8/10/14

Οι 10 σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας

sofokleousin.gr

Οι 10 σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας
 Οι έντονες ταραχές που ξέσπασαν στην Τουρκία με το θάνατο 14 ατόμων, οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και η εξάπλωση του ιού Έμπολα κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των διεθνών ΜΜΕ. 
1.Παρουσιάζοντας τα στοιχεία του World Economic Outlook ο Ολιβιέ Μπλανσάρ τόνισε πως το ΔΝΤ αναθεώρησε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2014 στο 3,3%, έναντι 3,4% που ήταν η αρχική εκτίμηση που είχε κάνει τον Ιούλιο. Για το 2015 αναμένει πλέον αύξηση του παγκοσμίου ΑΕΠ κατά 3,8%, έναντι αύξησης 4% που ήταν η πρόβλεψη του Ιουλίου. Το ΔΝΤ τοποθετεί στο 0,8% την μέση ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2014 και στο 1,3% το 2015. Ειδικά για την Γερμανία προβλέπει ανάπτυξη 1,4% εφέτος και 1,5% το 2015, ενώ για την Γαλλία αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,4% το 2014 και κατά 1%. Στην έκθεση του ΔΝΤ υπογραμμίζεται πως οι επενδύσεις στην ευρωζώνη παραμένουν καθηλωμένες, ο χαμηλός πληθωρισμός επιμένει παρά τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο χρηματοοικονομικός κατακερματισμός δεν έχει αντιμετωπισθεί, ενώ παρά την πρόοδο στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων, τα εμπόδια στην παραγωγικότητα και στην ανταγωνιστικότητα εξακολουθούν να υφίστανται.


2. Οι συγκρούσεις μεταξύ των κούρδων μαχητών και των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους για τον έλεγχο της συριακής πόλης Κομπάνι πυροδότησαν βίαιες διαμαρτυρίες κούρδων σε όλη την Τουρκία με αποτέλεσμα τουλάχιστον 14 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Ντιγιάρμπακιρ που θεωρείται η κουρδική «πρωτεύουσα» της Τουρκίας. Νεκροί αναφέρθηκαν επίσης στις πόλεις Μαρντίν, Σιίρτ, Μπατμάν και Μους. Ολες αυτές οι πόλεις της νοτιο-ανατολικής Τουρκίας κατοικούνται ως επί το πλείστον από Κούρδους. Από τις συγκρούσεις των κούρδων διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας αλλά και μέλη ισλαμιστικών οργανώσεων δεκάδες είναι οι τραυματίες ενώ έχουν καταγραφεί εκτεταμένες καταστροφές σε δημόσια κτίρια, αυτοκίνητα, καταστήματα και τράπεζες.

3.Ηρεμία επικρατεί σήμερα στο Χονγκ Κονγκ, με λίγες εκατοντάδες φιλοδημοκρατικούς διαδηλωτές να συνεχίζουν τον αποκλεισμό οδικών αρτηριών, έπειτα από τη συμφωνία μεταξύ των φοιτητών και της κυβέρνησης για την έναρξη του διαλόγου αυτή την εβδομάδα. Οι φοιτητές δηλώνουν ότι θέλουν να διατηρήσουν την πίεση στις αρχές παρά τη χθεσινή συμφωνία που επιτεύχθηκε για έναρξη συνομιλιών την κυβέρνηση την Παρασκευή.

4. Η βουλή του Καναδά ενέκρινε επίσημα την Τρίτη το βράδυ τη στρατιωτική εμπλοκή της χώρας για τους επόμενους έξι μήνες, στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού που εκτελεί αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ενέκρινε το σχέδιο του συντηρητικού πρωθυπουργού Στίβεν Χάρπερ, με 157 ψήφους υπέρ και 134 κατά. Η αντιπολίτευση του κεντροδεξιού Φιλελεύθερου Κόμματος και του αριστερού Νέο-Δημοκρατικού Κόμματος είχε προειδοποιήσει από την περασμένη εβδομάδα ότι θα αντιταχθεί σε αυτή τη στρατιωτική επέμβαση, την πρώτη για το καναδικό στρατό από την συμμετοχή της χώρας στις αεροπορικές επιθέσεις στη Λιβύη το 2011που οδήγησαν στην ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι.

5.Αναπόφευκτη θεωρεί την ύπαρξη και νέων κρουσμάτων του φονικού ιού του Έμπολα στην Ευρώπη, Σουζάνα Γιάκαμπ, επικεφαλής της διεύθυνσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη. Όπως δήλωσε στο Reuters, την Τρίτη, πάντως, οι αρχές είναι πολύ καλά προετοιμασμένες για να ελέγξουν τον κίνδυνο εξάπλωσης της ασθένειας.


