4/9/14

Ποιος είναι ο Σωτήρης Καποτάς και η Stream Oil που πουλήθηκε στην αμερικανική Transatlantic έναντι 41,2 εκατ. δολ.

Συμφωνία για την απόκτηση της εταιρείας Stream Oil & Gas, του Έλληνα Σωτήρη Καποτά, από την αμερικανική πετρελαϊκή  Transatlantic, έναντι 41,2 εκατ. δολαρίων, επετεύχθη όπως ανακοινώθηκε το βράδυ τη Τετάρτης.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα Διοικητικά Συμβούλια των δύο εταιρειών έχουν εγκρίνει τη συναλλαγή, το due diligence προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις 26 Σεπτεμβρίου  και η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί το Νοέμβριο του 2014.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση κάθε μια μετοχή της Stream Oil & Gas θα ανταλλαγεί με 0,05657 κοινές μετοχές της TransAtlantic.

Πρόεδρος και ιδρυτής της Stream Oil είναι ο Σωτήρης Καποτάς, ο οποίος υπήρξε ένας από τους ανθρώπους “κλειδιά” για την ανάπτυξη του κλάδου, με περισσότερα από  20 χρόνια εμπειρίας. Έχει διατελέσει στέλεχος στην TOTAL, αλλά και επικεφαλής των εξερευνήσεων στη  Λιβύη.

Είναι κάτοχος διδακτορικού Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, του Καναδά, όπου ειδικεύτηκε σε εφαρμογές που χρησιμοποιούν μαζούτ.
Η Stream Oil είναι μια  καναδική, εισηγμένη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου με έδρα το Calgary, της Alberta. Κατέχει το 100% των συμφερόντων για τις έρευνες σε δύο πεδία πετρελαίου και ενός φυσικού αερίου στην Αλβανία, 75.000 στρεμμάτων, περιοχή η οποία θεωρείται ότι είναι σε στρατηγική θέση στη νοτιοανατολική Ευρώπη, αφού γειτνιάζουν με τα Αδριατικής-θάλασσα της Μεσογείου. Για το τρίμηνο, που έληξε στις 31 Μάη του 2014, η Stream είχε ακαθάριστη παραγωγή 1.522 BO ανά ημέρα, ενώ στις 30 Νοεμβρίου 2013, η Stream ανακοίνωσε καθαρά αποδεδειγμένα αποθέματα ύψους 20,9 MMBOE σύμφωνα με το Καναδικό Εθνικό Μέσο 51-101.

Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, οι συμφωνίες με την Αλβανία είναι για περίοδο 25 ετών, με παράταση πέντε έτη. Η Αλβανία προσφέρει πολύ ελκυστικά φορολογικά όρους, συμπεριλαμβανομένης της ανάκτησης 100% του κόστους, 50% φόρος επί των κερδών  και η νομοθεσία επιτρέπει την πλήρη εξαγωγή της παραγωγής.

“Η εξαγορά αυτή θα μας δώσει γεωλογική και γεωγραφική διαφοροποίηση”, τόνισε ο N. Malone Mitchell , Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Transatlantic .

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me