11/8/14

ΧΑ: Εσπασε το σερί αλλά... δεν έπεισε

Μιχαήλ Γελαντάλις Μιχαήλ Γελαντάλις
Δημοσιεύθηκε: 11 Αυγούστου 2014 - 17:51


Πρώτη ανοδική συνεδρίαση μετά το πτωτικό σερί, αλλά με περιορισμένο τζίρο και την αγορά να μην δείχνει «δυναμική». Ποια είναι τα στοιχεία που θα καθορίσουν τη συνέχεια. Που θα κριθεί η βραχυπρόθεσμη τάση. Η εικόνα στον τραπεζικό κλάδο.
Αντίδραση στο ΧΑ, προβληματισμός σε χρηματιστηριακά γραφεία και επενδυτικά στέκια. Το γεγονός, πως μετά από μέρες σημειώθηκαν θετικά πρόσημα για κύριους δείκτες, μετοχές, πέρασε σε δεύτερη μοίρα λόγω της εμφανούς αδυναμίας της αγοράς και της στάσης κυρίως των ξένων προβλημάτισε αρκετούς έμπειρους παίκτες.
Κλείσιμο για τον Γενικό Δείκτη στις 1.065,32 μονάδες (1,73%), για τον FT25 στις 343,57 (1,95%) με τον Τραπεζικό Δείκτη στις μονάδες 139,59 (1,64%) με την αξία των συναλλαγών στα 90,289 εκατ. ευρώ από τα οποία το 43% στις τράπεζες και πιο φυσιολογική/ισομερή κατανομή και σε μετοχές εταιρειών άλλων κλάδων. Ενδεικτικό το ότι για 58 μετοχές σημειώθηκαν υψηλότερες τιμές, ενώ απώλειες για 54 μετοχές.
Ωστόσο το γεγονός και μόνο, πως μετά από την 10ήμερη άτακτη διόρθωση της αγοράς από τα επίπεδα των 1.214,62 (στις 25 Ιουλίου ) ο ΓΔ δεν περνά καν τις 1.080 μονάδες (και αυτές ενδοσυνεδριακά- και μάλιστα στην...φουριόζα αρχή της) άφησε μία "πικρή αίσθηση" σε αρκετούς. Ακόμη και η προσπάθεια, που έγινε προς το κλείσιμο, με την κατάλληλη διεργασία στη δημοπρασία ώστε να φτάσει τις 1.065 (και τις 344 μον. ο FT25) πάλι δεν έπεισε.
Ο τζίρος συγκριτικά με αυτόν της διόρθωσης μέτριος, πολύ μέτριος για μία "ρηχή" αγορά όπως η δική μας. Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούσαν λίγο μετά τη συνεδρίαση, πως εάν αύριο ή το αργότερο μεθαύριο δεν δοθεί πειστική διέξοδος πάνω από τις 1.120 μον. (τουλάχιστον) τότε οι πωλητές/short παίκτες θα έχουν εύκολο έργο για την επόμενη σειρά μηνός Σεπτεμβρίου.
Θα επιμείνω σε μία αναφορά μας, σε σχόλιο μας στην διάρκεια της συνεδρίασης, πως η "πολιτική παράμετρος" αναφέρεται απ΄ όλους ανεξαιρέτως τους ξένους οίκους, από τη Moody s - που αναβάθμισε ως αναμενόταν κατά δύο κλίμακες την οικονομία της χώρας- μέχρι τα επενδυτικά σπίτια που κινήσουν μέχρι πρότινος το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών των ξένων η επιφυλακτικότητα είναι διάχυτη. Θα συμμεριστώ την εκτίμηση ενός παίκτη της αγοράς (Αλέξανδρος...) ο οποίος υποστηρίζει πως "...θα πρέπει να ψάχνουμε κορυφές για να φύγουμε παρά πυθμένες για να τοποθετηθούμε", καθώς η "πολιτική παράμετρος" συσχετισμένη με τις εξελίξεις στις τράπεζες φαίνεται να αποτελούν την τροχοπέδη για το ελληνικό χρηματιστήριο.
