14/10/14

Οι διεθνείς επενδυτές στέλνουν εκτός αγορών την Ελλάδα

Ψήφος αποδοκιμασίας στα σχέδια εξόδου από την Τρόικα
14/10/2014 - 12:19 
 
Οι ξένοι επενδυτές δίνουν ψήφο αποδοκιμασίας στα σχέδια της Ελλάδος να αποχωρήσει από την Τρόικα - Βλέπουν το πολιτικό τέλος της κυβέρνησης
Ξεκάθαρη ψήφος αποδοκιμασίας μπορεί να θεωρηθεί η στάση των επενδυτών που ρευστοποιούν στο ελληνικό χρηματιστήριο και στα ελληνικά ομόλογα.
Δεν είναι τυχαίο ότι η ελληνική 10ετία σε μέση απόδοση έχει εκτιναχθεί στο 6,91% με απόδοση αγοράς 6,82% και απόδοση πώλησης 7,01% θέτοντας ουσιαστικά την Ελλάδα εκ νέου εκτός αγορών.
Αν και η επιδείνωση στα ομόλογα δεν συντελείται με μεγάλες πωλήσεις ωστόσο είναι διάχυτη η αβεβαιότητα για την Ελλάδα.
Οι ξένοι επενδυτές δεν βλέπουν μόνο το πολιτικό τέλος της ελληνικής κυβέρνησης,  αλλά κυρίως ανησυχούν εντονότατα και αποδοκιμάζουν τα σχέδια της Ελλάδος να αποχωρήσει πρόωρα από τα μνημόνια και την Τρόικα.

Ήδη η ελληνική 10ετία καθιστά απαγορευτική την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές εκ νέου ενώ αν η κατάσταση επιδεινωθεί θα μπορούσε η 10ετία να φθάσει στο 7,4% ή στο 8% στο πολύ δυσμενές σενάριο.
 
Πρέπει να ειπωθεί κατά τρόπο ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα κέρδισε μερικώς την εμπιστοσύνη των αγορών τους τελευταίους μήνες αποκλειστικά λόγω της παρουσίας της Τρόικα.
Η Τρόικα αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για την Ελλάδα και όχι η πολιτική συνέπεια της κυβέρνησης.
Δεν είναι τυχαίο ότι το χρηματιστήριο καταρρέει και δεν είναι τυχαίο ότι τα ελληνικά ομόλογα εκτοξεύονται σε υψηλά μηνών, ενώ την ανιούσα έχουν πάρει και τα ελληνικά CDS στις 571 μονάδες βάσης.
Το πρόβλημα αρχίζει και γίνεται συστημικό.
Οι ξένοι με την στάση τους αποδοκιμάζουν πλήρως τα σχέδια της Ελλάδος να αποχωρήσει από την Τρόικα και με τις ρευστοποιήσεις τους δείχνουν ότι πολιτικά η ελληνική κυβέρνηση τελειώνει.
Όσον αφορά το χρηματιστήριο το fair value είναι οι 900-800 μονάδες επίπεδα που το bankingnews.gr έχει εδώ και μήνες αναφέρει ως δίκαιη αποτίμηση του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Οι εξελίξεις αποτελούν απόλυτη δικαίωση καθώς έγκαιρα είχαμε προειδοποιήσει για την δραματική επιδείνωση.

www.bankingnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me