18/11/14

Χ.Α.: Η αλλαγή στάσης των οίκων για την Ελληνική Οικονομία (ακόμη και της συστηματικά "φιλικής" J P Morgan) δεν εκπλήσσουν.

"Παγιδευμένο συνεχίζει να είναι το Χ.Α. στη ζώνη των 900 μονάδων, με το μίγμα των προσδοκιών να εναλλάσσεται καθημερινά, προκαλώντας μεταβλητότητα, διαμορφώνοντας επίγευση αισιόδοξη, είτε απαισιόδοξη (το συνηθέστερο, δυστυχώς)" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

 

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της συντήρησης του κλίματος δυστοκίας στις διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με την τρόικα, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα σε σχέση με την ολοκλήρωσή τους εντός του Δεκεμβρίου...

Αλλά και της διατήρησης του πολιτικού κινδύνου με τη μορφή των αρνητικών παρενεργειών για την οικονομία από την πιθανή αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.
Τα δεδομένα αυτά δεν επιτρέπουν στην παρούσα φάση τη διαμόρφωση της πεποίθησης ότι η θεαματική επίδοση του ΑΕΠ για το 3ο τρίμηνο (+1,7%) συνιστά στοιχείο που σηματοδοτεί τη μονιμότερη είσοδο της Ελληνικής Οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά.
Επιπλέον, η επίδοση αυτή οφείλεται κυρίως στην καλή πορεία του Τουρισμού και δεν συνδυάζεται με την εφαρμογή ενός σχεδίου δράσεων που θα συμβάλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της Οικονομίας.

Αντιθέτως, η καθημερινή ατζέντα περιλαμβάνει κυρίως τα της ρύθμισης των υποχρεώσεων Ιδιωτών και Επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς και τις Τράπεζες, που ακόμη δεν έχουν οριστικά θεσμοθετηθεί στο σύνολό τους.

Έτσι, οποιεσδήποτε σκέψεις για άλλες δαπάνες (ιδιαίτερα επενδυτικού χαρακτήρα), μετατίθενται για το μέλλον όταν το επιχειρηματικό περιβάλλον θα διαφανεί ότι αλλάζει επί το φιλικότερο. Από την άλλη πλευρά, δυσμενείς είναι και οι εξελίξεις του εξωτερικού περιβάλλοντος. Η οικονομία της Ευρωζώνης βιώνει συνθήκες αποπληθωρισμού (μόλις +0,2% του ΑΕΠ το 3ο έναντι του 2ου τριμήνου)...

Καθιστώντας επείγουσες τις δράσεις τόσο του Μάριο Ντράγκι, μέσω της αυξημένης ρευστότητας, όσο και του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, μέσω των στοχευμένων επενδυτικών δράσεων που έχουν προαναγγελθεί.

Η ανάπτυξη στην Κίνα επιβραδύνεται και η Ρωσία απειλείται με βαθιά ύφεση αν συνεχισθούν οι σε βάρος της κυρώσεις από τη Δύση...

Ενώ η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου, λόγω γενικευμένης ύφεσης και του Αμερικανικού πετρελαίου των σχιστολιθικών κοιτασμάτων, συνιστά απειλή για τις Πετρελαιοπαραγωγικές Χώρες.

Οι δε αποφάσεις του G20 που μιλούν για δράσεις ύψους 2 τρισ, δολαρίων ως το… 2018 είναι φανερά κατώτερες της σοβαρότητας των προβλημάτων που απειλούν την Παγκόσμια Οικονομία.

Ενόψει των παραπάνω, η αλλαγή στάσης των οίκων για την Ελληνική Οικονομία (ακόμη και της συστηματικά "φιλικής" J P Morgan) δεν εκπλήσσουν.

Καταληκτικά και σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου επενδύσεων της TecGroup, το σενάριο της παλινδρόμησης στην περιοχή των 900 μονάδων συνιστά μια μάλλον θετική προοπτική για την Ελληνική Αγορά...

Καθώς ενσωματώνει την πιθανότητα αποφάσεων διατήρησης των Ελληνικών θέσεων από τους επενδυτές εξωτερικού (stand-still scenario) αποφεύγοντας στην παρούσα φάση κινήσεις περαιτέρω αποεπένδυσης...

Υιοθετώντας δηλαδή στάση "κατανόησης" για τις "ιδιαιτερότητες" του Ελληνικού πολιτικού σκηνικού. Τα σενάριο αυτό επιτρέπει "αναλαμπές" τεχνικού χαρακτήρα, όπως η χθεσινή...
Καθώς τα αντανακλαστικά της Αγοράς δεν έχουν πλήρως χαθεί, επιτρέποντας κινήσεις βραχυχρόνιου χαρακτήρα από λίγους εναπομείναντες "παίκτες" του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me