19/10/13

Απολαυστικός ο Μάνος Χατζηδάκης, στις αναφορές του στο ''Κεφάλαιο'' του Σαββάτου...

ΑΓΟΡΑ( Ι ): Και 10 σελίδες να ήταν η σημερινή στήλη θα είχαμε να γράφουμε. Όχι τόσο για τα δεδομένα των εταιριών ή τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν ή έχουν απομείνει στο ΧΑ αλλά για τα φαινόμενα που συνοδεύουν την αλλαγή της ψυχολογίας στην εγχώρια αγορά.

 

Κατά αρχάς τα κέρδη ξαναμπαίνουν μέσα: Όσοι κερδισμένοι πουλάνε Alpha bank πάνε στις δύο άλλες τράπεζες που δεν έχουν πιάσει τις τιμές της αύξησης. Όσοι πούλησαν ΟΠΑΠ μετά την ολοκλήρωση της πώλησης από το ΤΑΙΠΕΔ πήγαν στην επόμενη αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ ή της ΔΕΗ.

Κωδικοί που είχαν να κινηθούν στο χρηματιστήριο από την εποχή της δραχμής αποφάσισαν ότι έπρεπε να αγοράσουν τώρα warrant κάποιας τράπεζας.

Οι αλλοδαπές εντολές  αφορούν καλάθια αγορών διαχέοντας την ρευστότητα αλλά και τις αποδόσεις σε όλο το εύρος της αγοράς. Οι έλληνες θεσμικοί έχουν μείνει πίσω και αγοράζουν παράγωγα για να καλύψουν την απόδοση της αγοράς, αφού η Coca Cola τους κάνει «την ζημιά» ως υπέρβαρη θέση.

Κερασάκι στην τούρτα το τελευταίο τεύχος του γερμανικού περιοδικού «der Aktionär» (ο μέτοχος): Στις επενδυτικές του επιλογές ξεχωρίζει τις Allianz, Deutsche Telecom, Εοn, BMW και Alpha bank την οποία χαρακτηρίζει και ως μετοχή της εβδομάδας (!).

ΑΓΟΡΑ( ΙΙ ): Η άνοδος πάντα είναι πιο γλυκιά γιατί δημιουργεί πλούτο σε μεγαλύτερο αριθμό ατόμων.

Όταν έχει λείψει όμως το «φαινόμενο πλούτου» -wealth effect- τόσα χρόνια από την ελληνική αγορά και όταν στο εξωτερικό έχουν γίνει υπερπαραγωγές αποδόσεων...

  • είναι αναμενόμενο οι εφαπτόμενοι προς την χρηματιστηριακή αγορά επενδυτές να θέλουν να ακουμπήσουν λίγο από την λάμψη της.
Από την άλλη πλευρά η πλειοψηφία των διαχειριστών και των συμβούλων που έχουν αντέξει επαγγελματικά όλα αυτά τα χρόνια ως εραστές της βραχυπρόθεσμης απόδοσης...
  • αλλά από την άλλη έχουν ξεχάσει πως είναι μια πραγματικά ανοδική αγορά δεν έχουν πάρει αυτό που πιστεύουν ότι αξίζουν λόγω εγγύτητας προς την οθόνη.
Αποτέλεσμα; Γιούρια στον ταβλά με τα κουλούρια με εξάντληση της ρευστότητας του «άερα» (T+3) και του περιθωρίου μόχλευσης (margin) και τζίρο 190 εκ. ευρώ. Τα χαρτιά του 25άρη έγραψαν νέα ετήσια υψηλά και η διανομή ήταν θέμα χρόνου.

Που θα σταματήσει η διόρθωση; Εκεί που θα κλείσουν τα margins. Που θα κλείσουν τα margins; Εκεί που ο πόνος θα είναι τόσος ώστε να μην σκοτώσει τον κωδικό αλλά να τον ματώσει: Τουτέστιν να ροκανίσει και λίγο κεφάλαιο εκτός από τις αποδόσεις.

ΑΓΟΡΑ ( ΙΙΙ ): Για να μην κατηγορηθεί η στήλη για «ξερολισμό», η στατιστική λέει ότι οι διορθώσεις μετά από μεγάλες ανοδικές κινήσεις δεν εκτονώνονται νωρίτερα από το 10% από το υψηλό της κίνησης.

Άρα οι 1040 μονάδες είναι μια περιοχή στην οποία οι έχοντες ρευστότητα μπορεί να αρχίσουν να επανεξετάζουν την στάση τους. Ιδανικά και το 980 του Γενικού Δείκτη σαν νούμερο έχει μια γοητεία τοποθετήσεων...
  • αφού  η διάσπαση των 1.000 μονάδων θα φέρει πολύ γκρίνια, περικοπή ζημιών και πληθώρα τίτλων σε μεγαλύτερη προσφορά.
Και όπως όλα τα ωραία τελειώνουν με πόνο, όλα τα ωραία αρχίζουν με ένα ξεπούλημα της αγοράς όπου τα αδύναμα χέρια πετάνε όπως-όπως τις θέσεις που απέκτησαν μετά από ενδελεχή και εντατικό ψάξιμο ολίγων λεπτών...
  •  («Πες μου πιο χαρτί έχει μείνει πίσω») του ταμπλό από τον υπολογιστή τους...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me