείο είναι αυτό, που θα ορίσει την μίνιμουμ τιμή, ανά μετοχή, που θα δεχθεί από τους ενδιαφερόμενους.

Θα πρέπει, επίσης, να τονιστεί ότι οι πληροφορίες που φτάνουν στο «S&B» σχετικά με τις διαπιστώσεις της Blackrock, αναφέρουν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της Eurobank, που διαπιστώθηκαν βρίσκονται κάτω από τα 2 δισ. ευρώ.

Σημειωτέον ότι σήμερα ο ξένος οίκος, θα παραδώσει στην Τράπεζα Ελλάδας τα ευρήματά του, προσδιορίζοντας και τις κεφαλαιακές ανάγκες κάθε μίας εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών μας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το γεγονός ότι όσοι ορίζουν τα της αύξησης της τράπεζας, δεν δέχθηκαν την προσφορά του μεγάλου ξένου θεσμικού, έχει προκαλέσει τρομερή εντύπωση στον ίδιο τον ξένο επενδυτή, αλλά και στους ελάχιστους που γνωρίζουν τη συγκεκριμένη κίνηση και την απάντηση των ιθυνόντων. 



Ακριβώς αυτό το γεγονός, όμως, δείχνει με βεβαιότητα ότι το ζητούμενο ποσό των 2 δισ. ευρώ για την αύξηση της Eurobank, έχει ήδη εξευρεθεί, άλλως πως δεν εξηγείται η αρνητική απάντηση και μάλιστα για ένα ποσό δεκάδων εκατ. ευρώ.

4 σχόλια:

  1. Δημήτρη απο χθες σου εχω γραψει ΚΡΑΤΑ ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΑΘΙ. Με όσα γράφτηκαν σήμερα στον οικονομικό τύπο κανονικά η μετοχή θα έπρεπε να είχε κάνει +30%....

    Οπως βλέπεις την χωνουν ακόμα και εδώ.Λίγοι γνωρίζουν τους ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης καλό θα ήταν στα sites που βγαζουν τέτοιου είδους "πληροφορίες" να ρίχνουμε και μία ματια τι διαφημιστκά bannerakia τρέχουν επάνω δεξιά...

      Διαγραφή
    2. Φίλε Χρήστο, είμαι περίεργος να δω πως θα καταλήξει αυτή η ιστορία. Γι αυτό όμως που είμαι βέβαιος είναι ότι η Eurobank προσεχώς θα γράψει νούμερα που κανείς μας δεν φαντάζεται. Και δεν πρόκειται να το μετανοιώσω, ακολουθώντας την πλειοψηφία... Νάσαι καλά

      Διαγραφή
    3. Ενταξει Δημήτρη. Εύχομαι πραγματικά ότι καλύτερο.

      Διαγραφή

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me