4/9/14

Δείτε τι αποφάσισε ο Άρειος Πάγος για κυριακάτικη εργασία και ρεπό...

 4 Σεπτεμβρίου 2014


Αυξημένο, κατά 75% μεροκάματο πρέπει να παίρνουν όσοι εργάζονται τις Κυριακές...
στον ιδιωτικό τομέα και, σε περίπτωση που δεν πάρουν το ρεπό τους, τότε, ο εργοδότης οφείλει να τους δώσει ακόμη ένα μεροκάματο, δηλαδή το 1/25 του μισθού τους.

Αυτό έκρινε, σύμφωνα με το iefimerida.gr, ο Άρειος Πάγος με την υπ' αριθμόν 437/2014 απόφασή του και υποχρέωσε κατασκευαστική εταιρεία να καταβάλλει σε οδηγό φορτηγού αυτοκινήτου το ποσό των 5.487 ευρώ ως αμοιβή για την απασχόληση του τις Κυριακές.

Ο εργαζόμενος απολύθηκε το 2002, ωστόσο κατά την διάρκεια του εργασιακού του βίου στην εταιρία δούλευε και τις 57 Κυριακές του χρόνου χωρίς προσαύξηση μισθού όπως προβλέπει η εργατική νομοθεσία, αλλά και χωρίς ρεπό. Προσέφυγε στον Αρείο Πάγο και δικαιώθηκε αφού το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι οι εργαζόμενοι τις Κυριακές ανεξάρτητα εάν η απασχόληση τους είναι νόμιμη ή παράνομη, δικαιούνται να λάβουν για κάθε Κυριακή προσαύξηση 75% στο 1/25 του νόμιμου μισθού τους.

Μάλιστα, σε περίπτωση που δεν χορηγείται από τον εργοδότη άλλη ημέρα της εβδομάδας αναπληρωματική ημέρα αναπαύσεως, τότε ο εργαζόμενος δικαιούται επιπλέον και το 1/25 του μισθού ως απόδοση του αδικαιολόγητου πλουτισμού του εργοδότη.

Με άλλα λόγια ο εργαζόμενος στην περίπτωση αυτή δικαιούται ένα πρόσθετο ημερομίσθιο για κάθε Κυριακή κατά την οποία εργάστηκε χωρίς να λάβει αναπληρωματική ανάπαυση σε άλλη ημέρα της εβδομάδας.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me