1/9/14

Σε νέο χαμηλό έτους το ευρώ στη "σκιά" Ουκρανίας και ενόψει ΕΚΤ


Σε νέο χαμηλό έτους έναντι του δολαρίου ΗΠΑ υποχώρησε σήμερα το ευρώ, καθώς η εντεινόμενη κρίση στην Ουκρανία διατηρεί ζωντανούς τους κινδύνους ανάκαμψης στην ευρωζώνη και ενόψει της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα από όπου αναμένεται περαιτέρω νομισματική χαλάρωση.

Ειδικότερα, το ευρώ βρέθηκε να υποχωρεί στα 1,3119 δολάρια τις πρώτες πρωινές ώρες αγγίζοντας το χαμηλάτερο επίπεδο από τον περασμένο Σεπτέμβριο πριν ανακάμψει δειλά στα 1,3136 δολάρια όπου διαπραγματεύεται αυτή την ώρα με οριακή άνοδο 0,03%.

Σε χαμηλό 5 εβδομάδων διολισθαίνει σήμερα το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα και έναντι της λίρας Αγγλίας στις 0,7897 λίρες μετά από πτώση 0,18%.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, οι κίνδυνοι στην ανάπτυξη της ευρωζώνης από την ουκρανική κρίση αλλά και η διατήρηση του πληθωρισμού σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα εντείνουν τις πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής σε αυτό το σημείο.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να συνεχιστεί η πώληση του ευρώ», σχολίασε ο Lutz Karpowitz, στρατηγικός αναλυτής συναλλαγματικών ισοτιμιών στην Commerzbank, ενώ συνέχισε «Πρώτα απ’ όλα η κλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία που πιθανόν θα οδηγήσει σε νέες κυρώσεις ενισχύοντας τους κινδύνους της οικονομικής ανάκαμψης στην περιοχή. Ακόμα πιο σημαντικός λόγος είναι η συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ δεν είναι πολύ πιθανή η ανακοίνωση αγοράς παγίων η ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ την Πέμπτη, η αβεβαιότητα γύρω από περαιτέρω νομισματική δράση θα διατηρήσει τις πιέσεις στο ευρώ.

Σημειώνεται ότι ήδη το ευρώ μετρά δύο διαδοχικούς μήνες απωλειών έναντι του δολαρίου ΗΠΑ με πτώση 1,9% τον Αύγουστο και 2,2% τον Ιούλιο.

www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me