2/9/14

Φυτά στο γραφείο: Ποιά η ωφέλειά τους?


Όσο πιο πράσινο είναι ένα γραφείο χάρη στα φυτά, τόσο πιο ικανοποιημένοι και παραγωγικοί είναι όσοι εργάζονται σε αυτό, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.
Ειδικότερα, ερευνητές από μεγάλα βρετανικά, ολλανδικά και αυστραλιανά Πανεπιστήμια, με επικεφαλής την Μάρλον Νιουβενχούις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Journal of Experimental Psychology: Applied, συνέκριναν γραφεία με και χωρίς φυτά, και μελέτησαν τις επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα στον χώρο, την ικανότητα συγκέντρωσης των εργαζομένων, την ικανοποίηση από τη δουλειά τους και το επίπεδό παραγωγικότητάς τους.
 Στο συμπέρασμα που κατέληξαν οι ερευνητές ήταν πως τα γραφεία με φυτά υπερτερούν σε όλους αυτούς τους παράγοντες.
Το όφελος από τα φυτά αναιρεί την έως τώρα πεποίθηση ότι ένα λιτό και "γυμνό" γραφείο, χωρίς φυτά και άλλη διακόσμηση, είναι πιο ευνοϊκό για την παραγωγικότητα. Αντίθετα, σύμφωνα με τη νέα επιστημονική έρευνα, το ‘πράσινο' γραφείο ενθαρρύνει ποικιλοτρόπως (σωματικά, νοητικά, συναισθηματικά) τους εργαζόμενους να συνδεθούν με το αντικείμενο και τον χώρο της εργασίας τους.
"Ένα πραγματικά ‘έξυπνο' γραφείο δεν πρέπει να βασίζεται μόνο στη νέα τεχνολογία, αλλά και στην παρουσία των φυτώ", δηλώνει ο Δρ. Κρέγκ Νάιτ ενώ και ο καθηγητής ψυχολογίας 'Αλεξ Χάσλαμ επισημαίνει πως η νέα μελέτη «θέτει σε αμφισβήτηση την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη πως το λιγότερο είναι καλύτερο. Μερικές φορές, το λιγότερο είναι απλώς λιγότερο».
Επιμέλεια: Μαρία Καραμέτου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me