21/10/14

ΧΑ: Τι κρύβει η επιστροφή «εξπρές» στο 1000αρικο



Θανάσης Σταυρόπουλος Θανάσης Σταυρόπουλος 
 
Δημοσιεύθηκε: 21 Οκτωβρίου 2014 - 17:49


Γιατί άλλαξε η ψυχολογία στην αγορά. Το «front running» στις τράπεζες και οι κινήσεις των αγοραστών. Πώς παίζουν οι βραχυπρόθεσμοι και γιατί παραμένει η ανησυχία για νέο «reality check». Ποια είναι τα επόμενα κρίσιμα σημεία για τους δείκτες.

 "Συχνά τα Χρηματιστήρια συμπεριφέρονται όπως ένας μεθυσμένος. Κλαίνε όταν ακούνε καλά νέα και γελάνε με τα άσχημα. Η ψυχολογία των Αγορών είναι μία 'επιστήμη' που πρέπει κανείς να ασκεί με μεγάλη αίσθηση λεπτότητας. Είναι σχεδόν μία τέχνη" αναφέρει ο Andre Kostolany.

Αυτή την διαφοροποίηση της ψυχολογίας "ζει" κατά τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις το Ελληνικό Χρηματιστήριο, εν μέσω εντυπωσιακού volatility και εκεί που όλα έδειχναν από γκρίζα έως μαύρα, η ψυχολογία των ενεργών παικτών άρχισε και πάλι να "πρασινίζει", αναγκάζοντας ορισμένους επαγγελματίες του χώρου να αναφέρονται σε "απροσδόκητη ανοδική επαγρύπνηση".

Ασφαλώς και δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι στο Χ.Α. επιχειρείται ένα εντυπωσιακό "front running", εν όψει των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων των Τραπεζικών "stress tests" και δεν αποκλείεται όσοι "αγοράζουν την προσδοκία, να πουλήσουν την είδηση", όταν αυτή επαληθευτεί στις 26 τρέχοντος.

Το εντυπωσιακό αυτό "front running" ξεκίνησε από τη στιγμή που δημιουργήθηκε στην Αγορά η αίσθηση ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των εγχώριων συστημικών Τραπεζών, που θα δείξουν τα Ευρωπαϊκά "τεστ κοπώσεως" θα είναι απόλυτα διαχειρίσιμες.

Ενδεικτικό και το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου σύμφωνα με το οποίο "οι Τράπεζες και η Αγορά ποντάρουν, πλέον, στο ότι οι τελικές κεφαλαιακές ανάγκες θα διαμορφωθούν σε απόλυτα διαχειρίσιμα επίπεδα και δεν θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ".

Θετικά στην ψυχολογία των "καθυστερημένων" αγοραστών έπαιξε και η "αλλαγή ρότας" στην φρασεολογία του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όσον αφορά την Κρατικοποίηση των συστημικών Τραπεζών, αλλά και η διαφαινόμενη προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης από τις διεθνείς Αγορές.

Σε κάθε περίπτωση, με "πολιορκητικό κριό" τις Τραπεζικές μετοχές, επετεύχθη ο πρώτος στόχος που ήταν η υπέρβαση των 990 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 320 μονάδων (το 38% της όλης πτώσης) για τον FTSE25.

Οι επόμενες τεχνικές αντιστάσεις για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. εντοπίζονται στις 1015, 1035 και 1060 μονάδες, ενώ η υπέρβαση των 1102 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 360 μονάδων για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, θα δώσει σήμα εισόδου και για όσους κινούνται με πιο "αργά αντανακλαστικά".

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και όσον αφορά τον Τραπεζικό δείκτη που ηγείται της προσπάθειας ανοδικής αντίδρασης, η "μεγάλη κόντρα" εντοπίζεται στις 141 μονάδες υπέρβαση των οποίων θα δώσει και ένα πρώτο αγοραστικό σήμα. Παραμένουν οι 131 μονάδες η πρώτη σημαντική στήριξη.

Διαγραμματικά, αυτό που επιχειρεί η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά είναι η λεγόμενη κίνηση "V" που ουσιαστικά αφήνει άναυδους όσους την παρακολουθούν, με τους τελευταίους πωλητές - traders να "κυνηγούν" τις τιμές και η Αγορά να υπερβάλλει εαυτόν.

