20/10/14

Τράπεζες: Οι νέες τιμές-στόχοι και οι κορυφαίες επιλογές της Euroxx



Τράπεζες: Οι νέες τιμές-στόχοι και οι κορυφαίες επιλογές της Euroxx *Πως βλέπει το πολιτικό ρίσκο
Άννα Φαλτάιτς Άννα Φαλτάιτς
Δημοσιεύθηκε: 20 Οκτωβρίου 2014 - 10:18

Τράπεζες: Οι νέες τιμές-στόχοι και οι κορυφαίες επιλογές της Euroxx

"Ελκυστικές οι αποτιμήσεις" των ελληνικών τραπεζών λέει η Euroxx. Θεωρεί πως τα όποια κενά τυχόν προκύψουν από τα stress tests θα είναι διαχειρίσιμα. Επιμένει στο Grecovery και δεν αναμένει ο ΣΥΡΙΖΑ να προσπαθήσει να βγάλει τη χώρα από το ευρώ, εάν ηγηθεί μιας νέας κυβέρνησης. 
Τη σύσταση "overweight" για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες διατηρεί η Euroxx Sec, με τις Alpha Bank ΑΛΦΑ +6,34% και Εθνική Τράπεζα να είναι οι κορυφαίες επιλογές της.

Για την Alpha Bank ΑΛΦΑ +6,34%, αναφέρει πως την προτιμά λόγω της ισχυρής κεφαλαιακής θέσης της, λόγω των μεγάλων συνεργιών της Εμπορικής και την υψηλή πιθανότητα ανακτήσεων από το χαρτοφυλάκιο δανείων της, καθώς και λόγω της συνετής πολιτικής προβλέψεών της.

Επίσης, προτιμά την Εθνική λόγω της ανώτερης ποιότητας των assets της και της ρευστότητάς της, του ισχυροί franchise στην Τουρκία, τις υψηλότερες αποδόσεις και τα αυξημένα κεφάλαια που ενισχύουν τις προοπτικές από τις εταιρικές ενέργειες.

Για την Alpha Bank ΑΛΦΑ +6,34% μειώνει την τιμή στόχο στα 0,75 ευρώ ανά μετοχή από 0,90 ευρώ προηγουμένως, για την Εθνική Τράπεζα στα 3,10 ευρώ από 3,30 ευρώ προηγουμένως, για την Eurobank στα 0,35 ευρώ από 0,50 ευρώ και για την Πειραιώς στα 1,75 ευρώ από 2,20 ευρώ προηγουμένως.

Η Euroxx θεωρεί «ελκυστικές» τις αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών, καθώς μετά την πτώση κατά 11-25% σε μηνιαία βάση και 4-12% την προηγούμενη εβδομάδα, πλέον διαπραγματεύονται 0,7-0,9x το TBV του 2014, έναντι του 1,1x των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Διαχειρίσιμα τα κενά που τυχόν προκύψουν από τα stress tests

Η Euroxx δηλώνει επιφυλακτικά αισιόδοξη για το αποτέλεσμα των stress tests, που θα ανακοινωθεί στις 26 Οκτωβρίου, με το βασικό της σενάριο να υποδηλώνει πως οι όποιες πιθανές ελλείψεις στα κεφάλαια θα είναι διαχειρίσιμες μέσω εσωτερικών ενεργειών.

Το βασικό σενάριο της χρηματιστηριακής προβλέπει ότι το pro forma NPE ratio του 2013, που θα δημοσιοποιηθεί για πρώτη φορά στα stress tests και το AQR, θα μπορούσε να φθάσει το 33,3-46,4% για τις τράπεζες που καλύπτει, έναντι του NPL ratio του 2013 (22,5-36,6%). Αυτό υποδηλώνει ένα κενό μεταξύ της προσέγγισης της χρηματιστηριακής για τα NPEs και των ανακοινωθέντων NPLs του 2013 της τάξης των 3,2-8,6 δισ. ευρώ και θα υποδήλωνε επιπλέον προβλέψεις 1,6-3,4 δισ. ευρώ, προκειμένου η κάλυψη να φθάσει στο επίπεδο του 50%, εάν χρειαστεί.

Βραχυπρόθεσμη αστάθεια

Σύμφωνα με την Euroxx, ο τραπεζικός δείκτης έχει υποχωρήσει κατά περίπου 40% από τα υψηλά έτους, ή κατά 20% τον τελευταίο μήνα, γεγονός πολύ επώδυνο για τους μετόχους που στήριξαν νωρίτερα τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών ύψους 8,3 δισ. ευρώ.

Ένας λόγος ήταν η αδυναμία των διεθνών αγορών. Ο άλλος λόγος είναι το αυξημένο πολιτικό ρίσκο εν όψει των επερχόμενων προεδρικών εκλογών του Μαρτίου, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές και σε μια πιθανή αλλαγή της κυβέρνησης και σε ασυνέχεια του μίγματος πολιτικής.

Η χρηματιστηριακή, πάντως, δεν πιστεύει πως μια νέα κυβέρνηση της οποίας θα ηγείται (ή στην οποία θα συμμετέχει) ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να βγάλει τη χώρα από το ευρώ, ή και να διακινδυνεύσει τα σημαντικά δημοσιονομικά επιτεύγματα του πρόσφατου παρελθόντος. Επίσης, πιθανότατα θα αναγνωρίσουν την τεράστια σημασία του ελληνικού τραπεζικού κλάδου στην όποια οικονομική ανάκαμψη και δεν θα προσπαθήσουν να αλλάξουν σημαντικά τα βελτιούμενα θεμελιώδη του κλάδου, σημειώνει.
Ως εκ τούτου, η Euroxx συνεχίζει να εκτιμά ότι θα διατηρηθεί το Grecovery.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me