3/9/14

Τραπεζίτες προς Βασιλεία: Μας τινάζετε στον αέρα

Προειδοποιούν για έντονες αναταράξεις στις αγορές και αύξηση του κόστους του χρήματος 
Δημοσιεύθηκε: 03 Σεπτεμβρίου 2014, 14:07
Θηλιά στο λαιμό χαρακτηρίζουν οι τραπεζίτες του κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ, καθώς όπως επισημαίνουν ανατρέπουν βίαια το σκηνικό και δημιουργούν πλασματικές κεφαλαιακές ανάγκες ενώ αυξάνουν το κόστος λειτουργίας, τη γραφειοκρατία και καθιστούν δυσκίνητες τις τράπεζες. 


Μετά τον καταιγισμό δημοσιευμάτων για τις τρύπες που ανοίγουν τα επικείμενα stress tests της ΕΚΤ/SSM και τα πρόσθετα μέτρα για την ευθυγράμμιση με το νέο θεσμικό πλαίσιο οι τραπεζίτες απαντούν με επιστολή προς την BIS και την Επιτροπή της Βασιλείας ΙΙΙ.

Του Χρήστου Φράγκου

Ένα από τα έγγραφα που εκπροσωπεί ομάδα τραπεζών αποκαλύπτουν οι Financial Times και σύμφωνα με το οποίο οι νέοι κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ δυσχεραίνουν τη διεξαγωγή ακόμα και των βασικών χρηματιστηριακών συναλλαγών για τις τράπεζες. Όπερ σημαίνει ότι θα περιοριστεί ο τζίρος άρα και το βάθος των αγορών, ενώ δημιουργούνται συνθήκες ανασφάλειας στο σύστημα.

Βασιλεία ΙΙΙ: Οι τραπεζίτες νίκησαν, χαλαρώνουν οι κανόνες

Τα νέα δεδομένα που τίθεται πλέον επί τάπητος με την υιοθέτηση του Liquidity Coverage Ratio και το Pillar 3, όπως επισήμανε εγκαίρως και το sofokleousin.gr δένουν πισθάγκωνα τα χέρια των τραπεζιτών, περιορίζουν τη δυνατότητα κινήσεων άρα και άντλησης κεφαλαίων που απαιτούνται σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς.
 
Υπ αυτό το πρίσμα η αύξηση του κόστους του χρήματος για τα κεφάλαια πρώτης διαλογής καθώς και των άμεσα ρευστοποιήσιμων στοιχείων ενεργητικού είναι θέμα χρόνου. Το σπιράλ των εξελίξεων μπορεί να εξελιχθεί επικίνδυνα δυναμιτίζοντας τη σταθερότητα που προσπαθούν να διασφαλίσουν οι νέοι κανόνες.

Βασιλεία ΙΙΙ: Είστε επαρκώς προετοιμασμένοι για το νέο κανονιστικό πλαίσιο;

Στην πραγματικότητα σε δεύτερη φάση θεωρείται βέβαιη η αύξηση του κόστους  του trading και των επενδύσεων σε μετοχές καθώς οι τράπεζες θα χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια για τη διασφάλιση των συναλλαγών και την ευθυγράμμιση με το νέο κανονιστικό πλαίσιο.

IIF: Το Βασιλεία ΙΙΙ θα αυξήσει το κόστος δανεισμού

Αντιστοίχως μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση του κόστους του short covering προκαλώντας αναστάτωση στις αγορές και οδηγώντας τους διαχειριστές σε βίαιη αναδιάρθρωση μεγάλων θέσεων που θα προκαλέσει αύξηση της μεταβλητότητα, του ρίσκου και συνεπώς των κεφαλαιακών αναγκών.

Τράπεζες: Πόσο stress αντέχουν

Στην επιστολή που επικαλούνται οι Financial Times οι τραπεζίτες ανησυχούν για το αποκαλούμενο NSFR (Net Stable Funding Ratio) το οποίο είναι μέρος του Liquidity Coverge Ratio η εφαρμογή του οποίου ξεκινά σταδιακά από την 1η Ιανουαρίου του 2015.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me