6/10/14

X.A.: Πολιτική, οικονομική ανάλυση της αγοράς και τεχνική προσέγγιση


H αγορά την εβδομάδα που πέρασε συνέχισε την πτωτική της κίνηση δοκιμάζοντας τις ανοχές της στήριξης στην περιοχή του 1030-1040 αλλά και 335-340 του ΓΔ επίπεδα που είναι και τα πρόσφατα εβδομαδιαία χαμηλά. Η Τρόικα συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση και πλέον περιμένουμε τις όποιες ανακοινώσεις.

Στον τομέα των εσόδων φαίνεται να είναι ικανοποιημένοι παρόλα αυτά υπάρχουν πολλά και σημαντικά ζητήματα όπως τα κόκκινα δάνεια, το ασφαλιστικό αλλά και πολλές διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν μείνει πίσω και που πρέπει να συζητηθούν και να λυθούν το συντομότερο.

Μπροστά μας την εβδομάδα που έρχεται έχουμε και την ψήφο εμπιστοσύνης μιας και η κυβέρνηση θέλησε να διαλύσει τα σύννεφα των άμεσων εκλογών που είχαν μαζευτεί στον ορίζοντα. Την χώρα για άλλη μία φορά την ταλανίζουν πολιτικά θέματα που ουσιαστικά τρώνε χρόνο μέσα στην κρίση χρόνος που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να μπορέσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα να ανατρέχουμε το σκηνικό.

Φυσικά πίσω φαίνεται να πηγαίνει και η συζήτηση για την βιωσιμότητα του χρέους γεγονός που θα μπορούσε να κάνει την διαφορά στο σύνολο της οικονομίας αλλά και της ψυχολογίας. Φυσικά το σκηνικό το δημιουργούμε από μόνοι μας μιας και οι περισσότεροι πιστεύουν πως υπάρχουν εύκολες λύσεις αλλά και επιστροφή στο παρελθόν και στην ευημερία.

Κάτι τέτοιο φυσικά είναι αδύνατον και μόνο στο χέρι μας είναι το πώς θα βγούμε από το τέλμα που εμείς δημιουργήσαμε. Η Ευρώπη είναι σύμμαχος μας στο σκηνικό παρόλα αυτά θέλει ουσιαστικά να μας φέρει σε ένα επίπεδο που θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε και πάλι να αναπτυσσόμαστε.

Ο DRAGHI στην συνέντευξη του απλά είπε ότι υποστηρίζει και τις Ελληνικές τράπεζες στο πρόγραμμα που έχει ήδη ξεκινήσει με την διαφορά ότι πιστεύει ότι α) είναι δύσκολο αλλά και ασύμφορο να βγούμε στις αγορές στην παρούσα φάση τουλάχιστον και πως το πιο πιθανό είναι να χρειαστούμε ένα νέο πακέτο στήριξης που θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό.

Το μνημόνιο στην μορφή που είναι σήμερα τελειώνει τέλος του έτους και το πιο πιθανό είναι να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα που ουσιαστικά δεν θα αφορά φόρους αλλά περισσότερο διαρθρωτικές αλλαγές που τόσο λείπουν από την Ελληνική οικονομία.

Οι φόροι είναι δεδομένο πως πρέπει να αρχίσουν να μειώνονται μιας και τα ληξιπρόθεσμα απλά θα ανεβαίνουν κάθετα μήνα με τον μήνα ενώ η κυβέρνηση αναγκάζεται για να πιάσει τους στόχους της απλά να βάζει πολύ μεγαλύτερους φόρους βλέπε ΕΝΦΙΑ υπολογίζοντας το μέγεθος των ανείσπραχτων.

Αυτό φυσικά δεν έχει λογική μιας και είναι ακριβώς στην αντίπερα όχθη του σκεπτικού της ανάπτυξης που ουσιαστικά μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ και παράλληλα να κάνει την διαφορά στην οικονομία.

Το κακό με τους περισσότερους είναι ότι δεν έχουμε καταλάβει που βρισκόμαστε και τα εκάστοτε πολιτικά κόμματα όχι μόνο τώρα αλλά ανέκαθεν το μόνο που προσπαθούν είναι να κυβερνήσουν χωρίς να σκέφτονται το τι θα ήταν καλύτερο για τον τόπο τουλάχιστον χρονικά.



