6/10/14

Ώρα να κατέβουν από το μπλε συννεφάκι...

ΣΙΩΠΗΤΗΡΙΟ
Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Στην πολιτική υπάρχουν κινήσεις τακτικής και κινήσεις ουσίας. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να κρατηθεί στην εξουσία για τους επόμενους μήνες μέσα από την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής εντάσσεται στην πρώτη κατηγορία. Το ουσιαστικό θα ήταν να αλλάξουν πολιτική. Το κακό είναι ότι δεν πιστεύουν ότι θα πρέπει να αλλάξουν κάτι. Το αντίθετο! Νομίζουν ότι βρίσκονται στον σωστό δρόμο και ότι σε λίγο θα βγούμε όλοι στο ξέφωτο.

Αν αυτό πραγματικά συνέβαινε, θα το είχε μάθει πρώτη η κοινωνία. Κι αυτό θα ήταν αρκετό από μόνο του για να κερδίσει πόντους η κυβέρνηση. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει! Και το χειρότερο δεν είναι αυτό, αλλά το γεγονός ότι στελέχη που βρίσκονται στον πυρήνα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος δεν πιστεύουν ότι πρέπει να αλλάξει κάτι στο μείγμα της κυβερνητικής πολιτικής.

Το κακό είναι ότι έχουμε ήδη καταναλώσει μεγάλο μέρος του κεφαλαίου της χώρας σε ανούσια πράγματα και σε τακτικισμούς. Γνωρίζουμε ότι η μόνη λύση για τον τόπο είναι μια σκληρή μεταρρυθμιστική γραμμή, αλλά, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο πολιτικός μας κόσμος δείχνει να μην έχει αντιληφθεί την αποστολή του.

Είναι απαραίτητο η κυβέρνηση αυτή να επαναπροσδιορίσει την πολιτική της και τις προτεραιότητές της. Να απαλλαγεί το συντομότερο δυνατόν από τους λαϊκιστές που την περιβάλλουν και να κινηθεί άμεσα προς τη σωστή κατεύθυνση. Το μεγάλο λάθος του προηγούμενου ανασχηματισμού ήταν ότι ο Σαμαράς φοβήθηκε την προοπτική της ήττας και, έτσι, έσπευσε να βρει στηρίγματα σε πολιτικούς τύπου Ντινόπουλου και Βούλτεψη. Η ζημιά που έχουν κάνει στην κυβέρνησή του αυτές οι επιλογές είναι πολύ μεγαλύτερη από το οποιοδήποτε όφελος προσδοκούσαν από τη βάση της Νέας Δημοκρατίας.

Μόνο με πρωτοβουλίες για να αλλάξει ριζικά η χώρα θα μπορέσει αυτή η κυβέρνηση να αποδείξει ότι είναι χρήσιμη στους πολίτες. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα παραμείνει στο προσκήνιο ως μια υπαρκτή δύναμη, ακόμα κι αν χάσει τις εκλογές. Το αντίθετο, αν σήμερα προκρίνει όσα θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι επιλογές και του ΣΥΡΙΖΑ, κινδυνεύει με μια μεγαλειώδη και ιστορική ήττα. Η ήττα δεν έχει να κάνει με το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά με την αδυναμία της Κεντροδεξιάς να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον λαϊκισμό της Αριστεράς, προβάλλοντας μια πραγματικά φιλελεύθερη άποψη.

Την ώρα που θα αποδεικνύεται το αδιέξοδο της πολιτικής των Λαφαζάνηδων, θα πρέπει να υπάρχει μια ζωντανή ελπίδα για την επόμενη ημέρα. Κι αυτή η ελπίδα δεν μπορεί να είναι η πολιτική του ΕΝΦΙΑ, η λογική του Ντινόπουλου και οι πρακτικές του παλαιοκομματισμού. Μιλάμε συχνά για την επανάσταση του αυτονόητου. Η κυβέρνηση αυτή δεν έχει πλέον την πολυτέλεια να κερδίζει χρόνο και να τον σπαταλά άσκοπα. Ο πολιτικός χρόνος, άλλωστε, είναι συνάρτηση πολλών άλλων πραγμάτων πέρα από την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.gr


* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 4ης Οκτωβρίου


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me