20/8/14

Επάγγελμα trader - Του Βασίλη Παζόπουλου


Η ενασχόληση με τα χρηματιστήρια έχει κάτι από τον αγώνα του ερωτευμένου καθώς πασχίζει να κατακτήσει το αντικείμενο του πόθου του. Δηλαδή τον στόχο, που διεκδικείται από πολλούς διαφορετικούς μνηστήρες. Ο τρόπος που προσεγγίζει καθένας την... άστατη ερωμένη, διαφέρει πολύ από trader σε trader.

Η ποικιλία των επενδυτών, η αφθονία των τρόπων που σκέφτονται, των διαφορετικών νοοτροπιών, των ξεχωριστών επιδιώξεων, των τρόπων που διαχειρίζονται το χαρτοφυλάκιο τους, αποδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία πως το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό.

Είναι συναρπαστικό να είναι το μυαλό πάντα σε εγρήγορση, σε αναζήτηση πληροφοριών, σε άμεση επαφή με τον παλμό του κόσμου. Έχει τα χαρακτηριστικά ενός αθλήματος, τη χαρά της επιτυχίας, την απογοήτευση της αποτυχίας, το να δίνεις κάθε φορά τον καλύτερο σου εαυτό, η κούραση που ακολουθεί, ψυχολογική και σωματική.

Πηγή:www.capital.gr

Η επίδραση των συναισθημάτων

Κάθε εργασία έχει τις δικιές της απαιτήσεις επιτυχίας. Αν δεν αντέχεις να μελετάς κάθε ημέρα, αποκλείεται να γίνεις μουσικός. Αν μισείς την σωματική άσκηση, αποκλείεται να γίνεις αθλητής.
Στον trader η αντιμετώπιση της ζημιάς -και όχι του κέρδους- είναι το σημείο που ξεχωρίζει τον νικητή από τον χαμένο. Το ποιος θα επιβιώσει και ποιος θα εγκαταλείψει την προσπάθεια.

Η αξιοπρέπεια και η νηφαλιότητα με την οποία αντιμετωπίζει κάποιος τις αναπόφευκτες ήττες, είναι ένα εξίσου καθοριστικό σημείο. Μπορεί να τον απογοητεύσουν και να τον καταβάλλουν. Μπορεί να τον πεισμώσουν με αποτέλεσμα να δράσει απερίσκεπτα και παρορμητικά. Μπορεί να τον κάνουν ταπεινότερο και πιο σοφό, γιατί θα επιδιώξει να μελετήσει τα λάθη του.

Η αποτυχία δεν είναι να πέφτεις κάτω. Η αποτυχία είναι να μη σηκώνεσαι. Ο Μάικλ Τζόρνταν έχει προσδιορίσει την επιτυχία του στο ότι έχει αποτύχει ξανά και ξανά, ώσπου να πετύχει. Ο τρόπος που θα ανταποκριθεί κάποιος στην αποτυχία,  καθορίζει την επιτυχία του.

Δεν παντρευόμαστε καμία μετοχή. Είναι μια σχέση που βασίζεται στην απόδοση. Εάν η μετοχή δεν συμπεριφέρεται όπως προσδοκούμε και η χρηματιστηριακή αξία της φθίνει, θα πρέπει να τοποθετήσουμε τα χρήματα μας κάπου αλλού.

Ένας μικροεπενδυτής πρέπει να έχει πάντα διαθέσιμα μετρητά για να επωφεληθεί από τις ευκαιρίες. Ακόμα και μεγάλοι επενδυτές ακολουθούν αυτή την τακτική. Δεν είναι κακό επενδυτικά να βλέπουμε  αναταραχή και δυσκολίες, γιατί αυτό συνήθως φέρνει αξιόλογες επιχειρήσεις σε πολύ ελκυστικές αποτιμήσεις.

Τα γνωστικά εφόδια

Δεν είναι δυνατόν να έχει κάποιος επιτυχή πορεία στις αγορές, σε σταθερή μακροχρόνια βάση, χωρίς τις κατάλληλες γνώσεις. Όπως ακριβώς συμβαίνει σε οποιοδήποτε επάγγελμα. Παρ΄ όλα αυτά οι περισσότεροι θεωρούν πως βγαίνουν εύκολα λεφτά από το χρηματιστήριο. Όντως μπορείς να κάνεις περιστασιακά, αλλά αν δεν ρίξεις ΠΟΛΥ δουλειά (μα πάρα πολύ), αποκλείεται να έχεις διάρκεια.