Από την άλλη το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου πιστεύει ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά από ότι φαίνονται πιστεύοντας κάθε φορά ότι μία νέα κυβέρνηση μπορεί να κάνει την διαφορά.

Είναι δεδομένο πως έτσι όπως είναι η οικονομία δεν μπορεί να προχωρήσει μόνη της χωρίς την βοήθεια της Ευρώπης και αυτό είναι το δεδομένο της υπόθεσης. Από την άλλη είναι δεδομένο πως η Ευρώπη δεν θα χαριστεί και θα ακολουθήσει το σκεπτικό της στον βαθμό που αντέχουμε σαν οικονομία.

Έτσι ως έχει η κατάσταση το πολύ πολύ από την μεριά της να κλείσει τον όποιο δανεισμό μας παρέχει οπότε άμεσα η οικονομία θα “πνιγεί” και θα αναγκαστεί είτε να την ακολουθήσει με τους κανόνες της ή να αποχωρήσει από την ένωση.

 Όλο αυτό το σκηνικό φυσικά σε περίπτωση που τα πράγματα τραβηχτούν στα άκρα κάτι που έχει μικρές πιθανότητες θα καθυστερήσει τις όποιες πιθανές επενδύσεις και παράλληλα ανάπτυξη της χώρας δημιουργώντας μία κατάσταση “λάσπης”.

Φυσικά η οικονομία δεν αντέχει και πολλά πολλά μιας και ήδη έχει περάσει 6 χρόνια ύφεσης οπότε οι κίνδυνοι είναι σημαντικά μεγάλοι. Τώρα από την άλλη οι ξένοι βλέπουν την όλη αυτή κατάσταση και απλά περιμένουν να δουν τις πολιτικές εξελίξεις που απλά πιθανολογούμε απλά μας τρώνε χρόνο μιας και μία άλλη κυβέρνηση να έρθει θα αναγκαστεί να ακολουθήσει την λογική.

Στην αγορά από την άλλη έχουν επενδυθεί κάποια σημαντικά νούμερα που ουσιαστικά έχουν πάρει ή θα πάρουν τον έλεγχο του τραπεζικού κλάδου στο μέλλον ενώ μέσω ομολογιακών έχουν μπει αρκετά δις στις εταιρίες. Οί ίδιοι έχουν συμφέρον να στηρίξουν τις επενδύσεις τους με την διαφορά ότι τηρούν στάση αναμονής μέχρι να δουν τι μέλλει γενέσθαι.

Πρέπει να ξέρουμε πάντως ότι αυτοί δεν βιάζονται σε σχέση με εμάς που όχι απλά βιαζόμαστε αλλά δεν αντέχουμε και πολύ με την υπάρχουσα κατάσταση. Φυσικά κάποια funds σαφώς πιο βραχυπρόθεσμα αποχωρούν από την αγορά δημιουργώντας στην ρηχή μας κατάσταση την εικόνα που βλέπουμε.

Το φοβερό της κατάστασης είναι ότι η οικονομία με πολλά σωστά αλλά και πολλά λάθη έχει φτάσει σε μία σχετική ισορροπία παρόλα αυτά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη μιας και δεν είναι δύσκολο η κατάσταση να κυλήσει.

Το πρωτογενές πλεόνασμα, κάποιοι μακροοικονομικοί δείκτες που έχουν καλυτερέψει, ο αυξημένος τουρισμός μετά την ισορροπία των 2 τελευταίων χρόνων είναι γεγονότα που δεν αμφισβητούνται.

Από την άλλη οι λύσεις που διαφαίνονται στο κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια αλλά και η ανακοινώσεις για την πρόθεση της Πειραιώς σε πρώτη φάση να ανοίξει την κάνουλα δανεισμού είναι μερικά ακόμα θετικά στοιχεία που μπορούν να κάνουν την διαφορά για να μπορέσει να αναπτυχθεί η οικονομία.


