8/10/14

Χ.Α. (Σχόλιο): Οι εν δυνάμει πωλητές ελέγχουν απόλυτα την βραχυπρόθεσμη τάση

 Του Θανάση Σταυρόπουλου

ΔΕΝ υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι οι εν δυνάμει πωλητές όχι απλά κερδίζουν συνεχώς τις εντυπώσεις, αλλά και ελέγχουν απόλυτα την βραχυπρόθεσμη τάση. Αυτό επιβεβαιώνεται από την τελική αναλογία ανοδικών (52) - πτωτικών (79) μετοχών (ενδοσυνεδριακά η αναλογία ήταν πολύ χειρότερη καθώς ξεπερνούσε το 1 προς 2,5) και πολύ περισσότερο από το γεγονός ότι από την αρχή του Οκτωβρίου ο Γενικός Δείκτης δεν έχει "δει" ακόμη θετικό πρόσημο, συμπληρώνοντας έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.


"Πύρρειος" η "νίκη" των αγοραστών και στην περίπτωση της Εθνικής, που μπορεί να γλύτωσε τα χειρότερα, όμως δεν απέφυγε το τελικό αρνητικό πρόσημο και ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι σήμερα έδωσε το δεύτερο χαμηλότερο, ιστορικά, κλείσιμο, με το χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 4/7/2013 (2,04 ευρώ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισε και ο παραστατικός τίτλος της Εθνικής. Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που η μετοχή της Εθνικής δώσει κλεισίματα χαμηλότερα των 2,00 ευρώ, η επόμενη θεωρητική στήριξη εντοπίζεται στα 1,83 ευρώ που είναι το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό και έχει σημειωθεί στις 8/4/2013.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, τα 2,10 - 2,20 ευρώ έχουν μετατραπεί σε κοντινή αντίσταση, ενώ η βραχυπρόθεσμη πτωτική τάση αναστρέφεται μόνο με κλεισίματα υψηλότερα των 2,70 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η αβεβαιότητα όσον αφορά όλα τα ανοιχτά μέτωπα που προβληματίζει εγχώριους επενδυτές (όσους έχουν απομείνει) και ξένους διαχειριστές, σε συνδυασμό με την προβληματική εικόνα των διεθνών Αγορών, θεωρούνται απόλυτα προσδιοριστικοί παράγοντες και "απαγορεύουν" ακόμα και την συγκρατημένη αισιοδοξία.

Ακόμα περισσότερο προβληματισμό δημιουργεί, όχι τόσο το που θα τερματιστεί το εν εξελίξει καθοδικό κύμα, αλλά τι δυναμική θα έχει απομείνει στην Αγορά προκειμένου να αντιδράσει από τα νέα χαμηλά, όταν στις περισσότερες διεθνείς Αγορές παρατηρείται διόρθωση μετά από την κορύφωση πολυετούς ανόδου. Τίποτε από τη ροή των ειδήσεων δεν προϊδεάζει για μια ανατροπή της πτωτικής ορμής, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me