19/10/13

Τι σημαίνει η είσοδος Fairfax στο Μυτιληναίο

του Μιχάλη Καϊταντζίδη
 
Δυο χρόνια κράτησε το «φλερτ» των Καναδών με τον όμιλο Μυτιληναίου. Πώς χτίστηκε η συμφωνία και ποια είναι τα επόμενα σχέδια για τη στρατηγική συνεργασία. Τα μεγέθη, οι δραστηριότητες και οι νέες προοπτικές για τον ελληνικό όμιλο. 
 
 
 
Οι προοπτικές που ανοίγονται για τον όμιλο Μυτιληναίου με την είσοδο της Fairfax στο μετοχικό του κεφάλαιο, έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία για τον όμιλο Μυτιληναίου, από αυτή καθαυτή την μεταβίβαση στο καναδικό fund του 4,25% του μετοχικού κεφαλαίου.

Αυτό τονίζουν παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι γνωρίζουν την στρατηγική που ακολουθεί διεθνώς η Fairfax στις τοποθετήσεις της, αλλά και τις προκαταρκτικές συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκέντρωσε το Euro2day.gr, η προσέγγιση των δύο πλευρών ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. Όλο αυτό το διάστημα η Fairfax (στη φωτ. ο επικεφαλής Prem Watsa και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος) είχε στο μικροσκόπιό της τον ελληνικό όμιλο, σε όλες τις δραστηριότητες του, εντός και εκτός Ελλάδος, ενώ παράλληλα παρακολουθούσε και τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Η τελική απόφαση πάρθηκε μετά από διαπραγματεύσεις και αφού ο όμιλος Μυτιληναίου κρίθηκε ότι καλύπτει τα κριτήρια που θέτει η Fairfax για την είσοδο της σε μια εταιρεία, με τη λογική του στρατηγικού επενδυτή και όχι της αποκόμισης βραχυπρόθεσμων κερδών.

Οπως τονίζουν άνθρωποι της αγοράς, το καναδικό fund εστιάζει το ενδιαφέρον του σε εταιρείες οι οποίες έχουν αξία, αλλά είναι υποτιμημένες στην χρηματιστηριακή αγορά, για λόγους που δεν σχετίζονται με τις ίδιες, όπως το ρίσκο χώρας κ.ά.
Όλες δε οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις, συγκλίνουν στο ότι η διοίκηση της Fairfax σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, θα επιδιώξει να αυξήσει τη συμμετοχή του fund στο μετοχικό κεφάλαιο του ελληνικού ομίλου.

 Τι σημαίνει η είσοδος της Fairfax στο Μυτιληναίο - Οι προοπτικές

Από την πλευρά του ομίλου Μυτιληναίου, η διεθνοποίηση του μετοχολογίου κρίνεται ως μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, καθώς η Fairfax ακολουθεί τακτικές ενίσχυσης της αξίας των εταιρειών στις οποίες μετέχει, κάτι που φάνηκε και στην περίπτωση της επένδυσης στην Eurobank Properties. 

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, παρ’ ότι υπήρχαν κρούσεις στη διοίκηση του ελληνικού ομίλου και από άλλα funds του εξωτερικού για απόκτηση του πακέτου ιδίων μετοχών, προτιμήθηκε να αναμείνουν τις οριστικές αποφάσεις της Fairfax.

Ο όμιλος Μυτιληναίου

Ο ελληνικός όμιλος με κύριες δραστηριότητες στους τομείς της μεταλλουργίας (Αλουμίνα, πρωτόχυτο Αλουμίνιο), των έργων ΕPC (ΜΕΤΚΑ), της ηλεκτρικής ενέργειας (Protergia, Korinthos Power, Cogen ) και του φυσικού αερίου (M+M), συνεχίζει να καταγράφει ανοδική πορεία στα μεγέθη του παρά την αρνητική συγκυρία. 

Στο εξάμηνο, εμφάνισε κύκλο εργασιών 730,8 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένο κατά 2,3% λειτουργική κερδοφορία EBITDA στα 102,2 εκατομμύρια (+28%) και καθαρή κερδοφορία στα 12,5 εκατομμύρια (+47%). Τα αποτελέσματα αυτά επιτεύχθηκαν παρά τις αυξημένες αποσβέσεις, το υψηλότερο χρηματοοικονομικό κόστος και την περαιτέρω φορολόγηση της παραγωγικής διαδικασίας (υψηλοί ειδικοί φόροι στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο).

Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου το εξάμηνο 2013 μειώθηκε κατά 170 εκατομμύρια, (από 725 σε 555 εκατομμύρια ευρώ), ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης των θετικών ταμειακών ροών, και μείωσης του οφειλόμενου ΦΠΑ από το Δημόσιο.

Στις αρχές Αυγούστου, ανακοινώθηκε επίσης, ότι ολοκληρώθηκε η αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων της Εταιρείας, συνολικού ποσού ύψους 243 εκατομμυρίων ευρώ για 3 χρόνια, με δυνατότητα επέκτασης για 2 ακόμα χρόνια (σύνολο 5 χρόνια).


Με την εξέλιξη αυτή, βελτιώθηκε ουσιαστικά το πιστωτικό προφίλ του ομίλου, ενώ διασφαλίστηκε επαρκής ρευστότητα για μελλοντικές επενδυτικές κινήσεις, στο ιδιαίτερα δύσκολο χρηματοοικονομικό περιβάλλον, στο οποίο συνεχίζει να κινείται ο όμιλος και οι άλλες ελληνικές επιχειρήσεις.


Στρατηγικές συνεργασίες έχει αναπτύξει με τον όμιλο της Μότορ Όιλ στους τομείς της ηλεκτροπαραγωγής (Korinthos Power, 35% Μότορ Όιλ) και του φυσικού αερίου (Μ+Μ, 50-50).

Οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που ελέγχει έχουν ισχύ περίπου 1.200 μεγαβάτ αναγορεύοντας την εταιρεία στον μεγαλύτερο ανεξάρτητο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας. 

Επίσης η Μ+Μ, είναι η μοναδική εταιρεία που πραγματοποίησε εισαγωγές φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή, ανοίγοντας την σχετική αγορά. 

Στις κατασκευές, η ΜΕΤΚΑ δραστηριοποιείται πλέον εκτός Ελλάδος, όπου και πραγματοποιεί το 95% του κύκλου εργασιών της.

Έχει ιδρύσει θυγατρική στην Τουρκία, ενώ αυτή την στιγμή εκτελεί παραγγελίες έργων ΕPC, κυρίως μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος άνω των 6.000 μεγαβάτ σε χώρες της ΕΕ, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me