18/8/14

Τράπεζες (Του Μάνου Χατζηδάκη): Τα tests και τι να περιμένουμε...

Τράπεζες (Του Μάνου Χατζηδάκη): Την προπερασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκαν τα κριτήρια και ο τρόπος υπολογισμού των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν από το διαγνωστικό τεστ αντοχής της EKT.

O έλεγχος - ως γνωστόν - θα περιλαμβάνει 128 Ευρωπαϊκές τράπεζες και θα διεξαχθεί στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. 



Το τεστ αντοχής θα εξετάσει την ρευστότητα, το βαθμό μόχλευσης, τις επισφάλειες, την επάρκεια των προβλέψεων, την δυνατότητα απορρόφησης ισχυρών διακυμάνσεων σε έκτακτες συνθήκες και θα έχει δύο σενάρια:

Το βασικό και το δυσμενές. Εφόσον προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες σύμφωνα με τα κριτήρια επάρκειας κεφαλαίων της Βασιλείας ΙΙΙ οι τράπεζες θα πρέπει να καταθέσουν επιχειρηματικά πλάνα εντός δύο εβδομάδων...

Και θα αναφέρουν τις ενέργειες κάλυψης των αναγκαίων κεφαλαίων εντός έξι μηνών για το βασικό και εντός εννέα μηνών για το δυσμενές σενάριο. 

Στο μεν βασικό σενάριο το όριο αντοχής των βασικών κεφαλαίων βρίσκεται στο 8% ενώ στο δυσμενές ο πήχης βρίσκεται στο 5,5%. Ο χρόνος ενημέρωσης των διοικήσεων των τραπεζών για τα αποτελέσματα δεν θα έχει μεγάλη χρονική απόσταση από την δημοσιοποίηση τους στο επενδυτικό κοινό.

Το βασικό σενάριο: Συγκρίνοντας τα βασικά σενάρια των δύο ασκήσεων προκύπτει ότι οι παραδοχές της ΕΚΤ κινούνται σε ίδιο ή μετριοπαθέστερο βαθμό από αυτόν της Blackrock.

Στο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ έχουν υιοθετηθεί οι εκτιμήσεις των εκθέσεων του ΔΝΤ, για το ποσοστό της ανεργίας η παραδοχή είναι μετριοπαθέστερη ενώ για την εξέλιξη των τιμών σε εμπορικά ακίνητα και κατοικίες η τριετία της Blackrock είναι πολύ πιο «συντηρητική» σε ότι αφορά την πτώση των τιμών από τις παραδοχές της ΕΚΤ.

Για το βασικό σενάριο η Τράπεζα της Ελλάδος είχε ζητήσει από τις τράπεζες να δημιουργήσουν επιπλέον απόθεμα κεφαλαίων που θα αντιστοιχεί στο 95% των μελλοντικών τους προβλέψεων ενώ στο τέλος του 2016 το 52% των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους θα πρέπει να έχουν τα σχετικές ενσώματες καλύψεις.

Το δυσμενές σενάριο: Στο δυσμενές σενάριο η εικόνα είναι σαφώς πιο ήπια από την Blackrock  αφού με εξαίρεση το ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ το 2015 όλες οι άλλες παραδοχές επικαλύπτονται από λίγο έως πολύ. 

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το χαμήλωμα κατά 250 μονάδες βάσης των αναγκαίων εποπτικών κεφαλαίων (5,5%) δίνει αρκετό χώρο αντοχής στους  ισολογισμούς των τραπεζών. 


Οι Ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη ενισχυθεί με 8,3 δις ευρώ από τις αυξήσεις κεφαλαίου και με άλλα 2,25 δις ευρώ από τις πρόσφατες ομολογιακές εκδόσεις.

Αν και σημαντικό μέρος των κεφαλαίων πήγαν στην αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών (940 εκατ. Ευρώ Alpha bank και 750 εκατ. ευρώ Τράπεζα Πειραιώς) το απόθεμα παραμένει κεφαλαίων φαίνεται να παραμένει ικανό και επαρκές να καλύψει τις ανάγκες που θα προκύψουν από το διαγνωστικό έλεγχο της ΕΚΤ. 



Με βάση τους pro forma δείκτες βασικών κεφαλαίων που ανακοίνωσαν οι τράπεζες κατά την διάρκεια των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου το απόθεμα κεφαλαίων βρίσκεται στα 3,7 – 4,3 δις ευρώ για το βασικό και 4,6 – 5,7 δις ευρώ για το δυσμενές σενάριο.

Συμπερασματικά με βάση τα όσα είναι ήδη γνωστά το Φθινόπωρο μάλλον δεν μας επιφυλάσσει εκπλήξεις από το μέτωπο των τραπεζών. 

Πιθανόν η Eurobank με βάση το δυσμενές σενάριο να χρειαστεί κάποια κεφαλαιακή ενίσχυση αφού η πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση της κάλυψε μόνο το βασικό σενάριο της Blackrock...

Το οποίο όμως είναι ήδη γνωστό στην αγορά καθώς η Eurobank  επιδιώκει εντός του 2015 να εξαγοράσει τις προνομιούχες μετοχές. Από εκεί και πέρα η βασική γκρίζα ζώνη αφορά την δημιουργία του εσωτερικού κεφαλαίου πριν τις προβλέψεις.

Αν το τεστ λάβει υπόψη του τα επιχειρηματικά πλάνα των τραπεζών τότε οι τρεις θα περάσουν άνετα και από τα δύο σενάρια.

Αν η άσκηση λάβει υπόψη της μόνο το εσωτερικό κεφάλαιο που δημιουργήθηκε το 2013 και το πολλαπλασιάσει για τις επόμενες τρεις χρονιές τότε ίσως να υπάρξει θέμα κεφαλαίων.

Μια τέτοια εξέλιξη όμως θα αδικεί τις ελληνικές τράπεζες αφού τόσο οι συνέργιες, όσο η μείωση του κόστους και της βελτίωσης του επιτοκιακού περιθωρίου (NIM) βρίσκεται μπροστά υποεκτιμώντας έτσι την δυναμική των συγχωνεύσεων και την βελτίωση των μακροοικονομικών της χώρας.

Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει μια ακόμα χρυσή εφεδρεία που λέγεται αναβαλλόμενος φόρος και ο οποίος θα υπολογιστεί στο 100% σε αντίθεση με το 20% που είχε λάβει υπόψη της η Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως και να έχει, η αποσαφήνιση του αν θα ληφθούν υπόψη τα επιχειρηματικά πλάνα των τραπεζών θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο ποιες τράπεζες και πόσα χρήματα θα χρειαστούν από την στιγμή που το τεστ στις βασικές του παραδοχές είναι υποσύνολο της Blackrock. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me