23/10/14

Στον αστερισμό της μεταβλητότητας το Χ.Α.

Θανάσης Σταυρόπουλος Θανάσης Σταυρόπουλος
Δημοσιεύθηκε: 23 Οκτωβρίου 2014 - 17:59


Μικρή πτώση για δεύτερη συνεδρίαση στην αγορά, με τον ΓΔ να μην «δοκιμάζει» κίνηση πάνω από τις 1.000 μονάδες. Κέρδη για Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Alpha. Πιέσεις σε ΔΕΗ, ΕΛΠΕ. Σημαντική υποχώρηση τζίρου. Τι αναμένεται για τη συνέχεια. 
 

Ακόμα μία συνεδρίαση που κατέδειξε με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο το πόσο εύκολα η ρηχή, εγχώρια, Χρηματιστηριακή Αγορά, μπορεί να "δει" τους βασικούς της δείκτες να αλλάζουν πρόσημο, κινούμενο σε μεγάλο ημερήσιο εύρος, αρκεί να διοχετευθούν στο σύστημα συναλλαγών, λίγες εντολές σχετικού "ειδικού βάρους", σε ελάχιστους Δεικτοβαρείς τίτλους.

Και βέβαια αυτό το "κοινό μυστικό" το γνωρίζουν πολύ καλά οι ενεργοί παίκτες και συνεχίζουν να διαμορφώνουν, κλίμα, διαθέσεις και πρόσημα, κατά το δοκούν. Αυτό βέβαια αφορά μόνο τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και επιμέρους Δεικτοβαρείς μετοχές και όχι το σύνολο, ή έστω το μεγαλύτερο κομμάτι, του εγχώριου χρηματιστηριακού ταμπλό.

Ακόμα και σήμερα που επιχειρήθηκε η εντυπωσιακή ανάδυση από τα χαμηλά ημέρας, η "μεγάλη εικόνα" της Αγοράς ήταν καθαρά πτωτική, καθώς η αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών βρέθηκε να ξεπερνά το 1 προς τρία και παρά την σχετική βελτίωση η τελική εικόνα (50 ανοδικές έναντι 78 πτωτικών) μάλλον σε δυσοίωνες σκέψεις παραπέμπει.

Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι παρά την "ανέλκυση" των βασικών δεικτών από τα χαμηλά ημέρας, δέκα μετοχές του FTSE25 (αναλυτική παρουσίαση των οποίων θα γίνει στην συνέχεια του σχολίου) δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης και αυτό μπορεί να έχει την σημασία του.

Άλλωστε η σημαντική καθίζηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων), δεν επέστρεψε στους λίγους αγοραστές να έχουν "πλουραλισμό" στις κινήσεις τους, καθώς τα "λεφτά δεν έφταναν για όλους".

Να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη ημέρα μικρών απωλειών, ενώ σε αντίθεση με χθες (ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 1003,66 μονάδες), σήμερα δεν επιχείρησε να δοκιμάσει τιμές υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων.


Για να υπάρξει σαφέστερη εικόνα της σημερινής σημαντικής μεταβλητότητας αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 966,88 (-2,7%) και 998,71 μονάδων (+0,50), ο Τραπεζικός δείκτης μεταξύ 132,18 (-3,86%) και 139,8 μονάδων (+1,68%), η μετοχή της Alpha Bank μεταξύ 0,5880 ευρώ (-2,33%) και 0,6170 ευρώ (+2,49%), της Εθνικής μεταξύ 2,19 ευρώ (-4,37%) και 2,29 ευρώ (αμετάβλητη), της Eurobank μεταξύ 0,2640 (-6,71%) και 0,2860 (+1,06%), της Πειραιώς μεταξύ 1,17 (-4,10%) και 1,29 (+5,74%) και του ΟΠΑΠ μεταξύ 9,55 ευρώ (-2,55%) και 10,00 ευρώ (+2,04%).

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη



Από τα παραπάνω διαφαίνεται εξαιρετικά εύκολα ότι τόσο στην πτώση όσο και στην άνοδο "ταγοί" ήταν οι Τραπεζικές μετοχές, ενώ στην επιχείρηση ανάδυσης βοήθησε σημαντικά και ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών που αξίζει να σημειωθεί ότι έκλεισε και στο υψηλό ημέρας.

Από και πέρα είναι περίπου βέβαιο ότι οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα κινηθούν στον "ρυθμό των 'stress tests", ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί "fake" κίνηση που θα φέρει τον Δείκτη υψηλότερα των 1030 - 1040 μονάδων, τον FTSE25 υψηλότερα των 333 μονάδων και τον Τραπεζικό δείκτη υψηλότερα των 140 μονάδων, προκειμένου να δημιουργηθεί η εντύπωση πειστικής ανοδικής αντίδρασης και να επιχειρηθεί "διανομή χαρτιών" και νέο "τσουβάλιασμα".

Αντίθετα, σε περίπτωση του ο Γενικός Δείκτης πετύχει κλεισίματα υψηλότερα των 1102 μονάδων και ο FTSE25 υψηλότερα των 360 μονάδων, θα υπάρξουν "σοβαρότερες" ενδείξεις ότι κάτι αλλάζει.

Από την άλλη, αξίζει να σημειωθεί ότι κίνηση του Δείκτη χαμηλότερα των 960 μονάδων, θα τον επαναφέρει στην "διακεκαυμένη ζώνη" 950 - 930, καθοδική διάσπαση της οποία θα ξαναβάλει σε δοκιμασία τα πρόσφατα χαμηλά.

Με τα τρέχοντα δεδομένα, κάθε πρόβλεψη για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής, ενώ μένει να φανεί αν η "κωλυσιεργία" της Αγοράς στις παρυφές των 1000 μονάδων, είναι αδυναμία κίνησης προς υψηλότερα επίπεδα, η απλά μία πλάγια κίνηση μικρού χρόνου προκειμένου να ρευστοποιήσουν οι "βιαστικοί" και να "χωνευτούν" τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me