28/9/14

Η υπόγεια επικοινωνία Τσίπρα - Μerkel και οι... ανησυχίες για το ενδεχόμενο «διαζυγίου» με το ΔΝΤ

28/09/2014 - 13:01
O ΣΥΡΙΖΑ επικοινωνεί και συζητεί πλέον με όλους χωρίς δισταγμούς και χωρίς αναστολές. 
Ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί να διαγνώσει τις προθέσεις του Βερολίνου για την «ελληνική υπόθεση», η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ προσπαθεί να καταλάβει πού το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ετσι ο Αλ. Τσίπρας και το κόμμα του έχουν (μάλλον οικειοθελώς…) εμπλακεί σε μια παράλληλη διερευνητική διαδικασία που πιθανώς και να δώσει σύντομα κάποιες απαντήσεις για το οικονομικό και πολιτικό μέλλον της χώρας.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, στο πλαίσιο αυτής διαδικασίας, ο ΣΥΡΙΖΑ επικοινωνεί και συζητεί πλέον με όλους χωρίς δισταγμούς και χωρίς αναστολές. Δύο πρόσφατες συναντήσεις ήταν απολύτως ενδεικτικές, ενώ μια επικείμενη παρουσία (αυτή του Γ. Σταθάκη στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ σε δύο εβδομάδες) θα επισφραγίσει τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Τσίπρας έχει πλέον αποφασίσει να πορευτεί. Η πρώτη από τις συναντήσεις των τελευταίων ημερών ήταν εκείνη των Γ. Δραγασάκη και Γ. Σταθάκη με τον υφυπουργό Εργασίας της γερμανικής κυβέρνησης Γεργκ Ασμουσεν.

Στην πραγματικότητα, τα δύο κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν μια μυστική, κατ' ιδίαν συνάντηση με τον ήδη γνωστό τους, Σοσιαλδημοκράτη κ. Ασμουσεν. Επρόκειτο για μια ευρύτερη επαφή των δύο βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ένα κλιμάκιο της γερμανικής κυβέρνησης, στο οποίο συμμετείχαν και στελέχη των υπουργείων Οικονομικών, Οικονομίας και Εξωτερικών, κάποια από αυτά προερχόμενα από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της κυρίας Μέρκελ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση εξελίχθηκε σε μια διερεύνηση προθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ από τους γερμανούς αξιωματούχους, οι οποίοι πάντως με τον τρόπο τους φρόντισαν να καταστήσουν σαφές ότι δεν θα πρέπει να επενδύει κανείς σε υπερβολικές προσδοκίες ως προς το θέμα του ελληνικού χρέους.

Οι ίδιες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η γερμανική κυβέρνηση έδωσε στα στελέχη τής αντιπολίτευσης να καταλάβουν (αν και η συζήτηση δεν είχε τεχνοκρατικό χαρακτήρα) ότι δεν υπάρχει κάποια τελική απόφαση ούτε ως προς το σενάριο αποχώρησης του ΔΝΤ ούτε ως προς αυτό της φημολογούμενης αποχώρησης της τρόικας.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί με βάση αυτά τα δεδομένα στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως η γερμανική κυβέρνηση πολύ δύσκολα θα «δώσει» κάτι μεγάλο αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση Σαμαρά· και αυτό για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο: επειδή οι Γερμανοί θεωρούν ότι το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα είναι τουλάχιστον θολό, αντιλαμβάνονται το ενδεχόμενο μιας περιπλοκής σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και ενόψει αυτών φαίνεται πως κινούνται επιφυλακτικά.

Στο πλαίσιο αυτό, η σκληρή στάση της γερμανικής κυβέρνησης ερμηνεύεται από τον ΣΥΡΙΖΑ ως τακτική επιλογή, υπαγορευμένη από τις συνθήκες. «Δεν θα κάνει η Μέρκελ καμία χάρη στον Σαμαρά, θα επιμείνει σε μια σκληρή στάση και αυτό για να έχει έτοιμο το έδαφος σε περίπτωση που κάποια στιγμή βρεθεί ο Τσίπρας απέναντί της» εκτιμά ένα από τα υψηλόβαθμα στελέχη.

www.bankingnews.gr
Ελένη Μπότα

Δημοσιογράφος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me