7/2/14

Οι ΗΠΑ στον (ποδηλατο)δρόμο που χάραξαν οι Βορειοευρωπαίοι


Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2014

Οι ΗΠΑ στον (ποδηλατο)δρόμο που χάραξαν οι Βορειοευρωπαίοι

Τέσσερις είναι οι βασικοί λόγοι -περισσότερο οικονομικής παρά περιβαλλοντικής φύσεως- που οι αμερικανοί επιχειρηματίες σκοπεύουν να υιοθετήσουν τον βορειοευρωπαϊκό τρόπο μετακίνησης στην πόλη.

Σε 85 από τις 100 μεγαλύτερες πόλεις στις ΗΠΑ η ποδηλασία φαίνεται να μπαίνει όλο και περισσότερο “στη μόδα”. Οι επιχειρηματίες, από την πλευρά τους, βλέπουν αυτήν την αύξηση παρουσίας των ποδηλάτων στους δρόμους των ΗΠΑ ως μία κερδοφόρα αναμόρφωση της αστικής οικονομίας.

“Οι πόλεις που επενδύουν σε υποδομές για την ποδηλασία θα κερδίσουν”, προβλέπει ο Jeff Judge, επιχειρηματίας από τον χώρο του digital marketing, τονίζοντας ότι οι ποδηλατόδρομοι συμβάλλον σε ένα γενικό καλό, των επιχειρήσεων, υποδομών, σχεδιασμού και πολιτών.

Η μη κερδοσκοπική αμερικανική οργάνωση People For Bikes συγκέντρωσε τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι επιχειρηματίες τάσσονται πλέον υπέρ της ποδηλασίας.

Ο πρώτος λόγος είναι ότι ο μικρότερος χώρος στάθμευσης που χρειάζονται τα ποδήλατα φέρνει περισσότερους “δίκυκλους” πελάτες, επομένως αυξάνονται τα κέρδη ανά θέση στάθμευσης. Οι ποδηλάτες είναι οι τέλειοι πελάτες για τους ιδιοκτήτες πάρκινγκ. Ξοδεύουν όσο και οι οδηγοί αυτοκινήτων, αλλά απαιτούν πολύ μικρότερο χώρο στάθμευσης και επιστρέφουν ξανά και ξανά.

Δεύτερον, οι προστατευμένοι ποδηλατόδρομοι κάνουν μια περιοχή πολύ πιο ελκυστική για τους πιθανούς ενοικιαστές. Έχοντας στον δρόμο περισσότερα ποδήλατα και λιγότερα αυτοκίνητα, μια γειτονιά γίνεται πιο φιλική και προς το περιβάλλον, αλλά και προς τους κατοίκους. Για τον λόγο αυτόν, ακόμα και εταιρείες στις ΗΠΑ πλέον επιλέγουν να νοικιάζουν τα γραφεία τους σε πιο ήσυχες γειτονιές.

Επίσης, οι προστατευμένοι ποδηλατόδρομοι φέρνουν περισσότερους ταλαντούχους εργαζόμενους σε μεγάλες εταιρείες του κέντρου. Ένας εργαζόμενος άνθρωπος θα προτιμήσει να μπορεί να κινηθεί εύκολα στο κέντρο και στο διάλειμμά του να έχει τη δυνατότητα να κάνει τη βόλτα του για φαγητό στην πόλη, παρά να βρίσκεται κάπου που δεν υπάρχει τίποτα γύρω του. Το ποδήλατο τον διευκολύνει σε αυτό.

Τέλος, η ποδηλασία κάνει τους ανθρώπους πιο υγιείς, επομένως και τους εργάτες πιο αποδοτικούς. Η ύπαρξη ποδηλατόδρομων τοποθετεί περισσότερους ανθρώπους “πάνω στη σέλα” και έτσι καίνε θερμίδες, ενδυναμώνουν την καρδιά, όπως και τους γοφούς και τα πνευμόνια. Οι εταιρείες, αντί να επενδύουν στα γυμναστήρια στους χώρους εργασίας, πλέον επιλέγουν να παροτρύνουν τους εργαζόμενους να βγούν στον ποδηλατόδρομο. Έτσι, ο αριθμός των αδειών λόγω αρρώστιας μειώνεται κατά 32%, τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης έως 55% και η παραγωγικότητα αυξάνεται κατά 52%.

Οι ΗΠΑ, ωστόσο, έχουν ακόμα πολύ (ποδηλατο)δρόμο μέχρι το ποδήλατο να γίνει συνηθισμένο μεταφορικό μέσον, όπως είναι στη Βόρεια Ευρώπη. Εκεί, οι πολίτες, αλλά και οι αρχές έχουν καταλάβει από καιρού ότι η ποδηλασία δεν είναι μόνο ένα βίτσιο των περιβαλλοντικά ευαίσθητων, ούτε αποτελεί πολυτέλεια. Οι υποδομές για την ποδηλασία είναι κάτι που πρέπει να προωθείται, καθώς είναι ικανό να αποφέρει πλούτο στις πόλεις. Είναι κάτι που μας βοηθάει να κάνουμε όλα αυτά που ο πολιτισμός μας χρειάζεται, με πιο εύκολο, πιο κερδοφόρο και πιο υγιεινό τρόπο.

Οι Αμερικανοί φαίνεται πως αρχίζουν να το καταλαβαίνουν. Οι Έλληνες;

econews

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me