13/12/13

Το νομοσχέδιο έφερε... γρουσουζιά στο ΧΑ


του Θανάση Σταυρόπουλου


Τι σηματοδοτεί το «ξεφόρτωμα» ανήμερα Παρασκευής και... 13. Προβληματίζει το υψηλός τζίρος. Σήμανε συναγερμός στα χρηματιστηριακά γραφεία και φόβοι για φυγή επενδυτών. Ποιες «λύσεις» επεξεργάζονται για το φόρο υπεραξίας.



«Παρασκευή και 13», με όλη την σημασία της λέξεως, η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που εν μέσω «χαμηλών θερμοκρασιών» κινήθηκε στον απόηχο της νέας φορολογικής λαίλαπας που «εφεύραν» οι ειδικοί του Υπουργείου Οικονομικών, αγνοώντας επιδεικτικά τις παραινέσεις - συμβουλές όλων των φορέων της Αγοράς, που φαίνεται ότι απευθύνθηκαν εις "ώτα μη ακουόντων"!

Σύμφωνα με εκτεταμένο ρεπορτάζ σε χρηματιστηριακά γραφεία, απόλυτα ταυτιζόμενες δείχνουν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των επαγγελματιών του χώρου που αναφέρουν ότι με το νομοσχέδιο αυτό, το μόνο που θα καταφέρει η Κυβέρνηση θα είναι να διώξει και τους τελευταίους συμμετέχοντες στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά, είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι επιχειρηματίες, είτε είναι απλοί επενδυτές.

Παραμένει άγνωστο αν το εν λόγω νομοσχέδιο θα περάσει χωρίς αλλαγές από την Ελληνική Βουλή, όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την απόλυτα "μακρινή σχέση" των περισσότερων βουλευτών με τους άγραφους νόμους των Αγορών και βέβαια το γεγονός ότι έχουν περάσει πολύ χειρότερα, "θυσία στον βωμό της κομματικής πειθαρχίας".

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Κασσάνδρας Αντωνίου, από 1η/1/2014 ξεκινά η εφαρμογή του φόρου υπεραξίας (15%) παράλληλα με αυτή επί του φόρου συναλλαγών 0,20% επί των πωλήσεων. Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος επί των πωλήσεων είχε αυξηθεί στο 0,20%, υπό την προϋπόθεση να μην ισχύσει ο φόρος υπεραξίας. Τώρα προχωρά προς ψήφιση ο φόρος υπεραξίας και ταυτόχρονα παραμένει και ο φόρος επί των πωλήσεων στο 0,20%. Αυτά μόνο στην Ελλάδα γίνονται (!)

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, χάθηκε η διεκδίκηση του αφορολόγητου ύψους 25.000 ευρώ στην υπεραξία. 

Δηλαδή οι "ιθύνοντες" του Υπουργείου αγνόησαν και τα πλέον επίσημα στοιχεία, δηλαδή αυτά του Χ.Α., που ανέφεραν ότι το 90% των χαρτοφυλακίων έχουν τρέχουσα αξία χαμηλότερη των 9.000 ευρώ και έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα στους κωδικούς λιανικής, αλλά και στις ΑΧΕ στις οποίες ο τζίρος τους βασίζεται κατά κύριο λόγο στις κινήσεις του reatail και των traders (!)


Απόλυτα αναμενόμενη η σημερινή κίνηση της Αγοράς, που δεν αποκλείεται να έδωσε μία "μικρή πρόγευση" για το τι μπορεί να ακολουθήσει αν δεν υπάρξουν σημαντικές διορθώσεις της τελευταίας στιγμής.


Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, οι περισσότεροι Έλληνες επενδυτές που έχουν κέρδη, είτε θα κλείσουν θέσεις και θα παραμείνουν εκτός Αγοράς προκειμένου να δουν την κατάληξη των εξελίξεων, είτε άλλοι (σαφώς λιγότεροι) θα κάνουν "γυρίσματα" για να ξεκινήσουν το 2014 από υψηλά επίπεδα φοβούμενοι την αναδρομική φορολόγηση. Έτσι, τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, θα δούμε αρκετές "περίεργες" κινήσεις, αποδόσεις, όγκους και πακέτα σε αρκετούς τίτλους.


