4/8/14

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ''ΚΟΚΚΙΝΑ'' ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ...

Κινήσεις σε πέντε μέτωπα σχεδιάζει η κυβέρνηση προκειμένου να αλλάξει το πολιτικό κλίμα με φοροελαφρύνσεις και τόνωση του επενδυτικού κλίματος...
Συγκεκριμένα:


1. Σχέδιο για την αποτελεσματική επίλυση του μείζονος προβλήματος των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων για πρώτη κατοικία με τρόπο ώστε να υπάρξει ελάφρυνση των δανειοληπτών που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα και έτσι να αποφευχθούν οι πλειστηριασμοί, επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ημερησία» το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ άλλων προβλέπει ακόμα και την επιδότηση ώστε οι δανειολήπτες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

«Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι η χώρα με την ισχυρότερη κάλυψη της στεγαστικής πίστης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τα κόκκινα δάνεια θα προστατεύει τους οικονομικά αδύναμους, παρέχοντας διευκολύνσεις σε όσους πραγματικά δε μπορούν να ανταποκριθούν στις σημερινές τους υποχρεώσεις των στεγαστικών τους δανείων».
 

Με αυτή τη δήλωση, στην «Η, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών παρεμβαίνει στη συζήτηση που άνοιξε μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη την περασμένη εβδομάδα. Μάλιστα δε υποστηρίζει ότι έγινε «σκόπιμη παραποίηση και αλλοίωση» των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών από όσους «δε διστάζουν να εκμεταλλευτούν πολιτικά ακόμα και το μείζον και ευαίσθητο κοινωνικά ζήτημα της πρώτης κατοικίας».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το υπουργείο Οικονομικών, εξετάζει όλες τις πιθανές εναλλακτικές δυνατές λύσεις όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, με διπλό στόχο:


α. Ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός των υφιστάμενων δανειοληπτών που ανήκει στις οικονομικά αδύνατες ομάδες να διατηρήσει τα ακίνητα του προστατευόμενος από πλειστηριασμό.
β. Οι μελλοντικοί δανειολήπτες αλλά και η κατασκευαστική δραστηριότητα στην χώρα, να μην επιβαρυνθούν από μια στεγαστική πίστη που χαρακτηρίζεται από μεγάλο επιτοκιακό κόστος και υπερβολικά αυστηρούς δανειοδοτικούς όρους. 


Κάτι που θα συνέβαινε αν αποδομούνταν τα συναλλακτικά ήθη, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές. «Σε δύσκολα προβλήματα σαν αυτό των κόκκινων στεγαστικών δανείων», προσθέτουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, «πρέπει να μπορούμε να συζητούμε έχοντας όλα τα δεδομένα στην διάθεση μας, ζυγίζοντας τα θετικά και αρνητικά κάθε διαθέσιμης εναλλακτικής λύσης. Μόνο έτσι θα μπορέσει η Πολιτεία να υιοθετήσει και εφαρμόσει αυτές τις πολιτικές που εξυπηρετούν το κοινό καλό με τον πλέον πρόσφορο τρόπο».

Τα σενάρια

Στην αναζήτηση οριστικής λύσης πριν την 31η Δεκεμβρίου 2014 που λήγει και τυπικά η περίοδος απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αξιοποιήσει τα ισχύοντα σε άλλες χώρες της ΕΕ, «προσαρμοσμένα όμως στην ελληνική πραγματικότητα στην οποία η ιδιοκτησία είναι ταυτισμένη με την ελληνική οικογένεια».
Ανώτατοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι οι τράπεζες ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να μετατραπούν σε διαχειριστές ακινήτων. 


«Οι τράπεζες δε θέλουν τα ακίνητα, θέλουν να πληρωθούν και να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια» υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά και παραπέμπουν σε λύση η οποία θα διευκολύνει τους δανειολήπτες, ακόμα και με επιδότηση, για να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, αποφεύγοντας τη διαδικασία των πλειστηριασμών.

Άλλωστε, στόχος των σχεδιασμών του Μαξίμου είναι οι πλειστηριασμοί να περιοριστούν, διότι το αντίθετο, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη πτώση των τιμών των ακινήτων, θα ωθούσε περισσότερους δανειολήπτες να μην εξυπηρετήσουν στεγαστικά δάνεια, που σήμερα είναι ενήμερα.

2. Στο πλαίσιο των φοροελαφρύνσεων σε πρώτο πλάνο θέτει η κυβέρνηση τα ακίνητα. Πρέπει να παραδεχθούμε ότι υπάρχει υπερφορολόγηση των ιδιοκτητών ακινήτων, υπογραμμίζει κυβερνητικός παράγοντας. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να θωρείται δεδομένη η μείωση της συνολικής επιβάρυνσης των ακινήτων. 


Οι αντικειμενικές αξίες αναμένεται να μειωθούν και να προσεγγίσουν τα χαμηλότερα επίπεδα των πραγματικών τιμών. Ωστόσο οι νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες πρόκειται να ισχύσει πιθανότητα το 2016, καθώς πρέπει να γίνει «χαρτογράφηση» όλης της χώρας και οι αρμόδιες επιτροπές να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

3. Για να υπάρξει πιο άμεση παρέμβαση στη φορολογία ακινήτων στο τραπέζι υπάρχει η εισήγηση για αναπροσαρμογή των συντελεστών βάσει των οποίων υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ. «θα δούμε τι θα πειράξουμε», σημειώνεται χαρακτηριστικά

4. Το ερώτημα που κυριαρχεί είναι εάν η (έκτακτη) εισφορά αλληλεγγύης θα καταργηθεί από τον επόμενο χρόνο. Όπως επισημαίνει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών «για να αποφασίσει η κυβέρνηση ποιες φοροελαφρύνσεις θα γίνουν, σε ποιούς τομείς και το ύψος τους πρέπει να υπάρξει μια συνολική μελέτη δημοσιονομικών επιπτώσεων και οφέλους για την κοινωνία. Αυτή μελέτη γίνεται τώρα».

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me