13/12/13

Φορολογικές πιέσεις - του Μάνου Χατζηδάκη - το εβδομαδιαίο δελτίο

Τα νέα από τo νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αφορούν τον φόρο υπεραξίας από κινητές αξίες δεν άρεσαν στους επενδυτές επιτείνοντας το σκηνικό των πιέσεων που έχει ξεκινήσει μετά την 3η Δεκεμβρίου στην εγχώρια αγορά. 


Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα προσχέδιο νόμου η επενδυτική κοινότητα φαίνεται να διατηρεί σοβαρές ενστάσεις ως προς την επίδραση που θα έχουν οι σχετικές διατάξεις στην δημιουργία ενδιαφέροντος ή στην ελκυστικότητα της αγοράς καθώς διαπιστώνονται κενά που αφορούν τον συμψηφισμό παλαιότερων ζημιών ή την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου που αρχικά είχε διατυπωθεί ότι μπορεί να υπάρχει. 

Σε άλλες περιπτώσεις όπως τα warrants όπου ο μέτοχος έχει λάβει χωρίς χρηματική καταβολή τίτλους η υπεραξία φαίνεται ότι θα περιλαμβάνει το σύνολο του κεφαλαίου χωρίς να υπολογίζεται η απομείωση που υπέστησαν οι μετοχές πριν και κατά την περίοδο της άσκησης του δικαιώματος προτίμησης γεγονός που οφείλεται και στην απόκτηση των warrants. 

Την ίδια στιγμή επενδυτές που καταγράφουν κέρδη στα χαρτοφυλάκια τους κινούνται προληπτικά ανεβάζοντας τις θεωρητικές τιμές κτήσης πουλώντας και αγοράζοντας τις μετοχές τους προκειμένου να μειώσουν την ενδεχόμενη φορολογητέα ποσότητα σε μια μελλοντική τους πώληση. 


Όλα τα παραπάνω δημιουργούν μια συστημική εικόνα αυτοτροφοδοτούμενων πωλήσεων που δεν συνδέεται με την επικαιρότητα ή με τις επιχειρηματικές προοπτικές των εταιριών. 


Ειδήσεις όπως η εκτέλεση του προϋπολογισμού, οι δηλώσεις αρμοδίων για την έκθεση της Blackrock, η πώληση των ΚΑΕ πέρασαν σε δεύτερη μοίρα καθώς οι ξένοι επενδυτές έχουν αποστασιοποιηθεί από την αγορά ή έχουν περιορίσει την παρουσία τους επιτείνωντας τις αρνητικές διακυμάνσεις αφού το βάθος των εντολών είναι ρηχό. 


Αν δεν αλλάξει κάτι ριζικά έως την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου είναι  πολύ πιθανό η εικόνα αυτή να διατηρηθεί στις συνεδριάσεις που μεσολαβούν έως το τέλος του έτους αφού από την άλλη πλευρά πλην της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων της Blackrock δεν υπάρχει κάτι άλλο που να μπορεί να μεταβάλλει την ψυχολογία και να εξισορροπήσει την κατάσταση. 


Τα τεχνικά δεδομένα της αγοράς δεν άλλαξαν ιδιαίτερα παρά την προσπάθεια διαφυγής στο ξεκίνημα του μήνα. Ο Γενικός Δείκτης από τις 10 Οκτωβρίου διαπραγματεύεται σε ένα στενό εύρος διακύμανσης με αποτέλεσμα ο δείκτης αναφοράς της αγοράς να αρχίζει να συγκλίνει με τις χρονοσειρές των κινητών μέσων των 30 και 50 ημερών που ακόμα παραμένουν με αγοραστικά σήματα. 

Οι ταλαντωτές κινούνται σε ουδέτερες ζώνες ενώ οι τζίροι παρουσιάζουν σε εβδομαδιαία βάση φθίνουσα πορεία με σημείο καμπής την εβδομάδα της αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI. 


Τα δεδομένα των τζίρων ενδέχεται να κινηθούν ακόμα χαμηλότερα καθώς η προεορταστική περίοδος δεν φημίζεται για τους ισχυρούς τζίρους. Πιθανότερο σενάριο για την επόμενη εβδομάδα παραμένει η διατήρηση των τάσεων συσσώρευσης το γνωστό εύρος κίνησης των τελευταίων δύο μηνών με κάτω όριο την περιοχή των 1.080 – 1.100 μονάδων.


Μπαίνουμε στην τελευταία εβδομάδα πέντε εργάσιμων ημερών της χρονιάς. Στο τέλος αυτής της εβδομάδας (20/12) περιμένει η λήξη των παραγώγων επί μετοχών και δεικτών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Νωρίτερα την Τρίτη θα γίνει η τελευταία δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας αρχικού ενδιαφέροντος 1,0 δις ευρώ.

2 σχόλια:

  1. ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΠΟΥΛΑΤΕ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΟΣΑΣΤΕ ΜΗΝ ΦΑΤΕ ΦΟΡΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΚΕΡΔΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ? ΜΠΟΥΡΔΕΣ !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΠΟΥΛΑΤΕ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΟΣΑΣΤΕ ΜΗΝ ΦΑΤΕ ΦΟΡΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΚΕΡΔΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ? ΜΠΟΥΡΔΕΣ !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me