"Εκεί που τελειώνει η λογική, αρχίζουν οι Αγορές", τονίζουν οι περισσότερο συντηρητικοί επισημαίνοντας ότι πολύ σύντομα το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα επιστρέψει στο "reality check", ακόμα και αν στο θέμα των "stress tests" επικρατήσουν τα πλέον αισιόδοξα σενάρια. Απλά και μόνον διότι όλοι οι υπόλοιποι παράγοντες που έδειχναν να προβληματίζουν το Χ.Α. εδώ και καιρό, παραμένουν σε απόλυτη ισχύ.

Ισχνές και οι διαθέσεις αποκλιμάκωσης των πιέσεων που έχουν προηγηθεί στα Ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετους να διαμορφώνεται στο 7,49%.

Μικρό παράθυρο αισιοδοξίας αφήνει το σενάριο σύμφωνα με το οποίο οι Ελληνικοί τίτλοι υπέστησαν συντονισμένη "εισαγόμενη" επίθεση, προκειμένου η Κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις απόψεις της για εσπευσμένη έξοδο από τα προγράμματα στήριξης.

Και αν η πρόσφατη υποχώρηση του Γενικού Δείκτη μέχρι τις 852,87 μονάδες (ενδοσυνεδριακό χαμηλό της 15/10) θεωρήθηκε από πολλούς υπερβολή, εξ ίσου υπερβολή θα μπορούσαν να θεωρηθούν τα κέρδη του 16,28% που σημειώνονται σε μόλις τρεις συνεδριάσεις, από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 856,38 μονάδων (16/10), έως και το σημερινό υψηλό ημέρας των 995,79 μονάδων.

H πορεία του Γενικού Δείκτη από τις 19/9 μέχρι σήμερα 



Είναι πασιφανές ότι τα ισχυρά ενεργά χαρτοφυλάκια, έχουν επιλέξει την στρατηγική "too fast, too soon", προκειμένου να ασκήσουν "ψυχαναγκασμό" σε όσους ρευστοποίησαν θέσεις και επέλεξαν τον ρόλο του θεατή για το επόμενο τετράμηνο και μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι εγχώριες πολιτικές εξελίξεις.

Από την άλλη και για όσους παραμένουν ενεργοί, θα πρέπει να σημειωθεί πως όταν οι Αγορές κινούνται με μεγάλες ταχύτητες, εσωκλείουν και σοβαρούς κινδύνους, τουλάχιστον για όσους δεν διακρίνονται για τα "γρήγορα αντανακλαστικά τους".

Από εκεί και πέρα θα πρέπει να επισημανθεί ότι παρά την σημαντική άνοδο των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, από τις 19/9 (κλείσιμο 1148,64 μονάδες) και όταν ανέβασε στροφές το τελευταίο πτωτικό κύμα, οι απώλειες του Γενικού Δείκτη φθάνουν στο 13,37%.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η αξιοπρόσεκτη αύξηση του τζίρου, που όμως παραμένει σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα από τις προηγούμενες έντονα πτωτικές συνεδριάσεις, το κλείσιμο του discount για το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στην Αγορά Παραγώγων, το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη μία ανάσα από τα υψηλά ημέρας (όπως και 10 μετοχών του FTSE25, εκτενέστερη αναφορά για τις οποίες θα γίνει στην συνέχεια του σχολίου) και η απόλυτη επικράτηση του "πράσινου" στο ταμπλώ του 25αρη, καθώς πλην της ΕΥΔΑΠ που ολοκλήρωσε την συνεδρίαση αμετάβλητη, όλοι οι υπόλοιποι Δεικτοβαρείς τίτλοι έκλεισαν με θετικό πρόσημο.

Για όσους συνεχίζουν να παρακολουθούν την "μάχη" για τις πρώτες θέσεις στις κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α., μετά και την σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για "πυκνή σειρά άφιξης" και ιδιαίτερα "σκληρό φώτο - φίνις" (!) Η Alpha Bank (7,751 δισ) με "βραχεία κεφαλή" επικράτησε της Πειραιώς (7,750 δισ), ενώ με δυσδιάκριτη διαφορά "πλασαρίστηκε" στην τρίτη θέση η Εθνική (7,7 δισ).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me