4/9/14

J P Morgan: H EKT κρατάει την ελπίδα ζωντανή


Η ΕΚΤ ξεπέρασε τις προσδοκίες με την ανακοίνωση προγράμματος αγοράς ABS, σημειώνει σε έκθεση της η J.P Morgan. Τα οικονομικά στοιχεία θα καθορίσουν αν η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει και σε αγορές κρατικών ομολόγων. «Credit Positive» τα μέτρα. Θετική για οικονομία η πτώση του ευρώ.

Ζωντανή την ελπίδα ότι θα κάνει περισσότερα στο μέλλον διατήρησε την Πέμπτη η ΕΚΤ με την μείωση των επιτοκίων και την ανακοίνωση προγράμματος αγορών ABS, επισημαίνει η J.P Morgan σε έκθεση της.
Ο διεθνής οίκος σημειώνει πως η ανακοίνωση για ένα ιδιωτικό QE πιθανότατα ξεπέρασε τις προσδοκίες των περισσότερων αναλυτών. Η ΕΚΤ θα αγοράσει τόσο τίτλους ABS όσο και καλυμμένα ομόλογα. Ωστόσο, το σημείο «κλειδί» για το μέγεθος του προγράμματος δεν διευκρινίστηκε από τον κ. Ντράγκι, ο οποίος αρκέστηκε να πει ότι θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στον ισολογισμό της ΕΚΤ, αναφέρει η J.P Morgan.
Παράλληλα, εκτιμά πως στο τραπέζι βρίσκονται περαιτέρω αγορές ιδιωτικών στοιχείων ενεργητικού, καθώς και η έναρξη ενός προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων. Η εφαρμογή τους θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά στοιχεία, προβλέπουν οι αναλυτές του διεθνούς οίκου.
Σύμφωνα με την έκθεση της J.P Morgan, μέτρα της ΕΚΤ είναι «credit positive», ειδικά για τα ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης. 
Οι προοπτικές ανάπτυξης είναι αδύναμες και το γεωπολιτικό ρίσκο δεν πρέπει να υποτιμηθεί, ενώ την ίδια ώρα η ΕΚΤ κρατάει ζωντανή την ελπίδα ότι ο λευκός ιππότης του QE θα έρθει για να σώσει την κατάσταση. Οι αγορές χρέους ευδοκιμούν σε ένα τέτοιο περιβάλλον, στο οποίο δεν επικρατεί «ούτε κρύο ούτε ζέστη», τονίζεται στην έκθεση.
Όσον αφορά την αποδυνάμωση του ευρώ, η J.P Morgan εκτιμά ότι είναι ένας «ούριος άνεμος» για την οικονομία και τους επενδυτές στις αγορές χρέους. Η πτωτική πορεία του ευρώ που ξεκίνησε από τον Μάιο είναι ευνοϊκή και τις μεγάλες εταιρείες, τα κέρδη των οποίων πηγάζουν από αγορές εκτός ευρωζώνης, σημειώνει ο οίκος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me