7/9/14

Ο ADolf DASsler έφτιαξε την ADIDAS και ο RUdulf DAssler την RUDA, που αργότερα την είπε PUMA.



Ο ΑΝΤΟΛΦ ΧΙΤΛΕΡ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΟΛΦ ΝΤΑΣΛΕΡ

Θες να βγεις βουλευτής; Δύσκολο αν δεν κάνεις περάσματα από την τηλεόραση. Να σε δουν στα παράθυρα οι μαλάκες που δεν ξέρουν ποιον να ψηφίσουν.

Μεγάλη δύναμη η τηλεόραση, το λέει και ο Τοτός, που κι αυτός βάζει σταυρό σ' εκείνον που έτυχε να δει σε μία εκπομπή. Από τσαγγάρης, τελικά δεν έγινε φούρναρης, ένα γερμανόπουλο, επαρχιώτης, που ψαχνότανε, πήρε πρέφα πολύ πιο μπροστά από τους Αμερικάνους τι σημαίνει ρεκλάμα.

Η ιστορία του Άντολφ Ντάσλερ που άλλαξε την εξέλιξη του αθλητισμού, που τον μπόλιασε με το πνεύμα των μπίζνες, κι έτσι μετατράπηκε σε εμπορικό σώου, μοιάζει με παραμύθι και είναι να απορείς που δεν έγινε ταινία η ζωή του. Του ιδρυτή της Adidas, του μακράν πρώτου στα χρονικά “χώστη” στη παγκόσμια παραγοντάτζα. Ο άνθρωπος, που πέθανε σα σήμερα, 6 Σεπτεμβρίου, το 1978, χωρίς υπερβολή δωροδοκούσε όποιον ήθελε, προέδρους διεθνών ομοσπονδιών και τους μεγάλους, τους πιο μεγάλους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.


Έπαιζε μόνος του ο Ντάσλερ. Πριν μπουν στο παιχνίδι οι πολυεθνικές και τα παγκόσμια brandname που χρησιμοποιούσαν κι αυτές σα βαποράκι διαφημιστικό τους ολυμπιακούς αγώνες και κάθε υψηλής θεαματικότητας διεθνή αθλητική διοργάνωση.

Του άρεσε ο στίβος του Γερμανού και συζητούσε με πρωταθλητές και προπονητές ποιο παπούτσι τους βολεύει, πώς θα το ήθελαν. Μαζύ με τον αδελφό του, ο Άντυ και ο Ρούντυ, εξέλιξαν το τσαγκαράδικο σ' ένα πλυσταριό που το είχαν σε κανονική εταιρεία παραγωγής αθλητικού πατούμενου.

Ολυμπιακοί αγώνες 1936, στο Βερολίνο, επί Χίτλερ. Μέλος του ναζιστικού κόμματος ο Άντολφ Ντάσλερ, όμως η δουλειά, δουλειά. Διπλαρώνει τον νεγροαμερικάνο Τζέσε Όουενς και τον πείθει να τρέξει μ' ένα βελτιωμένο αθλητικό παπούτσι. Ο αράπης κερδίζει 4 χρυσά μετάλλια και παρ' ολίγον να πάθει συγκοπή ο Αδόλφος που θαρρούσε ανώτερη φυλή την λευκή.

Τα λεφτά, τα μεγάλα κέρδη χώρισαν τα δύο αδέλφια. Ο ADolf DASsler έφτιαξε την ADIDAS και ο RUdulf DAssler την RUDA, που αργότερα την είπε PUMA.

Μέχρι το θάνατό τους δεν ήθελαν να μιλήσουν ο ένας στον άλλον.

Και στο νεκροταφείο τους έθαψαν σε χωριστούς τάφους, το έναν μακρυά από τον άλλον.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me