Συσκέψεις επί συσκέψεων στις ΑΧΕ που έχουν σαν κύριο πελατολόγιο τους εγχώριους επενδυτές και σημαντικός προβληματισμός στα θεωρούμενα "μεγάλα" χαρτοφυλάκια. 

Μάλιστα, εν όψει εφαρμογής του φόρου υπεραξίας, αρκετά από τα "ισχυρά χέρια" της Αγοράς προσανατολίζονται στο άνοιγμα εταιρειών με έδρα εκτός Ελλάδος, με προοπτική να περνάνε στο ΟΑΣΗΣ εντολές μέσω ΑΧΕ με έδρα στο εξωτερικό και σε Χώρες που ακόμα δεν φορολογούνται οι υπεραξίες από χρηματιστηριακές συναλλαγές.


Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο απαισιόδοξη σχολή σκέψης, σύμφωνα με την οποία η επενδυτική κοινότητα, παντοιοτρόπως, θα εκδηλώσει την... αντίθεση της στις επικείμενες αλλαγές.


Σύμφωνα με τους απαισιόδοξους, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών ολοκλήρωσε τη ανοδική του κίνηση για εφέτος και το μόνο που απομένει είναι να λήξει και τυπικά η χρονιά.

Μάλιστα οι απαισιόδοξοι προχωρούν ακόμη περισσότερο επισημαίνοντας την πιθανότητα, από 1/1/2014, να ισχύσει το "πόθεν έσχες" για αγορά μετοχών ή συμμετοχή σε ΑΜΚ, αλλά και την ισχυρή πιθανότητα διόρθωσης που διαφαίνεται να "προετοιμάζεται" στις διεθνείς Αγορές. \\\


Σε αυτή την περίπτωση και με δεδομένο ότι η εγχώρια Αγορά αναμένει και την αύξηση του πολιτικού ρίσκου, αρχίζει να "δυσκολεύει" και η μεσοπρόθεσμη τάση που αφορά το πρώτο εξάμηνο του 2014.


Από εκεί και πέρα και με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, το σημερινό τρίτο συνεχόμενο αρνητικό κλείσιμο για τον Γενικό Δείκτη, μάλλον σαν αναμενόμενη εξέλιξη μπορεί να θεωρηθεί, καθώς προχώρησαν σε κινήσεις "stop loss" τα "γρήγορα" χαρτοφυλάκια που κινούνται με αποκλειστικό γνώμονα τις τεχνικές ενδείξεις (εκτεταμένη αναφορά θα γίνει στην συνέχεια του σχολίου).


Άκρως ανησυχητικό το γεγονός ότι το σημερινό "ξεφόρτωμα" συνοδεύτηκε από των υψηλότερο τζίρο των τελευταίων επτά συνεδριάσεων.


Σχετικά καλύτερη η εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλώ, αν και το σύνολο των Δεικτοβαρών Τραπεζικών τίτλων έχει γυρίσει σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι, αποκλειστικά και μόνο γιατί οι Τραπεζικές μετοχές σημειώνουν σαφώς μικρότερες χρηματιστηριακές υπεραξίες από άλλες μετοχές του FTSE25.


Αντίθετα δεν αποκλείεται να συνεχιστεί, αυξανόμενη, η κινητικότητα στα Τραπεζικά warrants, καθώς όσα χαρτοφυλάκια έχουν μηδενική τιμή κτήσης θα προχωρήσουν σε εσπευσμένες ρευστοποιήσεις, ή σε γυρίσματα θέσεων.


Για τους "λάτρεις" των στατιστικών, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αποδείχθηκε η δεύτερη συνεχόμενη πτωτική, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει εβδομαδιαίες απώλειες 1,75% και τον Τραπεζικό απώλειες 1,18%. 


Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει κέρδη 27,41% και ο Τραπεζικός απώλειες 20,04%. Η μέση μικτή ημερήσια αξία συναλλαγών συρρικνώθηκε κατά 37% και διαμορφώθηκε στα 75,8 εκατ. ευρώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me