3/9/14

OIKONOMIA Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου 2014 - 11:48 Goldman Sachs: Ποιοι θα αποτύχουν, ποιοι θα περάσουν τα stress tests Πηγή:www.capital.gr

Τρεις από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες που συμμετέχουν στη συνολική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA) βρίσκονται μεταξύ των εννέα τραπεζών που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν νέα κεφάλαια μετά τα stress tests. Αυτό δείχνει δημοσκόπηση που διενήργησε η Goldman Sachs σε 125 θεσμικούς επενδυτές από την Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ.



Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των θεσμικών επενδυτών αναφέρουν ότι εννέα τράπεζες θα “αποτύχουν” στα stress tests και συνολικά θα χρειαστούν να αντλήσουν 51 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια. Οι τράπεζες που θεωρούνται ως οι πιο πιθανές να αναζητήσουν κεφάλαια είναι οι ιταλικές, οι γερμανικές και οι ελληνικές.

Μεταξύ των εννέα τραπεζών βρίσκονται τρεις ελληνικές τράπεζες. Το 33% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η Τρ. Πειραιώς θα χρειαστεί νέα κεφάλαια, το 30% εκτιμά το ίδιο για την Eurobank, ενώ το 28% αναφέρει ότι θα προκύψουν επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες για την Alpha Bank.

Πρώτη... στη λίστα με τις τράπεζες που θα χρειαστούν κεφάλαια είναι η ιταλική Banca Monte dei Paschi di Sienna (48%), ακολουθεί η γερμανική Commerzbank (43%) και η Πορτογαλική BCP (34%). Η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται στην 17η θέση καθώς μόλις το 20% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι θα αναζητήσει κεφάλαια.

Γενικότερα, οι εκτιμήσεις των θεσμικών επενδυτών, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Goldman, έχουν βελτιωθεί σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα καθώς οι προσδοκίες για ένα “ακραίο” αποτέλεσμα που θα οδηγούσε σε αναζήτηση κεφαλαίων άνω των 100 δισ. ευρώ έχουν υποχωρήσει σημαντικά στο 8% από 18% προηγουμένως.

Εξάλλου, το 89% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η συνολική αξιολόγηση (AQR/stress tests) θα είναι αξιόπιστη (70% στην προηγούμενη έρευνα), με το 75% να πιστεύει ότι αυτό θα οδηγήσει σε υπεραπόδοση των τραπεζών.

Αντίστοιχη δημοσκόπηση της Goldman Sachs τον Οκτώβριο του 2013 έδειξε ότι θα χρειαστούν αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 75 δισ. ευρώ. Από τότε, έχουν αντληθεί 47 δισ. ευρώ. Όμως οι προσδοκίες αυξήθηκαν κατά 23 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα να απομένει να αντληθούν κεφάλαια της τάξης των 51 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η GS, από τις δέκα τράπεζες που θεωρούνται οι πιο πιθανό να εμφανίσουν κεφαλαιακά κενά, οι επτά παραμένουν οι ίδιες με την προηγούμενη έρευνα. Η ιταλική Unicredit είναι η μοναδική τράπεζα για την οποία έχει βελτιωθεί σημαντικά η εικόνα της χωρίς να έχει “σηκώσει” κεφάλαια.


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me