11/9/14

Η μεγαλύτερη από τις μικρές






Του Βασίλη Παζόπουλου 



Κατά την αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών, θα πρέπει πάντα να κοιτάμε και τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται μια εταιρεία. Ενδεχόμενη άνοδος ή αντίθετα υποχώρηση της κατηγορίας που δραστηριοποιείται, είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει την πορεία της μετοχής που εξετάζουμε.

Με αυτό το σκεπτικό, οι εταιρείες που εμπλέκονται με την κατασκευή των μη επανδρωμένων  αεροσκαφών (drones) ξεκινάνε με ένα πλεονέκτημα. Την πιθανότατη έκρηξης στη ζήτηση.

Παραδείγματα εφαρμογών

Σε μια τηλεοπτική συνέντευξη του, το Δεκέμβριο του 2013, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Amazon Τζεφ Μπέζος υποσχέθηκε πως το πολύ σε 5 χρόνια θα πραγματοποιήσει το σχέδιο του για παράδοση πακέτων, για ορισμένους προορισμούς, σε λιγότερο από 30 λεπτά.

Drone είδαμε στο πρόσφατο μουντιάλ της Βραζιλίας, να βιντεοσκοπούν με επιτυχία θεαματικά στιγμιότυπα από ποδοσφαιρικούς αγώνες. Το ίδιο μπορεί να γίνει σε συναυλίες ή σε οποιεσδήποτε διοργανώσεις.

Ο Andreas Raptopoulos, συν-ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της νεοσύστατης Matternet από την Silicon Valley, εργάζεται πάνω στη δημιουργία ενός δικτύου μη επανδρωμένων αεροσκαφών που θα μεταφέρει τα προϊόντα που σώζουν ζωές σε αγροτικές και λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές. Στην ίδια φιλοσοφία, το Ίδρυμα Bill & Melinda  Gates, σχεδιάζει να παραδίνει εμβόλια σε προορισμούς που είναι δύσκολο να προσεγγισθούν ή έχουν πρόσφατα πληγεί από καταστροφές.

Τα Drones χρησιμοποιούνται ήδη για την παρακολούθηση της άγριας ζωής και την προστασία ορισμένων ειδών από τους λαθροκυνηγούς. Οι γεωργοί μπορούν να επωφεληθούν από μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν για να ραντίζουν τις καλλιέργειες τους.

Η εταιρεία

Ανάμεσα στους βασικούς κατασκευαστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών είναι γνωστές και μεγάλες εταιρείες, όπως η Boeing (BA) και η Lockheed Martin (LMT). Ωστόσο, αν ψάχνουμε να επενδύσουμε σε κάποια επιχείρηση όπου ο τομέας των drones αποτελεί μεγάλο μέρος των πωλήσεων της, θα ξεχωρίζαμε την AeroVironment (AVAV), η οποία είναι η μεγαλύτερη από τις μικρές εταιρίες του κλάδου.

Η AeroVironment θεωρείται ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές και σχεδιαστές μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) και προηγμένων ηλεκτρικών συστημάτων μεταφοράς με επαναφορτιζόμενη μπαταρία. Πελάτες της είναι το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και συμμαχικές στρατιωτικές υπηρεσίες. Αυτήν την περίοδο είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής των μικρών drones στο Πεντάγωνο.

Πρόσφατα, έγινε μία από τις πρώτες δύο εταιρείες που της έχει χορηγηθεί άδεια για να πουλήσει drones για εμπορική χρήση.

Ο ιδρυτής της είναι ο Paul MacCready, από τα "μεγαλύτερα μυαλά του 20ου αιώνα", σύμφωνα με το  περιοδικό Time. Ήταν το 1977 όταν το πειραματικό αεροσκάφος που κατασκεύασε έκανε κάτι που κανένα άλλο δεν είχε κάνει ποτέ στην ιστορία της αεροναυπηγικής. Πραγματοποίησε την πρώτη πτήση με πηγή ενέργειας που ήταν αποκλειστικά ανθρώπινη δύναμη.

Τα κυριότερα μοντέλα της


Έχει κατασκευάσει μία συσκευή που μοιάζει με το πουλί Κολίμπρι. Μπορεί να αιωρείται, να κουρνιάζει, να παρακολουθεί κάθε σας κίνηση και έχει ως στόχο να ενισχύσει κάποια μέρα τις δυνατοτήτες επιτήρησης στις αστικές περιοχές.



