5/9/14

Η αντεπίθεση της «ελαφράς ταξιαρχίας». Ποια είναι τα καλά και υποσχόμενα μικρά της Ελληνικής αγοράς

Αποτελέσματα 6Μ 2014
Μάνος Χατζηδάκης

Ο εξαγωγικός προσανατολισμός και η διαχείριση του κόστους τα κλειδιά πίσω από την κερδοφορία και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αν είναι κάτι το οποίο δεν θα ήθελε ποτέ να χρεωθεί η στήλη είναι μια «ελιτίστικη προσέγγιση» απέναντι σε ένα στενό κύκλο εισηγμένων εταιριών. 



Η εμπορευσιμότητα της αγοράς μπορεί να περιορίζεται σε ένα κλειστό κλαμπ 20 χαρτιών από την υψηλή κεφαλαιοποίηση ωστόσο οι πραγματικές ευκαιρίες πλέον βρίσκονται αλλού και είναι καλά κρυμμένες κάτω από ισχνές συναλλαγές και αδιάφορους αναλυτές.

Λογικό εν μέρει αφού τα αιτήματα ενδιαφέροντος από τους επενδυτές του εξωτερικού που έχουν και το πάνω χέρι στις συναλλαγές του ΧΑ περιέχουν αυστηρά κριτήρια εμπορευσιμότητας ενώ το πρόσφατο παρελθόν πολλών μικρών της αγοράς χαρακτηρίζεται από ασυνέπεια στην τήρηση κάποιων εκτιμήσεων κερδοφορίας.

Όπως και να έχει κάποια στιγμή η αγορά θα στρέψει το βλέμμα της και στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις είτε επειδή θα είναι υπερβολικά φθηνές σε σχέση με τις υπόλοιπες, είτε επειδή θα έχει περάσει μια περίοδος που οι διοικήσεις θα έχουν δείξει αποτελέσματα με διάρκεια. Κάποιες από αυτές τις εταιρίες επιχειρούμε να εντοπίσουμε με αφορμή την δημοσίευση των λογιστικών καταστάσεων του β’ τριμήνου.

Κυριακίδης Μάρμαρα: 

Εδώ υπάρχει πλέον αρκετό παρελθόν συνέπειας. Oόμιλος διανύει το 16ο συνεχόμενο τρίμηνο οργανικής κερδοφορίας ενώ οι εξαγωγές στο εξάμηνο έφθασαν πλέον το 76% στο σύνολο του κύκλου εργασιών. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές επιδόσεις στην ιστορία της εταιρίας καθώς το β’ τρίμηνο έφθασαν οριακά το 80% με την Ασία να πραγματοποιεί το μεγαλύτερο μέρος (σχεδόν 90%).

Κατά τα λοιπά ισολογισμός για σεμινάριο λογιστικής: Τζίρος εξαμήνου αυξημένος κατά 18% και μετατόπιση όλων των ωφελειών στην μείωση του κόστους και στις οικονομίες κλίμακας μέχρι την τελική γραμμή στα περιθώρια κέρδους.

Τα καθαρά κέρδη του εξαμήνου στα 5,45 εκατ. ευρώ όταν η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας είναι μόλις 58 εκατ. ευρώ. Αν στο μέχρι τώρα αποτέλεσμα υπολογιστεί και το ότι το δεύτερο εξάμηνο είναι συνήθως πιο δυνατό τότε οι πολλαπλασιαστές κερδών της εταιρίας είναι μάλλον σκανδαλωδώς μονοψήφιοι. Τα καλά νέα δεν σταματούν εδώ:

Ο καθαρός δανεισμός της εταιρίας βρίσκεται στα 3 εκατ. ευρώ περίπου βοηθούμενος από δυνατές λειτουργικές ταμειακές ροές ύψους 3,5 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο. Λογικά στο τέλος του έτους ο δανεισμός θα έχει μηδενιστεί ή θα βρίσκεται σε ακόμα πιο οριακά επίπεδα δεδομένου ότι εντός του Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η επιστροφή κεφαλαίου ύψους 17 λεπτών ανά μετοχή.