Οι επενδύσεις ως επιχειρηματική δραστηριότητα δεν είναι διαφορετικές από οποιαδήποτε άλλο κλάδο. Κέρδη πραγματοποιούν αυτοί που διαθέτουν μεράκι, όρεξη για δουλειά, τεχνογνωσία και βέβαια τα πιο σύγχρονα εργαλεία. Η τύχη πάντα βοηθάει, αλλά δεν χρειάζεται απαραίτητα. Τα παραπάνω αρκούν για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που αναπόφευκτα θα παρουσιαστούν.

Όσο πιο εμφατικά μπορώ, δηλώνω κατηγορηματικά, πως εύκολα χρήματα δεν βγαίνουν από το χρηματιστήριο. Είναι ένας απατηλός μύθος που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Όσο πιο σκληρά δουλεύεις, τόσο πιο τυχερός γίνεσαι.

Ο trader έχει δικαίωμα να νικηθεί, αλλά ποτέ να αιφνιδιαστεί. Οι ώρες μελέτης που απαιτούνται είναι εκπληκτικά πολλές και δεν τελειώνουν ποτέ. Αν δεν έχεις πάθος για αυτό που κάνεις, είναι αδύνατο να συνεχίσεις να το κάνεις για πολύ καιρό. 
Ψυχολογική πίεση και Αυτοσυγκέντρωση

Καθοριστικό σημείο είναι το πόσο ευάλωτος είναι ο επίδοξος trader στα συναισθήματα, τα πολλές φορές έντονα, που διεγείρει η παρακολούθηση της αγοράς. Σε ποιο βαθμό υπερισχύει ο φόβος ή η ελπίδα στην προσχεδιασμένη δράση και στρατηγική.

Όταν το συναίσθημα υπερισχύει της λογικής, τότε είναι φανερό πως είναι μόνο θέμα χρόνου, να δημιουργηθούν ζημιές.

Δεν επιτρέπεται στο συναίσθημα να λειτουργεί ως στοιχείο αποσταθεροποίησης. Διατηρήστε την πειθαρχία σας κατά την αξιολόγηση. Είτε επενδύεις με στόχο την μεγάλη απόδοση, ρισκάροντας πολύ για να γίνεις πλούσιος, είτε μένοντας άπραγος από φόβο μην χάσεις.

Οι διορθώσεις της αγοράς μπορούν να συμβούν σε όλες τις οικονομικές συνθήκες, λόγω της ευμετάβλητης ψυχολογίας των επενδυτών που κυριαρχεί βραχυπρόθεσμα.

Οι traders πρέπει να ξέρουν να χάνουν όπως πρέπει να ξέρουν και να κερδίζουν. Ανεξαρτήτως του ποια θα είναι η έκβαση μιας συναλλαγής, ο trader θα πρέπει να είναι έτοιμος να αντέξει τη ψυχολογική πίεση. Αυτός άλλωστε είναι και ο πιο συχνός λόγος που οι traders αποτυγχάνουν. Η αιτία δεν είναι ότι η επίτευξη κέρδους είναι ανέφικτη, αλλά το γεγονός ότι οι αρχικές μας προσδοκίες πολλές φορές δεν επαληθεύονται.

Θέληση και ρεαλιστικοί στόχοι


Οι στόχοι και τα όνειρα για το μέλλον είναι βασικά στοιχεία για μια επιτυχημένη καριέρα. Οι στόχοι ενεργοποιούν την ζωή.

Να γνωρίζετε τους περιορισμούς, όσο και τις δυνατότητες αυτών που θέλετε να κάνετε. Πρέπει να έχετε επίγνωση της αγοράς. Να γνωρίζεται τι συμβαίνει στο περιβάλλον έστω και αν δεν είναι σίγουρο πως θα επηρεάσει άμεσα τις επενδυτικές σας αποφάσεις. Χρειάζεται να αφιερώνετε αρκετές ώρες για διάβασμα, όχι μόνο για τα τρέχοντα γεγονότα.

Η αποτυχία άλλους τους διαλύει και τους οδηγεί στην κατήφεια και την οργή και σε άλλους αποφέρει εσωτερική ωρίμανση, απαραίτητη για την προσωπική εξέλιξη. Φροντίστε να είστε στην δεύτερη κατηγορία και να την αποδεχτείτε ως διδαχή. Όπως και είναι άλλωστε.

Παρόλο που έχει γίνει διάσημη η έκφραση του Κοέλιο πως όταν θέλουμε κάτι πάρα πολύ, το σύμπαν συνωμοτεί για να το αποκτήσουμε, η αλήθεια είναι πως ποτέ δεν θα μπορέσω να τρέξω σαν τον Κεντέρη, μόνο και μόνο επειδή το θέλω. Τίποτα δεν δείχνει μεγαλύτερη άγνοια, από το να μην σέβεσαι την τρομερή δύναμη της αγοράς.
Εξακολουθείτε να θέλετε να γίνετε trader;
* Ο κ. Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, χρηματιστηριακός αναλυτής


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me