2/9/14

Η φημολογία….χτύπησε τις τράπεζες με επίκεντρο την Πειραιώς


Υπομονή έως τις 17 Οκτωβρίου που θα ανακοινωθούν τα stress tests

03/09/2014 -
 
Η απογοήτευση ορισμένων ξένων η βασική αιτία των πιέσεων στις τράπεζες
Θύμα φημολογίας έπεσε για πολλοστή φορά ο τραπεζικός κλάδος με επίκεντρο την τράπεζα Πειραιώς. 
 
 
Η αιτία της μεγάλης πτώσης στην μετοχή της Πειραιώς – έκλεισε με απώλειες -6,76% στα 1,38 ευρώ - ήταν οι φήμες που ανέφεραν ότι η Πειραιώς θα χρειαστεί νέα αύξηση κεφαλαίου.

Η φημολογία εντάθηκε μετά την έκθεση της J P Morgan που ανέφερε ότι στο δυσμενές σενάριο η Eurobank θα χρειαστεί νέα αύξηση κεφαλαίου και η Πειραιώς περίπου 1,5 δισεκ. ευρώ συνολικά και οι δύο τράπεζες.
Διερευνώντας το θέμα διαπιστώσαμε ότι αυτή η φημολογία δεν μπορεί να προκαλεί πλήγμα τέτοιας κλίμακας στις τράπεζες, όταν έχει υπάρξει πλήθος αναφορών για το εύρος των κεφαλαιακών ζημιών από τα νέα stress tests της ΕΚΤ.
Στο www.bankingnews.gr έχουμε αναφέρει αναλυτικότατα όλες τις παραμέτρους και παρουσιάσει πολλές πληροφορίες για τα stress tests.

Η Citigroup πριν λίγο καιρό είχε εκτιμήσει ότι στο δυσμενές σενάριο θα μπορούσε να προκύψει κεφαλαιακή ανάγκη όσο το 20% της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών εκείνη την περίοδο το 20% αντιστοιχούσε σε 6 δισεκ. ευρώ.
H Morgan Stanley εκτίμησε ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες θα φθάσουν τα 3,5 δισεκ. ευρώ.
Έχουν υπάρξει λοιπόν πολλές αναφορές για τα stress tests και τις εκτιμώμενες κεφαλαιακές ζημίες. 
 
Άρα ποια ήταν η αιτία για την μεγάλη πτώση της μετοχής της Πειραιώς αλλά των άλλων μετοχών;
Π.χ. κατά την J P Morgan η Εθνική και η Alpha bank διαθέτουν κεφαλαιακό απόθεμα και δεν θα χρειαστούν κεφάλαια παρ΄ όλα αυτά πιέστηκαν οι μετοχές τους σημαντικά.

Η απάντηση είναι η εξής…

Μέρος των ξένων επενδυτών έχει διατυπώσει την δυσφορία του προς τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών για την ανακολουθία των ελληνικών τραπεζών.
Το διάστημα Φεβρουαρίου – Απριλίου του 2014 στα road show οι διοικήσεις των τραπεζών διαβεβαίωναν τους ξένους, τα funds ότι με τις αυξήσεις κεφαλαίου δεν θα χρειαστούν άλλα κεφάλαια, καθαρίζουν οριστικά.
Έτσι συγκέντρωσαν 8,3 δισεκ. ευρώ.
Ακριβώς μετά 5-6 μήνες αποδεικνύεται ότι τίποτε δεν είναι σίγουρο, είναι πολύ πιθανό οι τράπεζες να χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια.
Αυτό το ενδεχόμενο έχει ενοχλήσει πολλούς ξένους οι οποίοι αποχωρούν απογοητευμένοι από το ελληνικό banking.
Ωστόσο, απαιτείται ψυχραιμία και υπομονή έως τις 17 Οκτωβρίου του 2014 που θα ανακοινωθούν τα stress tests και στις 31 Οκτωβρίου που θα ανακοινωθούν τα capital plans και θα καθοριστούν οι τελικές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

www.bankingnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me