Για να λειτουργήσουν όλα αυτά χρειάζεται ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον αλλά και τις κατάλληλες διαρθρωτικές αλλαγές και κακώς κείμενα σε νόμους που δεν εφαρμόζονται.

Βασικά χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας από το μεγαλύτερο μέρος τόσο των πολιτών αλλά και των ίδιων των πολιτικών κάτι το οποίο δεν διαφαίνεται και αυτό είναι το πιο άσχημο στην όλη κατάσταση. Είναι κρίμα να έχουμε καλύψει ένα μεγάλο μέρος επώδυνων αλλαγών και να χαλάσουμε το όποιο θετικό κλίμα έχει δομηθεί προς τα έξω.

Από την άλλη η συμφωνία της Τρόικας στον κομμάτι των μίνι φορόελαφρύνσεων εκ μέρους της κυβέρνησης δείχνει ότι πλέον έχουν καταλάβει πως πλέον δεν βοηθάνε οι φόροι ενώ και η ίδια η κυβέρνηση έχει επιδείξει μία σχετική σοβαρότητα σε κάποια θέματα.

Η ψυχολογία σε μία αγορά είναι το α και το ω και εμείς κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να την χαλάσουμε.

Το λάθος της κυβέρνησης να προσπαθήσει να ανατρέψει το εις βάρος της σκηνικό στις δημοσκοπήσεις με την δήλωση ότι θα βγούμε στις αγορές και θα καλύψουμε το κενό ήταν ότι χειρότερο θα μπορούσε να κάνει μιας και οι αγορές απάντησαν σε χρόνο dt στο ότι ακόμα δεν μας βλέπουν έτοιμους για κάτι τέτοιο εκτινάσσοντας τα spread σε επίπεδα πάνω από το 6% γεγονός που όποιες σκέψεις για δανεισμό να πηγαίνουν περίπατο και η επόμενη λύση να είναι απλά ένα νέο πακέτο στήριξης.

Μετά από την έκθεση της Τρόικα επόμενη στάση είναι τα stress tests που ουσιαστικά θα μας δείξουν αν ο τραπεζικός κλάδος και σε ποιο μέγεθος χρειάζεται επιπλέον κεφάλαια.

Το γεγονός από μόνο του μπορεί να δώσει αφορμή στην αγορά να κάνει κίνηση μιας και αν ο κλάδος εντέλει δεν χρειαστεί κεφάλαια τότε μπορεί να δούμε μια σημαντική αναπήδηση σε υψηλότερες τιμές. Παρόλα αυτά ακόμα και κεφάλαια να χρειαστούν πιστεύουμε πως σε αυτά τα επίπεδα θα βρεθούν οι επενδυτές εκείνοι που θα καλύψουν ενώ μην ξεχνάμε πως υπάρχει και το ΤΧΣ με το υπόλοιπο των 11 δις.


Στα τεχνικά τώρα να πούμε πως η αγορά μετά την διάσπαση του πολύ κομβικού 1100 έχει έρθει αντιμέτωποι με το επίπεδο του 1030-1040 που προσπαθεί να κρατηθεί και να κάνει και πάλι μία ανοδική προσπάθεια μιας και διάσπαση μπορεί να μας δώσει συνέχιση της κίνησης προς τις 960 μονάδες κάνοντας πολύ δύσκολο μετά τον γυρισμό..

Οι ταλαντωτές μας και σε ημερήσιο είναι σε ιδανικά επίπεδα για να μας δώσουν αντίδραση. Το πρόβλημα μας δεν είναι τόσο οι τιμές αλλά ο χρόνος και το γεγονός που θα χρειαστεί για να μπορέσουμε να πάρουμε και πάλι μια τάση που εδώ και δύο χρόνια είχαμε κρατήσει.

Να θυμίσουμε δε πως η αγορά μας είναι και ρηχή και ευαίσθητη οπότε το volatility είναι δεδομένο. Επίσης αν τα επίπεδα θα χαθούν δεν περιμένουμε αύξηση αλλά αντιθέτως μείωση των όγκων κάτι που θα θυμίσει άλλες εποχές.. Μέχρι τώρα οι όγκοι είναι ικανοποιητικοί και ακόμα ικανοί να κάνουν μία ανοδική προσπάθεια. Αγοραστικό σήμα σε ημερήσιο έχουμε με την διάσπαση του 1094 ενώ επόμενο πολύ σημαντικό επίπεδο είναι η περιοχή του 1150.