Flexopack: 


Πρέπει να πάει κανείς πολύ πίσω για να βρει αρνητικό τρίμηνο στην Flexopack. Στην περίπτωση που το αρχείο σας έχει μόνο διεθνή λογιστικά πρότυπα τότε «μείον» δεν θα βρείτε ποτέ διότι απλούστατα η εταιρία δεν έχει δημοσιεύσει ποτέ λειτουργικές ζημιές ή μετά από φόρους.

Ο όμιλος δημοσίευσε πωλήσεις ύψους 14,4εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο, αυξημένες κατά 6,3% σε ετήσια βάση. Τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 2,1εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 17,3% ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 0,9εκατ. ευρώ από 0,8εκατ. ευρώ πέρυσι (+17%).

Σε επίπεδο ταμειακών ροών, η εταιρία ανακοίνωσε λειτουργικές ταμειακές ροές 3,2εκατ. ευρώ ενώ ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός είναι αρνητικός και βελτιώθηκε περαιτέρω στα 6,3εκατ. ευρώ από 4,5εκατ. ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου.

Στο εξάμηνο όπως και πέρυσι διατηρείται ο υψηλός εξαγωγικός προσανατολισμός αφού το 76% των πωλήσεων πραγματοποιείται εκτός Ελλάδας. Στην κεφαλαιοποίηση των 34 εκατ. ευρώ το προσδοκώμενο ΡΕ είναι μονοψήφιο αφού η εταιρία δεν παρουσιάζει μεγάλη εποχικότητα πωλήσεων ή κερδοφορίας.


Πλαστικά Θράκης: 


Κάπου μας τα χάλασε πέρυσι στο τέταρτο τρίμηνο (ζημιές 1,6 εκατ. ευρώ), φέτος ωστόσο η εταιρία επανήλθε δριμύτερη να καλύψει το χαμένο έδαφος. Η κερδοφορία βρίσκεται στα 3,2 εκατ. ευρώ με καλές επιδόσεις σε όλους τους τομείς δραστηριότητας.

Τόσο τα τεχνικά υφάσματα (78 εκατ. ευρώ τζίρος) όσο και ο τομέας συσκευασίας (55,2 εκατ. ευρώ) εμφανίζουν βελτιωμένη μικτή και οργανική κερδοφορία η οποία μετακυλύετε στην τελική γραμμή του ομίλου με αυξημένα περιθώρια σε εξάμηνο και β’ τρίμηνο.

Ο τραπεζικός δανεισμός είναι αυξημένος κατά 28% στα 40,4 εκατ. ευρώ λόγω της αύξησης που παρουσιάζει το κεφάλαιο κίνησης.  Τα 48 εκατ. ευρώ της κεφαλαιοποίησης είναι ένα νούμερο που δεν προβληματίζει εφόσον δεν επαναληφθούν φαινόμενα σαν το δ’ τρίμηνο του 2013.


ΕΛΤΡΑΚ: 


Ένα outsider για το τέλος. Ήδη στο α’ εξάμηνο του 2014 η εταιρία έπιασε σχεδόν το σύνολο της κερδοφορίας που είχε παρουσιάσει το 2013. Μπορεί βέβαια το περυσινό νούμερο να έχει επηρεαστεί από την αναβαλλόμενη φορολογία (1,5 εκατ. ευρώ) ωστόσο η χρήση του 2012 είχε δημιουργήσει ανησυχία αφού η εταιρία μέτραγε 4 συνεχόμενα αρνητικά τρίμηνα.

Φέτος φαίνεται ότι θα αντιστρέψει πλήρως αυτή την εικόνα κάνοντας τέσσερα συνεχόμενα θετικά τρίμηνα. Η κεφαλαιοποίηση των 25 εκατ. ευρώ δεν είναι απαιτητική ενώ ο τραπεζικός δανεισμός (19 εκατ. ευρώ) έχει αναδιαρθρωθεί με το μεγαλύτερο μέρος του να έχει μετατραπεί σε μακροπρόθεσμο. Καταλύτης για καλύτερες μέρες στον ισολογισμό η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων και η κατασκευαστική δραστηριότητα στην Ελλάδα.  


Πηγή: Beta Χρηματιστηριακή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me