20/10/14

Χ.Α.: Tρεις Επισημάνσεις από τον Μάνο Χατζηδάκη


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ(Ι): Έχουν περάσει 13 μήνες από την τελευταία φορά που η ελληνική αγορά βρέθηκε κάτω από τις 1000 μονάδες.

Σαν επίπεδο τιμών η αποτίμηση των 900 μονάδων το Σεπτέμβριο του 2013 αντιστοιχούσε σε κεφαλαιοποίηση αξίας 57 δις ευρώ.

Η διαφορά με τα τωρινά επίπεδα τιμών είναι οριακή καθώς η τρέχουσα αξία της αγοράς είναι κοντά στα 60 δις ευρώ.

Μπορεί να υποτεθεί επομένως ότι οι δύο περίοδοι μπορούν να αποτελέσουν βάση σύγκρισης εξετάζοντας αμιγώς τις αποτιμήσεις από την σκοπιά των θεμελιωδών μεγεθών.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ(Ι): Η υποχώρηση του γδ από τα υψηλά των 1380 μονάδων σαφώς επαναπροσδιόρισε πιο φτηνές αποτιμήσεις βάζοντας λιγότερη προσδοκία στις τιμές.

Η υποχώρηση κάτω από τις 1000 μονάδες έφερε τις αποτιμήσεις σε επίπεδα ευκαιρίας. Πριν την μεγάλη υποχώρηση των τιμών το μέσο ΡΕ της αγοράς (εξαιρουμένων των τραπεζών) για την επόμενη χρήση βρίσκονταν κοντά στο 16. 

Τώρα έχει πέσει στο 11,9 όταν ο ιστορικός μέσος όρος αποτίμησης της αγοράς βρίσκεται στα επίπεδα του 14,5.

Ήδη δηλαδή η αγορά κινείται στην ζώνη της ευκαιρίας όντας 20% χαμηλότερα από τον ιστορικό μέσο όρο (Πολύ μελετημένη σύγκριση από τον φίλο αναλυτή Μάνο Χατζηδάκη)...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ(ΙΙ): Σε επιμέρους μετοχές τα πράγματα είναι πιο έντονα. Πλέον τα μονοψήφια ΡΕ δεν είναι είδος προς εξαφάνιση ενώ οι εκπτώσεις από την καθαρή θέση γίνονται εντονότερες.

Ακόμα και οι τράπεζες που δεν έχουν ο 2014 κερδοφορία (πλην Εθνικής) διαπραγματεύονται κάτω από την αξία της ενσώματης καθαρής θέσης τους γεγονός το οποίο πριν από λίγους μήνες δεν θα περνούσε απαρατήρητο.

Επίσης και ο λόγος των λειτουργικών κερδών προς την αξία της επιχείρησης (EV/EBITDA) καθιστά ελκυστικές πολλές περιπτώσεις εταιριών για εξαγορά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me