Ένα από τα πιο εξελιγμένα μοντέλα ονομάζεται Nano Hummingbird. Πρόκειται για ένα τηλεχειριζόμενο ρομποτικό κολιμπρί με μια φωτογραφική μηχανή που ζυγίζει λιγότερο από μια μπαταρία AA. Μπορεί να πετάξει προς κάθε κατεύθυνση, ακριβώς όπως ένα πραγματικό κολιμπρί.

Ένας άλλος τύπος από τα drones της εταιρείας, ονομάζεται Shrike. Είναι ένα ελικόπτερο με 4 έλικες, που απογειώνεται και προσγειώνεται κάθετα. Μπορεί να αιωρείται και να καταγράψει βίντεο για περίπου 40 λεπτά.

Το Raven (κοράκι) είναι ένα τηλεκατευθυνόμενο αεροπλάνο με υψηλής ισχύος κάμερες.

Με άνοιγμα φτερών 4,5 μέτρα και βάρος 4,2 κιλά, προσφέρει εναέρια παρακολούθηση, μέρα ή νύχτα, μέχρι και 10 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο εκτόξευσης. Το Raven παρέχει σε πραγματικό χρόνο χρώμα ή υπέρυθρες εικόνες. Ζυγίζει λιγότερο από πέντε κιλά. Πρόσφατα κέρδισε την τρίτη συνεχόμενη παραγγελία  από τον αμερικανικό στρατό.

Οι προβληματισμοί

Τα πυραυλικά συστήματα είναι ένας από τους μεγαλύτερους τομείς ανάπτυξης της εταιρείας. Ωστόσο, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ τελείωσε το 2011, οπότε η ζήτηση για όπλα μειώνεται. Επιπλέον, το Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις στρατιωτικές δαπάνες του κατά 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα 10 χρόνια.

Είναι λογικό να επηρεαστούν αρνητικά οι πωλήσεις της AeroVironment, καθώς σχεδόν τα μισά από τα συνολικά έσοδα αποτελούνται από το στρατό των ΗΠΑ.
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και μέσα μεταφοράς, μαζί με τους σταθμούς φόρτισης, υπήρξαν μια αναπτυσσόμενη αγορά τα τελευταία χρόνια. Όταν η Nissan και η BMW χρειάστηκαν βοήθεια σχετικά με την φόρτιση των ηλεκτροφόρων οχημάτων, στράφηκαν στην AeroVironment γιατί η τεχνογνωσία της στο θέμα είναι τεράστια.
Οι πωλήσεις όμως εμφανίζονται μειωμένες επειδή η ζήτηση από μεγάλες εταιρείες όπου έχει ιστορικό συνεργασίας στο παρελθόν, έχουν υποχωρήσει. Όμως είναι γεγονός ότι η ζήτηση για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αυξάνεται. Συνεπώς μπορούν να βρεθούν ευκαιρίες διείσδυσης στον χώρο.

Συμπέρασμα

Ένα επιτυχημένο επιχειρηματικό σχέδιο είναι αυτό που ανακαλύπτει και εφαρμόζει λύσεις που προβλέπουν τις ανάγκες και βελτιώνουν τη ζωή. Ο κλάδος των μη επανδρωμένων αεροσκαφών έχει αυξηθεί κατά 30% σε ετήσια βάση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις περισσότερες καινοτόμες εταιρείες νέας τεχνολογίας, είναι η προσδοκία μεγάλων κερδών. Πολλές δεν είναι κερδοφόρες, τουλάχιστον όχι ακόμα. Είναι ένα παιχνίδι εικασίας, όπου ο επενδυτής προσπαθεί να ανιχνεύσει ποια προϊόντα ή ποιες εταιρείες θα γνωρίσουν ημέρες δόξας και φυσικά κερδών. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καθοριστική η αξία της τεχνικής ανάλυσης.

Η AeroVironment υποφέρει από μείωση εσόδων λόγω της έντονης εξάρτησης από το στρατό των ΗΠΑ και τις περικοπές των πολεμικών δαπανών που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση. Όμως ακόμα και αν υπάρξει κάποια βραχυπρόθεσμη υποχώρηση των μεγεθών, μια πιθανή μακροπρόθεσμη ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι τεράστια.
                                    
* Η ανάλυση της παραπάνω μετοχής δίνεται σαν ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ για τις επενδυτικές επιλογές που υπάρχουν στο αμερικάνικο χρηματιστήριο. Η επιλογή της σωστής εταιρίας είναι μόνο η μισή προϋπόθεση για την επιτυχία. Η άλλη μισή είναι η χρονική περίοδος που θα πρέπει να τοποθετηθούμε.

* Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, χρηματιστηριακός αναλυτής.


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me