23/10/14

'MINI ΣΤΡΑΤΟΣ'' ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΟΛΑ ΜΕ ΠΡΟΠΥΡΓΙΑ ΤΑ ''ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ'' ΚΑΙ ''ΣΩΤΗΡΙΑ''...

Νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την πιθανή έλευση του ιού Έμπολα κατάρτισε το υπουργείο Υγείας, μοιράζοντας ρόλους και αρμοδιότητες σε όλες τις δομές του συστήματος υγείας, ...
θεσπίζοντας την υποχρεωτική εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας στα Επείγοντα και δημιουργώντας έναν μικρό «στρατό» από ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, που θα συμμετέχει στις «ομάδες αντιμετώπισης του Έμπολα».

Σύμφωνα με τις γενικές κατευθύνσεις-οδηγίες για τον αιμορραγικό πυρετό Έμπολα προς τις Μονάδες Υγείας της χώρας, το βάρος της νοσηλείας ύποπτων κρουσμάτων θα σηκώσουν δύο νοσοκομεία: το «Αμαλία Φλέμινγκ» και το «Σωτηρία».

Ταυτόχρονα, καλούνται σε επαγρύπνηση όλες οι μονάδες υγείας (Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, δημόσια, στρατιωτικά και ιδιωτικά).

Συγκεκριμένα, οι μονάδες υγείας υποχρεούνται να καταρτίσουν κάθε μία το δικό τους σχέδιο για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος Έμπολα, με βάση το ενδεχόμενο ότι μπορεί να προσέλθει σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) ή/και εξωτερικά ιατρεία, καθώς επίσης ως επείγον ή τακτικό περιστατικό.

Νοσοκομεία «χαμηλού» και «υψηλού» κινδύνου

Διευκρινίζεται ότι Γενικά, Ειδικά και Νομαρχιακά Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και οι λοιπές μονάδες Υγείας, δεν νοσηλεύουν ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα Έμπολα, καθώς «αφενός μεν για τη νοσηλεία τους απαιτούνται ειδικές και προκαθορισμένες συνθήκες, αφετέρου για την αποφυγή διασποράς και μετάδοσης του μολυσματικού παράγοντα».

Με βάση τον κεντρικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, ύποπτα ή πιθανά περιστατικά νοσηλεύονται μόνο (και προς το παρόν) στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους της Νοσοκομειακής Μονάδας «Αμαλία Φλέμινγκ» και, σε περίπτωση ανάγκης καρδιοαναπνευστικής υποστήριξης, ή διασωλήνωσης, ή τεχνητού νεφρού, νοσηλεύονται στο «Σωτηρία».

Συγκεκριμένα, και ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες του περιστατικού, προβλέπεται νοσηλεία είτε στη ΜΕΘ είτε στους ειδικά διαμορφωμένους θαλάμους απομονωμένης πτέρυγας του νοσοκομείου.

Κομβικός είναι ο ρόλος του ΕΚΑΒ, το οποίο χρεώνεται με τη μεταφορά, μέσω ειδικά διαμορφωμένου οχήματος, κάθε ύποπτου περιστατικού από τις πύλες εισόδου της χώρας (αεροδρόμια, λιμάνια, πύλες εισόδου παρανόμων μεταναστών κλπ.) στο «Αμαλία Φλέμινγκ».

Προσωπικό εξειδικευμένο στον ιό Έμπολα

Η εγκύκλιος ορίζει ότι νοσηλεία των περιστατικών Έμπολα, ανεξάρτητα από τη διαβάθμιση και το χαρακτηρισμό τους (ύποπτα, πιθανά, επιβεβαιωμένα), παρέχεται μόνο από ιατρονοσηλευτική ομάδα ειδικά εκπαιδευμένη, σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, στα δύο νοσοκομεία, «Αμαλία Φλέμινγκ» και «Σωτηρία».

Η διαχείριση των περιστατικών, μετά τον εντοπισμό τους, θα διεξάγεται αποκλειστικά από ολιγομελή ομάδα ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, κατάλληλα εκπαιδευμένη, η οποία θα πρέπει να οριστεί από τις Διοικήσεις και τις Επιτροπές Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων κάθε Νοσοκομείου (τρία-επτά άτομα, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε Νοσοκομείου).

Οι Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) έχουν διορία μια εβδομάδα να συγκεντρώσουν τα επιχειρησιακά σχέδια και τους καταλόγους του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, που θα συμμετέχει στις «ομάδες αντιμετώπισης του Έμπολα», και να τα κοινοποιήσουν στο υπουργείο Υγείας, το ΕΚΕΠΥ, και το ΚΕΕΛΠΝΟ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me