6.Την ανησυχία της εξέφρασε η ΕΚΤ για την νομικές αλλαγές στον αναβαλλόμενο φόρο σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία. Σύμφωνα με την WSJ, η ανησυχία της ΕΚΤ, πηγάζει από το γεγονός ότι πιστεύεται πως οι αλλαγές αυτές εκθέτουν τους φορολογούμενους σε κινδυνους σε περίπτωση που παραστεί έκτακτη ανάγκη για τις τράπεζες, ενώ θα μείωναν την πίεση στις τράπεζες στο να αναζητήσουν κεφάλαια από άλλες πηγές δανεισμού. Αυτό, όπως φοβάται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα μπορούσε να υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα του νέου γύρου των stress tests, τα αποτελέσματα των οποίων θα δημοσιευθούν αργότερα αυτό το μήνα.

7.Όπως είχε προβλεφθεί οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής στη γειτονική Βουλγαρία «προκάλεσαν» περισσότερα… προβλήματα, απ’ όσα έλυσαν. Βούλγαροι αναλυτές εκτιμούν πως τώρα αναμένονται δύσκολες διαβουλεύσεις πολλών εβδομάδων για τη συγκρότηση κυβέρνησης τονίζοντας, παράλληλα, ότι το χειρότερο σενάριο θα είναι η επανάληψη της προσφυγής των ψηφοφόρων στις κάλπες. Η έκβαση των εκλογών δεν είναι καθόλου απλή, οι εκλογές δεν έφεραν ασφάλεια, επειδή εκτός από το ότι είναι γνωστός ο νικητής, δεν γνωρίζουμε ποιος θα είναι πρωθυπουργός και πότε θα συγκροτήσει κυβέρνηση, δήλωσε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug ο επισκέπτης καθηγητής στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου, Ντιμίταρ Μπέτσεφ.


8. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα κάτσει για ακόμα μια φορά ο διαβόητος τρομοκράτης Ίλιτς Ραμίρες Σάντσες, που έχει γίνει γνωστός με το ψευδώνυμο «Κάρλος το Τσακάλι»! Ο Κάρλος που έχει ήδη καταδικαστεί δύο φορές σε ισόβια, θα δικαστεί και πάλι στη Γαλλία, αυτή τη φορά για μια τρομοκρατική επίθεση στην οποία σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι πριν από 40 χρόνια στο Παρίσι. Ο 64χρονος Κάρλος, που εκτίει ισόβια κάθειρξη για τρεις δολοφονίες και πολλές επιθέσεις, κρατείται στις γαλλικές φυλακές από τον Αύγουστο του 1994, όταν συνελήφθη από τη γαλλική αστυνομία στο Σουδάν.

9. Oι ΗΠΑ, με τη βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, πραγματοποίησαν χθες και σήμερα πέντε αεροπορικές επιδρομές κοντά στη συριακή πόλη Κομπάνι, που κινδυνεύει να πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξαπέλυσαν συνολικά 9 επιδρομές στη Συρία χθες και σήμερα, περιλαμβανομένων 5 γύρω από αυτήν την πόλη, πολύ κοντά στην τουρκική μεθόριο, διευκρίνισε η Κεντρική Διοίκηση των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, η οποία είναι αρμόδια για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία (CentCom) σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

10. Τουλάχιστον 12 άνθρωποι - πολίτες και στρατιώτες- έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 24 ώρες από τις μάχες που συνεχίζονται στην ανατολική Ουκρανία παρά την συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός. Οι φιλορώσοι αυτονομιστές συνέχισαν την Τρίτη την επίθεσή τους εναντίον του αεροδρομίου του Ντονέτσκ, ενώ δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν σφοδρές εκρήξεις στην περιοχή του αεροδρομίου, έπειτα από τις σφοδρές ανταλλαγές πυρών το βράδυ της Δευτέρας στην ίδια περιοχή. Το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ -ο μόνος θύλακας που συνεχίζει να ελέγχει ο ουκρανικός στρατός μετά τον Μάιο στην πόλη, η οποία στο σύνολό της βρίσκεται στα χέρια των αυτονομιστών- είναι πεδίο άγριων μαχών εδώ και πάνω από μια εβδομάδα. Οι αντάρτες επιδιώκουν να ελέγξουν πλήρως το αεροδρόμιο, ώστε να φθάνει στην περιοχή πιο εύκολα βοήθεια από τη Ρωσία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me