5/9/14

Στο spillover effect ελπίζουν οι ελληνικές τράπεζες

Ανεπαίσθητη η επίδραση της αγοράς ABS από την ΕΚΤ. Μικρό το όφελος της μείωσης επιτοκίων
Δημοσιεύθηκε: 05 Σεπτεμβρίου 2014, 07:43 , Τελευταία Ενημέρωση: 05/09/2014, 08:10
http://www.sofokleousin.gr

Στο spillover effect ελπίζουν οι ελληνικές τράπεζες
Μπορεί ο Μάριο Ντράγκι να άρθηκε στο ύψος των περιστάσεων, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τις προσδοκίες που ήθελαν την ΕΚΤ να προσφεύγει στα αντισυμβατικά όπλα της ποσοτικής χαλάρωσης, αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα απολύτως για τις ελληνικές τράπεζες. 

Τα άμεσα οφέλη για τον κλάδο στην Ελλάδα θα είναι περιορισμένα και ανεπαίσθητα, με τους τραπεζίτες να ελπίζουν στο spillover effect, ήτοι στη σταδιακή βελτίωση των συνθηκών. 

Όπως επισημαίνουν αναλυτές ο Μάριο Ντράγκι προσπάθησε με  το μπαράζ μέτρων να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ουκρανία που έχει πλήξει όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας. 

Του Χρήστου Φράγκου

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν δεν διαφώνησε ο εκπρόσωπος της Bundesbank καθώς η Γερμανία ένιωσε στο πετσί της την επιδείνωση του κλίματος και «τρόμαξε» βλέποντας τον ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης να μηδενίζει.
Η ελληνική υπόθεση
Η μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ θα επιδράσει στις ελληνικές τράπεζες στο επίπεδο της μείωσης του κόστους των καταθέσεων και δανείων, βελτιώνοντας παράλληλα το επιτοκιακό περιθώριο, παράγοντα της οργανικής κερδοφορίας. Ετσι οι τράπεζες θα πετύχουν να αποδεσμεύσουν κεφάλαια από μη παραγωγικές δραστηριότητες.
  Εκπλήσσοντας τους πάντες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε χθες ότι από τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιημένων ενυπόθηκων δανείων (ABS) και καλυμμένων ομολόγων στην προσπάθειά της να ενισχύσει τον δανεισμό προς την πραγματική οικονομία, να αποτρέψει το ενδεχόμενο εμφάνισης αποπληθωρισμού και να αναζωογονήσει την ασθμαίνουσα ευρωπαϊκή οικονομία
Οι ελληνικές τράπεζες όμως διαθέτουν ελάχιστα εχέγγυα υψηλής διαβάθμισης που θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά από την ΕΚΤ, συνεπώς δεν ελπίζουν στην βελτιστοποίηση της απόδοσης στοιχείων του ενεργητικού μέσου του ενεχυριασμού τους.
Είναι λοιπόν εύκολα αντιληπτό ότι στόχος της ΕΚΤ δεν είναι η βελτίωση των συνθηκών στον Ευρωπαϊκό Νότο αλλά η αποφυγή προβλημάτων στον Ευρωπαϊκό Βορά. Τα νέα μέτρα θα δώσουν στις τράπεζες του πυρήνα της Ευρώπης ρευστότητα και κεφαλαιακό μαξιλάρι ικανό να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.
Η ΕΚΤ επιτυγχάνει παράλληλα την αύξηση της διάθεσης ανάληψης ρίσκου από τους τραπεζίτες, καθώς εγκαινιάζει νέα εποχή, η οποία προβλέπεται να διαρκέσει έως και 18 μήνες.


Οι ελληνικές τράπεζες ευελπιστούν ότι αφού οι τράπεζες του Βορά κλείσουν τις τρύπες τους και τακτοποιήσουν τα του οίκου τους, σε δεύτερη φάση θα μπορέσουν να διαθέσουν κεφάλαια μέσω της διατραπεζικής αγοράς σε λογικό κόστος.

Οι ενέργειες αυτές τοποθετούνται μετά την ολοκλήρωση των stress tests καθώς τότε θα κριθεί αν έχουν κλείσει οι τρύπες καθώς και βιωσιμότητα των τραπεζών του Νότου. Όπερ σημαίνει ότι οι Έλληνες τραπεζίτες ελπίζουν να γευτούν πραγματικά φρέσκο χρήμα στα τέλη του έτους και στις αρχές του επόμενου.

Επικροτεί… φοβισμένα το ΔΝΤ

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ συνεχάρη την ΕΚΤ για τα νέα μέτρα που έλαβε, τα οποία θα βοηθήσουν να μετριαστούν οι κίνδυνοι που προέρχονται από μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού. Είναι ενδιαφέρον ότι ο κ. Ντράγκι αρνήθηκε ότι έχει κλείσει κάποιου είδους “μεγάλη συμφωνία” με τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης ώστε η ΕΚΤ να λάβει μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας σε αντάλλαγμα για την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από τις εθνικές κυβερνήσεις. Κάλεσε δε τις κυβερνήσεις να εκμεταλλευθούν την ελαστικότητα που παρέχουν οι δημοσιονομικοί κανόνες χωρίς να τους παραβιάζουν.

Οι νέες προβλέψεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ περιλαμβάνουν χαμηλότερη ανάπτυξη για το 2014, στο 0,9% του ΑΕΠ έναντι 1,1% πριν, ενώ ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 0,6% εφέτος και στο 1,1% το 2015, δηλαδή πολύ κάτω από τον στόχο του 2%. Τα νέα μέτρα της ΕΚΤ δεν αποτελούν, σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι αλλά και με πολλούς αναλυτές, ένα πλήρες πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του στυλ που έχουν εφαρμόσει τα προηγούμενα χρόνια ΗΠΑ, Βρετανία και Ιαπωνία. Τα ομόλογα δημιουργούνται από τις τράπεζες που συγκεντρώνουν πακέτα δανείων, στεγαστικών, εταιρικών, δανείων πιστωτικών καρτών κ.τ.λ. και στη συνέχεια τα πωλούν στους επενδυτές.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me