Πιστεύουμε πως οι εξελίξεις στον τραπεζικό είναι το κλειδί ενώ το τελευταίο διάστημα δείχνουν πως αυτές έχουν το πάνω χέρι και στις στηρίξεις αλλά και στις αντιδράσεις τις αγοράς κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν. Στο ταμπλό επίσης βλέπουμε πως αρκετές εταιρίες ακόμα στέκονται.. είτε λόγω καλών οικονομικών στοιχείων είτε και λόγω των ξένων επενδυτών που τις στηρίζουν.

Παράδειγμα ο τίτλος της ΜΠΕΛΑ ,της ΕΥΠΡΟ, του ΜΥΤΙΛ του ΟΤΕ του ΚΡΙ του ΣΑΡΑΝΤΗ και ακόμα μερικών η συμπεριφορά μέχρι τώρα είναι πολύ καλύτερη από το σύνολο της αγοράς έχοντας και αυτά έρθει πολύ κοντά σε επίπεδα που αν σπάσουν μπορούν να δώσουν συνέχιση.

Καλώς η κακώς η αγορά μπορεί να κάνει σημαντικά μεγάλες κινήσεις είτε με κάποιο γεγονός ή με ένα σοβαρό short squeeze που ουσιαστικά μπορούν να δώσουν αποδόσεις με την διαφορά ότι δεν έχουμε μία σταθερότητα που είχαμε το τελευταίο μεγάλο διάστημα. Για να αλλάξει και πάλι μεσοπρόθεσμα η αγορά χρειάζεται μία κατοχύρωση της περιοχής των 1200 μονάδων σε εβδομάδα.


Στην μεγάλη μας ανάλυση μπορούμε να δούμε τους περισσότερους ενδιαφέροντες τίτλους με τα επίπεδα τους αλλά και τα stop τους ενώ αν υπάρχει ενδιαφέρον για άλλους τίτλους μην διστάσετε να μας ρωτήσετε.

Το excel μπορεί με μία ματιά να μας βοηθήσει στο σύνολο των τίτλων ενώ στατιστικά να πούμε πως από αρχές έτους ο ΓΔ χάνει 9,71% , ο F25 11,19% , Ο FTSEM 19,54% και ο τραπεζικός 21,04%.

Πλέον λοιπόν η αγορά έχει προβληματιστεί με αρκετούς τίτλους να έχουν χάσει σημαντικές μεσοπρόθεσμες στηρίξεις και να προσπαθεί να κρατήσει το πολύ σημαντικό 336 και 1040 επίπεδο που είναι και πρόσφατα μεγάλα χαμηλά μιας και όσο το συντηρεί έχει ελπίδες να δοκιμάσει και πάλι μία ανοδική κίνηση.

Τα πολιτικά έχουν το πάνω χέρι στο τι μέλλει γενέσθαι παρόλα αυτά η οικονομία και παράλληλα η αγορά είναι τόσο ρηχή και ευαίσθητη που με ένα επερχόμενο γεγονός ή με μία στήριξη από πλευράς ξένων να κάνει σημαντικές ανοδικές προσπάθειες.

Κομβικό ημερήσιο επίπεδο αυτό του 1094 μιας και διάσπαση μπορεί μας φέρει και πάλι στην ζώνη του 1150 ενώ μένει να δούμε αν μέχρι τέλος Νοέμβρη οι ξένοι που έχουν τοποθετηθεί πρόσφατα με μεγάλα κεφάλαια και υψηλότερα από τα τρέχοντα υποστηρίξουν τις θέσεις τους για να μην καταγράψουν σημαντικές απώλειες στο κλείσιμο των βιβλίων τους σε 2 μήνες από σήμερα.

Φυσικά να πούμε πως και οι ξένες αγορές έχουν έρθει σε σημαντικό μεσοπρόθεσμο σταυροδρόμι που πρέπει να κρατήσουν αν δεν θέλουν να μπουν και αυτοί σε μία μεσοπρόθεσμη διόρθωση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me