4/8/14

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ 30% ΤΩΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ...

Ρύθμιση-ανάσα... για 100.000 επιχειρήσεις που χρωστούν στις τράπεζες το «αστρονομικό» ποσό των 45 δισ. ευρώ, καθυστερώντας την πληρωμή των δόσεων, προωθεί  η κυβέρνηση μέσα από νομοθετική παρέμβαση που θα καταθέσει στη Βουλή περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμήσεις ειδικών θέλουν από αυτές τις 100.000 επιχειρήσεις οι περίπου 20.000 να οφείλουν τα 36 δισ. ευρώ, και επίσης αν γίνουν αναδιαρθρώσεις στα δάνεια του συνόλου των «κόκκινων» επιχειρήσεων περί τις 30.000 σίγουρα θα μείνουν «ζωντανές». Οσο πιο γενναίες είναι οι ρυθμίσεις, τόσο περισσότερες εταιρείες θα καταστούν βιώσιμες.

Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και η Τράπεζα της Ελλάδος επιλέγουν, όπως όλα δείχνουν, μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα λύση, η οποία όμως εφαρμόζεται σε άλλες χώρες. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός εξωδικαστικού μηχανισμού ο οποίος μέσα από σύντομες και σφιχτές διαδικασίες θα διευθετεί όχι μόνο τις τραπεζικές οφειλές των επιχειρήσεων, αλλά αν είναι δυνατόν κι εκείνες προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους προμηθευτές, ακόμη και τους εργαζομένους.

Ο μηχανισμός θα λειτουργεί σε προαιρετική βάση, αλλά θα νομοθετηθεί προκειμένου το αποτέλεσμα της λύσης που θα αποφασίζεται για μία επιχείρηση να έχει θεσμική βαρύτητα. Συνοπτικά, οι πιστωτές θα προτείνουν διοικητικές καθώς και χρηματοοικονομικές λύσεις στις επιχειρήσεις με μη εξυπηρετούμενα δάνεια και καθυστερούμενες άλλες οφειλές (Εφορία, ταμεία κ.λπ.) για να γίνουν βιώσιμες. 


Οι υποδείξεις τους όμως δεν θα είναι τόσο ανώδυνες για τους μετόχους των εταιρειών καθώς και για τις ίδιες. Η λογική είναι πως «όλοι θα πρέπει ενδεχομένως να ξεχάσουν μέρος των χρημάτων που ήταν να πάρουν, να αρκεστούν σε ορισμένα ποσά από τα χρωστούμενα, αλλά η επιχείρηση θα έχει εξυγιανθεί με δυνατότητες άντλησης νέων κεφαλαίων».


Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me