29/9/14

ΤΧΣ: Μοιάζει περισσότερο με το όγδοο… θαύμα

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ από τον ειδικό συνεργάτη μας: Εύλογα ερωτήματα προκαλεί η ανακοίνωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας,  ότι η αποτίμηση της συμμετοχής στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, διαμορφώνεται στα 17 δισ. ευρώ. 

Ερωτήματα που «πηγάζουν» από την απώλεια πολλών δισ. σε διάστημα λιγότερο των δύο ετών, καθώς η αποτίμηση άγγιζε τα 38 δισ. ευρώ. 

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και αποκαλύπτουν, ότι η «εγγύηση ασφαλείας» του τραπεζικού συστήματος, όπως πολλοί αρέσκονται να αποκαλούν το ΤΧΣ, έχει υποστεί σημαντικές απώλειες. 



Είναι χαρακτηριστικό ότι στα τέλη Μαρτίου, η αποτίμηση έφτανε στα 25,1 δισ. ευρώ και τον Ιούλιο του 2014, «κατρακύλησε» στα 18,5 δισ. ευρώ. 

Δηλαδή, μέσα σε ένα τρίμηνο χάθηκαν 6,6 δισ. ευρώ, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, ειδικά μάλιστα όταν μιλάμε για την «εγγύηση» ασφαλείας του τραπεζικού συστήματος. 

Και όπως διαφάνηκε από τη προχθεσινή ανακοίνωση του ΤΧΣ, η διαρροή των δισεκατομμυρίων ευρώ, συνεχίζεται.

Πρόκειται αναμφίβολα για σημαντικές απώλειες τις οποίες έχει υποστεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Ασφάλειας και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο αν όχι ουτοπικό… να καλυφθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα. 

Θα χρειαστεί ο συγκερασμός πολλών παραγόντων, με πρώτο και καλύτερο την «εκτόξευση» του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 2.500 μονάδες και ο τριπλασιασμός της τιμής των τραπεζικών μετοχών, για να λειτουργήσει το πλέον αισιόδοξο σενάριο. 

Μοιάζει περισσότερο με το όγδοο… θαύμα και επειδή στις μέρες τα θαύματα δεν έχουν «πέραση», οι ιθύνοντες καλούνται να δώσουν τις απαιραίτητες διευκρινήσεις για τις απώλειες του ΤΧΣ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me