14/10/14

Citigroup: Τι θα σημάνει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τις ελληνικές μετοχές

Στις κορυφαίες επιλογές ΟΤΕ, Aegean, ΕΤΕ

Οι επενδυτές μπορεί να συγχωρήσουν (και ίσως να ανταμείψουν) τη λιγότερη λιτότητα, αν συνοδευόταν από ισχυρή οικονομική ανάπτυξη
Σημαντικά αυξημένες είναι οι πιθανότητες πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα σύμφωνα με τη Citigroup, η οποία βλέπει απίθανο το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να εξασφαλίσει τους 180 βουλευτές που θα ψηφίσουν υπερ της πρότασης της για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στην 15σέλιδη ανάλυση της με τίτλο "Road Bump or  Write-Off – What Might a SYRIZA Government Mean for Greek Equities?" (Οδικός χάρτης ή διαγραφή - Τι θα σημάνει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τις ελληνικές μετοχές), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Citigroup, εντοπίζει τις δημοσκοπήσεις που φέρνουν πρώτο κόμμα σε πιθανές πρόωρες εκλογές το ΣΥΡΙΖΑ, εξέλιξη που οδηγεί πλέον σε σενάρια για την επόμενη μέρα των εκλογών.
Όπως τα στοιχειοθετεί η Citigroup, σε γενικές γραμμές, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει εκτεταμένη διαγραφή ελληνικού χρέους και λιγότερη λιτότητα.
Στο τελευταίο συμπεριλαμβάνεται η μείωση του νέου φόρου ακίνητης περιουσίας και ένα υψηλότερο ελάχιστο μισθό.
Όπως ανέφερε και στην ανάλυση της 3ης Οκτωβρίου, μια εκτεταμένη ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη για να αποκατασταθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα.
Ωστόσο, η χαλάρωση της λιτότητας θα ενείχε τον κίνδυνο αναίρεσης των επιτευγμάτων της δημοσιονομικής εξυγίανσης των τελευταίων ετών και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο σημαντικές εισροές ξένων κεφαλαίων.
Παρόλα αυτά οι επενδυτές είναι πιο πιθανό να συγχωρήσουν (και ίσως να ανταμείψουν) τη λιγότερη λιτότητα, αν συνοδευόταν από μια ευρεία οικονομική ανάπτυξη, η οποία μέχρι τώρα λείπει.
Βραχυπρόθεσμα, η Citigroup περιμένει αστάθεια στις μετοχές, καθώς οι επενδυτές θα πρέπει να προσαρμοστούν στην μετατόπιση των πολιτικών προοπτικών και να προσπαθήσουν να κατανοήσουν τι μπορεί να σημαίνουν οι νέες αλλαγές για τους κινδύνους της ελληνικής ανάπτυξης.

Πίνακας 1: Το πολιτικό ρίσκο επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από μια περίοδο σταθερότητας





Ελληνικές εισηγμένες

Μέχρι τώρα έχουμε δει βελτίωση των μεγεθών για τις ελληνικές εισηγμένες, οι οποίες βλέπουν αύξηση των ροών εσόδων και της λειτουργικής μόχλευσης μετά από τη μείωση του κόστους.
Τα δύο τρίτα των εταιρειών που καλύπτει η Citigroup έχουν ξεπεράσει τις εκτιμήσεις στο 2ο τρίμηνο.
Αναμένεται σε μεγάλο βαθμό οι τάσεις αυτές να συνεχίσουν το δεύτερο εξάμηνο και την επόμενη διετία έως το 2016, καθώς η οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται.
Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση των κερδών ανά μετοχή κατά 13% για τις μη τραπεζικές μετοχές, με το ποσοστό να αυξάνεται στις τραπεζικές (δεν προσδιορίζεται).


Πίνακας 2: Οι ελληνικές μετοχές βρίσκονται 27% χαμηλότερα από τα υψηλά του Μαρτίου



Συστάσεις

Η Citigroup βλέπει ελκυστικές τις μετοχές του ΟΤΕ και της Aegean Airlines, καθώς θεωρούνται ότι έχουν ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και είναι σχετικά απομονωμένες από τις οικονομικές και πολιτικές αλλαγές.
Συστήνει αγορά γι' αυτές.
Επίσης, η ΔΕΗ βρίσκεται σε ελκυστικά επίπεδα, αλλά θα μπορούσε να επηρεαστεί από την ανακοπή των διεργασιών για την αναμενόμενη ιδιωτικοποίηση και την πώληση της μικρής ΔΕΗ από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, η Εθνική θεωρείται μεταξύ των ισχυρών επιλογών της Citigroup.

www.bankingnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me