16/7/15

Η πρώτη φωτογραφία υψηλής ευκρίνειας του Πλούτωνα

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΥΨΗΛΗΣ ΕΥΚΡΙΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΩΝΑ...

Η πρώτη φωτογραφία υψηλής ευκρίνειας του Πλούτωνα που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA αποκαλύπτει ένα ορεινό τοπίο με πανύψηλα βουνά από πάγο.


Στην εκπληκτική εικόνα που δημοσιεύτηκε μαζί με νέο υλικό από τους δορυφόρους του πλανήτη νάνου, Χάροντα και Ύδρα, διακρίνονται όρη που φτάνουν σε ύψος τα 3.300 χιλιάδες μέτρα, τα οποία σχηματίστηκαν πιθανώς πριν από 100 εκατομμύρια χρόνια.

Σύμφωνα με τη ΝASA, το νέο φωτογραφικό υλικό αποδεικνύει ότι υπάρχει γεωλογική δραστηριότητα στην επιφάνεια του μικρού απομονωμένου πλανήτη. Αυτό, σύμφωνα με την υπηρεσία, αλλάζει τα δεδομένα, αφού σε αντίθεση με τους παγωμένους δορυφόρους άλλων γιγάντιων πλανητών, ο Πλούτωνας δεν θερμαίνεται από την έλξη της βαρύτητας ενός μεγαλύτερου πλανητικού σώματος. Κατά συνέπεια, η γεωλογική δραστηριότητα πρέπει να ενεργοποιείται από κάποιο άλλο φαινόμενο που παραμένει άγνωστο.

Η φωτογραφία καταγράφηκε από το διαστημόπλοιο New Horizons, που κατάφερε την Τρίτη να προσεγγίσει τον Πλούτωνα έπειτα από ένα ταξίδι χωρίς προβλήματα διανύοντας μία απόσταση μεγαλύτερη των πέντε δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Αυτή η φιλόδοξη αποστολή που κόστισε 700 εκατομμύρια δολάρια επέτρεψε στη NASA να συλλέξει τον μεγαλύτερο αριθμό πληροφοριών για τον μικροσκοπικό πλανήτη, που είναι πολύ απομακρυσμένος και για τον οποίο ελάχιστα γνωρίζουμε μέχρι τώρα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me