Η συνεδρίαση μπορεί να ξεκίνησε με καλούς οιωνούς, με τον ΓΔ προς τις 1.080 μονάδες- στα πρώτα 60΄- με αιχμή τις τράπεζες αλλά σταδιακά η αγορά αντί να ωθηθεί εκ νέου πάνω από το αρχικό υψηλό δοκιμάζοντας αύριο την κοντινότερη αντίσταση στις 1.112 μονάδες (όπως υποστήριζε νωρίτερα ο φίλος Βασίλης Μαρκάκης) γύρισε σταδιακά προς τις 1.060 μονάδες με ορισμένους βραχυπρόθεσμους παίκτες να σπεύδουν να κατοχυρώσουν τις όποιες θέσεις είχαν αποκτήσει στην αρχή της συνεδρίασης.
Για τον Τραπεζικό Δείκτη η ομάδα ανάλυσης The Trader s Diary σημείωνε (λίγο πριν τις 13.00) τις αγωνιώδεις προσπάθειες για την ανακατάληψη του τοπικού βυθού της 19/5 , των 143,9 μον. Κάτι, που παρ΄ ότι φάνταζε εύκολη υπόθεση δεν επιτεύχθηκε. Ο Τρ. Δείκτης έκλεισε τελικά στις 139,59 (έχοντας για υψηλό ημέρας τις 142,75 μον.) αφού για τη μετοχή της Εθνικής διαγράφηκε η πορεία 2,22 προς 2,32 και κλείσιμο στα 2,26 ευρώ. Συνεκτιμώντας, πως η τελευταία φάση διόρθωσης για τη μετοχή της ΕΤΕ ξεκίνησε από τα 2,63 ευρώ (στις 25/7) μάλλον δύσκολα θα έμειναν ικανοποιημένοι οι αγοραστές/long παίκτες. Κάτι ανάλογο ισχύει για τη μετοχή της Πειραιώς, που κινήθηκε από τα 1,32 στα 1,27 και κλείσιμο στα 1,30 ευρώ.
Η μετοχή της Alpha Bank μάλιστα έκλεισε στο τέλος με μικρές απώλειες στα 0,576 ευρώ, ενώ η Eurobank που έχει αρκετές διαφορές από τις άλλες 3 συστημικές με μόλις 1,36% στα 0,299 ευρώ. Εκτιμάται, πως εάν αύριο-μεθαύριο και λόγω της λήξης της σειράς Αυγούστου στα Παράγωγα ο Τραπεζικός Δείκτης δεν κινηθεί πειστικά προς τις 155 μονάδες τότε η συνέχεια της διόρθωσης θα είναι ακόμη εγγύτερα και πολύ φοβούμαι πως θα δικαιώνει όσους...βλέπουν σε τριψήφια επίπεδα τον Γενικό Δείκτη. Εκανε εντύπωση σε αρκετό κόσμο το ότι λίγο μετά το κλείσιμο του ελληνικού χρηματιστηρίου με άνοδο 1,73% για τον ΓΔ στην Φραγκφούρτη ο DAX ενισχυόταν κατά 1,79% . Θυμίζοντας δε πως ο γερμανικός δείκτης διόρθωνε από τα "ιστορικά υψηλά" του σε σχέση με το ΧΑ που απλά είχε αντιδράσει μέχρι τις 1.370 μονάδες.
Γιατί βαραίνει το ΧΑ, γιατί υποαποδίδει έναντι των ανταγωνιστικών, γιατί ενώ ο Merval του χρηματιστηρίου της...χρεοκοπημένης Αργεντινής κάνει ράλυ (σε ετήσια σύγκριση) στο ΧΑ ο ΓΔ μετά βίας μετρά κέρδη 8-9% είναι ένα θέμα.
Που προφανώς δείχνει τις αντοχές των ίδιων των εταιρειών (που απαρτίζουν τον δείτη "μεγάλης" κεφαλαιοποίησης) τα εκκρεμή ζητήματα που έχουν μπροστά τους οι τράπεζες, το πολιτικό αδιέξοδο που αρχίζει και διαφαίνεται στον ορίζοντα.
Πάντως μετά και τη σημερινή συνεδρίαση δεν ηταν λίγοι αυτοί, που φάνηκε να πείθονται για τις αμκ των τραπεζών και δη για τα επίπεδα πιθανών τιμών για την σχετική διαδικασία. Το πρωί "ανεβάσαμε" στον Εκηβόλο εκτενή αναφορά για τον κλάδο, που θεωρείται βέβαιο πως θα συνεχίσει να απασχολεί την αγορά μέχρι τα τέλη του έτους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me