3/9/14

Εστιατόρια δίπλα στο δημόσιο δρόμο Γιάννινα-Ηγουμενίτσα τη δεκαετία του 1950!

Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου 2014

Η περιγραφή για τα εστιατόρια στο δημόσιο δρόμο Γιάννινα-Ηγουμενίτσα τη δεκαετία του 1950, μας γυρίζει μισό αιώνα πίσω... Και αποκαλύπτει διάφορα πράγματα. 
 
Απολαύστε τη, όπως είναι καταγεγραμμένη στο βιβλίο του Νικήτα Λυμπερόπουλου «Αναδρομές και ετεροχρονισμοί» (εκδόσεις «Δωδώνη», 1988). 
«Δίπλα στο δημόσιο δρόμο, στη μέση περίπου της διαδρομής Γιάννινα-Ηγουμενίτσα, βρίσκονται μπακάλικα, φούρνοι και εστιατόρια. Επειδή το σημείο αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο, τα εστιατόρια είναι πολλά. Το λεωφορείο, που κάνει το δρομολόγιο Γιάννινα-Ηγουμενίτσα, σταθμεύει συνήθως έξω από το εστιατόριο της επιλογής του σοφέρ. Η επιλογή αυτή δεν αποτελεί πρόβλημα για τους επιβάτες, γιατί όλα τα εστιατόρια είναι όμοια μεταξύ τους. 
Παντού τα φαγητά είναι εκτεθειμένα στο μπροστινό μέρος του καταστήματος, με τρόπο ώστε μπαίνοντας ο πελάτης στο μαγαζί να έχει άμεση αντίληψη του φαγητού, που πρόκειται να φάει. Η σκόνη από το δρόμο μπαίνει παντού ανενόχλητα και επικάθεται στα φαγητά και στα τραπέζια. Τέλος οι μύγες με ιδιαίτερη μεταξύ τους συμφωνία έχουν κατανεμηθεί ισομερώς σε όλα τα εστιατόρια προς αποφυγή παρεξηγήσεων. Τα μόνιμα φαγητά είναι γίγαντες πλακί, μπακαλιάρος πλακί, φασόλια βραστά και κάποια γεμιστά. 
Συνήθως ακόμη και ο πιο διστακτικός επιβάτης γεύεται τα φαγητά αυτά, πιεζόμενος από την πείνα, παρά τις τυχόν αμφιβολίες του για την καθαρότητά τους. Βέβαια δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να εκδηλωθούν οι δυσάρεστες συνέπειες της λαιμαργίας του, προτού φτάσει το λεωφορείο στην Ηγουμενίτσα…».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me