23/10/14

Δείτε πως θα προλάβετε το έμφραγμα!


Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν σήμερα την κύρια αιτία θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες και αναμένεται να γίνει το ίδιο και στις αναπτυσσόμενες χώρες μέχρι το 2020.
Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, σημαντικές πρόοδοι έχουν σημειωθεί τόσο στη διάγνωση, όσο και στη θεραπευτική αντιμετώπιση των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων.
Η συνύπαρξη και άλλων παθήσεων όπως η αναιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η καρδιακή ανεπάρκεια και η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια αποτελούν ένα συχνό πρόβλημα στην αντιμετώπιση των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων. Για το λόγο αυτό οι ειδικοί καλούν τους ασθενείς να υποβάλλονται σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και να φροντίζουν να τις ελέγχουν.
Ρυθμίστε το διαβήτη
Στην ομάδα υψηλού κινδύνου βρίσκονται οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη.
Υπολογίζεται ότι οι διαβητικοί ασθενείς εμφανίζουν πιο εκτεταμένη στεφανιαία αθηρωμάτωση, μπορεί να παρουσιάσουν σιωπηλή ισχαιμία ή έμφραγμα μυοκαρδίου. Ο καλύτερος τ΄ροπος πρόληψης αποτελεί η ρύθμιση του.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας  κος Ι. Καλλικάζαρος  κατά την διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της εταιρείας έκανε ιδιαίτερη αναφορά  στην πρόοδο της τεχνολογίας των stents, ιδιαίτερα των βιοαποροφούμενων stents.
Χάστε τα περιττά κιλά

Από την πλευρά του ο Γραμματέας της ΕΚΕ κος Ι. Βλασερός επικεντρώθηκε στο συσχετισμό ανάμεσα στην παχυσαρκία και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η παχυσαρκία αποτελεί ένα σύγχρονο πρόβλημα υγείας στις αναπτυγμένες κοινωνίες.
Στην Ελλάδα φαίνεται ότι περίπου το 60% του πληθυσμού εμφανίζουν αυξημένο βάρος σώματος και χαρακτηρίζονται ως υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μια μείωση του σωματικού βάρους κατά 4.5 κιλά οδηγεί σε σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης, καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου.
Σε προοπτικές μελέτες παρακολούθησης φαίνεται δε ότι ανάμεσα σε όλους τους ανθρωπομετρικούς δείκτες, η μέτρηση της περιφέρειας μέσης έχει τη σημαντικότερη προγνωστική αξία για την εμφάνιση όχι μόνο καρδιαγγειακών επιπλοκών αλλάκαιαρτηριακής υπέρτασης ακόμα και ανεξάρτητα του δείκτη μάζας σώματος (δηλαδή και σε άτομα με φυσιολογικό σωματικό βάρος).

Οι παχύσαρκοι ασθενείς θα πρέπει να ενθαρρύνονται να ακολουθούν ένα πρόγραμμα χαμηλής έντασης και μακράς διάρκειας άσκησης για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών επιπλοκών και ορθοπεδικών ατυχημάτων
Ξεκινήστε γυμναστική 
Η άσκηση είναι ζωτικής σημασίας για την γενικότερη καρδιαγγειακή υγεία του οργανισμού και στην ουσία αποτελεί το κλειδί για την αποφυγή εμφράγματος. Τακτική άσκηση, που μπορεί να ποικίλει από αερόβια μέχρι έναν απλό περίπατο, αφού φυσικά πρώτα συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, είναι ιδανικός σύμμαχος της καρδιάς σας.
Κόψτε το κάπνισμα
Το κάπνισμα έχει πολλές καταστροφικές συνέπειες για τον οργανισμό. Το καλύτερο είναι να μην το ξεκινήσουμε ποτέ, αλλά αν καπνίζουμε ήδη ας προσπαθήσουμε να το κόψουμε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me