22/8/14

Deal Vodafone - HOL: €25,5 εκατ. στην τσέπη του Κόκκαλη

Η επόμενη μέρα στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών
Δημοσιεύθηκε: 22 Αυγούστου 2014, 16:13 , Τελευταία Ενημέρωση: 22/08/2014, 16:35
Deal Vodafone - HOL: €25,5 εκατ. στην τσέπη του Κόκκαλη
Η επίσημη ανακοίνωση για το deal Vodafone - HOL επιβεβαιώνει ότι η τηλεπικοινωνιακή αγορά στην Ελλάδα εξελίσσεται σε παιχνίδι για λίγους, σχεδόν δεκατρία χρόνια μετά την πλήρη απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών στην χώρα. Η Ελλάδα δείχνει να προλειαίνει το έδαφος για τη δημιουργία μεγάλων «παιχτών» στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, όπως «προστάζουν» τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ηδη η αγορά έχει συρρικνωθεί σημαντικά με πολλές εταιρίες να έχουν βάλει «λουκέτο» και πολλές άλλες να έχουν απορροφηθεί - συγχωνευτεί, ενώ σύντομα αναμένεται και νέος κύκλος συγκέντρωσης που θα δημιουργήσουν ένα νέο τηλεπικοινωνιακό τοπίο στην Ελλάδα. Όπως όλα δείχνουν το σενάριο των τριών παικτών στην ελληνική αγορά είναι εφικτό και θα αποτελέσει μονόδρομο. 
Το βρετανικό γκρουπ θα αποκτήσει τα ποσοστά που κατέχουν η Intracom (57,24%)  και η εταιρία χόλντινγκ της οικογένειας Κόκκαλη (World Equities Ιnvest 25,5%).  Intracom και Vodafone ανακοίνωσαν σήμερα επίσημα ότι υπέγραψαν δεσμευτική συμφωνία για  τη μεταβίβαση των πακέτων μετοχών έναντι συνολικού τιμήματος 72,5 εκατ. ευρώ (για το 72,7%). Το ανα μετοχή τίμημα είναι 0,556 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε συνολική αποτίμηση 100 εκατ. ευρώ για την εταιρία.
Μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς η Vodafone υποχρεούται να καταθέσει δημόσια πρόταση για το free float της HOL, καθώς θα έχει συγκεντρώσει το 91% (από 18,4% που κατέχει τώρα). Μετά τη γνωστοποίηση ανεστάλη προσωρινά η  διαπραγμάτευση της μετοχής της HOL στο Χρηματιστήριο.
Με την πώληση του πακέτου μετοχών της θυγατρικής της η εισηγμένη Intracom Holdings θα εισπράξει 57,2 εκατ. ευρώ,  που θα  της πιτρέψουν να μειώσει το δανεισμό και να εξασφαλίσει ρευστότητα για  άλλες επιχειρηματικές κινήσεις.
Στην οικογένεια Κόκκαλη θα περιέλθουν ουσιαστικά τα 25,5 εκατ. ευρώ που παίρνει η χόλντινγκ World Equities Ιnvestγια την παραχώρηση του 25,5%.

Όπως έχει επισημάνει το Sofokleousin.gr οι αποφάσεις για το deal Vodafone-HOL είναι από καιρό ειλημμένες, ωστόσο η ανακοίνωση καθυστερούσε λόγω της διεργασίας που πρέπει να γίνει σε επίπεδο ρυθμιστικών και εποπτικών αρχών καθώς και της συνεπακόλουθης δημόσιας πρότασης που θα καταθέσει η Vodafone για την έξοδο της HOL από το Χρηματιστήριο, βάσει της πάγιας πολιτικής της μητρικής εταιρίας. Μέχρι την ολοκλήρωση της συναλλαγής το τίμημα ενδέχεται να διαφοροποιηθεί αναλόγως γεγονότων που δύναται να επηρεάσουν την οικονομική κατάσταση της εταιρείας. Η ολοκλήρωση της εν λόγω συναλλαγής υπόκειται σε όρους και αιρέσεις, περιλαμβανομένων των απαραίτητων εγκρίσεων των αρμόδιων Αρχών.
Σχετικά με την παραπάνω συμφωνία, o Διευθύνων Σύμβουλος της INTRACOM HOLDINGS και της hellas online κ. Κωνσταντίνος Κόκκαλης δήλωσε: «Είναι μια από τις πιο σημαντικές συμφωνίες στη χώρα μας, καθώς αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από έναν παγκόσμιο κολοσσό και αναγνώριση της αξίας που έχουμε δημιουργήσει στη hellas online τα τελευταία χρόνια. Η εξέλιξη αυτή συμβαδίζει με τις διεθνείς τάσεις για σύγκλιση και συγκέντρωση της αγοράς των τηλεπικοινωνιών και ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω επενδύσεις και ανάπτυξη στον ευρυζωνικό κλάδο.
Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι διότι μέσα σε 8 χρόνια η hellas online κατάφερε να εξελιχθεί από έναν μεταπωλητή πάροχο υπηρεσιών internet σε έναν ισχυρό πρωταγωνιστή του τομέα των ολοκληρωμένων ευρυζωνικών υπηρεσιών. Παράλληλα, για τον Όμιλο INTRACOM HOLDINGS, η συγκεκριμένη συμφωνία με ιδιαίτερα επωφελείς όρους για τις συνθήκες της αγοράς, αποφέρει ρευστότητα που θα επιτρέψει στην εισηγμένη την υλοποίηση νέων επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.»
H επόμενη μέρα στις τηλεπικοινωνίες
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η επόμενη κίνηση σε κεντρικό επίπεδο θα είναι η εξαγορά της Forthnet από την κοινοπραξία Wind-Vodafone, σχηματίζοντας πλέον αντίπαλο δέος στον ΟΤΕ.
Υπό τις νέες συνθήκες η Forthnet και η HOL θα ενοποιηθούν δημιουργώντας τον  δεύτερο μεγαλύτερο παίχτη στη σταθερή τηλεφωνία με μέγεθος και πελατειακή βάση ικανή να ανταγωνιστεί τον ΟΤΕ. Στο ίδιο σχήμα θα εισφέρει η Wind την πρώην Tellas τις δραστηριότητες της οποίας έχει ενοποιήσει. Υπ αυτό το πρίσμα η νέα εταιρία θα λειτουργεί ως «εργοστάσιο» το οποίο θα πουλάει χονδρική τις υπηρεσίες του σε Wind και Vodafone οι οποίες με τη σειρά τους θα πουλάνε πακέτα σταθερής μαζί με τα κινητά.
Μαζί με τη NOVA θα ολοκληρωθεί η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών καθώς και ψηφιακού περιεχομένου.
sofokleousin.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me