20/8/14

Με το πιστόλι στον κρόταφο οι τραπεζίτες

Ψάχνουν κεφάλαια, θα πουλήσουν θυγατρικές. Κατά 50% θα μειωθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών

Δημοσιεύθηκε: 20 Αυγούστου 2014, 19:49 


Με το πιστόλι στον κρόταφο οι τραπεζίτες
 Με το μαχαίρι της SSM στον λαιμό θα βρεθούν οι 124 συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης μετά την ολοκλήρωση των stress tests το Νοέμβριο, καθώς η ΕΒΑ θα δώσει μόλις δυο εβδομάδες στους τραπεζίτες για να υποβάλλουν τα νέα αναθεωρημένα Capital Action Plans και 6 έως 9 μήνες για να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές. 

Η δημοσίευση της μεθοδολογίας των κεφαλαιακών ασκήσεων από την EBA σήμερα, μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων μεταξύ της ΕΚΤ και της BIS στη Βασιλεία την Κυριακή το απόγευμα, όπως είχε αποκαλύψει το sofokleousin.gr απέδειξε ότι οι Έλληνες τραπεζίτες δεν κατάφεραν να «πειράξουν» την εξίσωση παρά τη σπουδή στο lobbying που επέδειξαν.

Αν και γίνεται προσπάθεια να επικεντρωθεί η συζήτηση γύρω από τα εποπτικά κεφάλαια και τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στην πραγματικότητα η SSM δίνει ιδιαίτερο βάρος στο ρίσκο, τη διαχείριση κινδύνου, την παραγωγή εσωτερικού κεφαλαίου και τη διάρθρωση των χαρτοφυλακίων. Εν συνεχεία αξιολογεί τα NPL’s και την εξελικτική πορεία εισπραξιμότητας, ενώ λαμβάνει ως βάση για την διαμόρφωση των σεναρίων τα στοιχεία που προέκυψαν από το Asset Quality Review.

Στο δυσμενές σενάριο περιλαμβάνεται ραγδαία πτώση των τιμών στα ομόλογα, παγκοσμίως, και εκτίναξη των αποδόσεων. Παράλληλα θα προσομοιωθεί αύξηση του κόστους του χρήματος νέα ύφεση και κατάρρευση των τιμών στα ακίνητα.

Το σενάριο που θα είναι ενιαίο για όλες τις χώρες και τις τράπεζες είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για τις ελληνικές καθώς βάσει του AQR οι τιμές βάσης των ακινήτων έχουν καταγραφεί με τη μέθοδο mark-to-market στο -47% μεσοσταθμικά, πράγμα που σημαίνει ότι θα υποχωρήσουν περαιτέρω 20-25% στο δυσμενές σενάριο.

Συνεπώς τα NPL’s θα έχουν πολύ μικρότερο βαθμό κάλυψης από collaterals άρα και μειωμένη τιμή σε ενδεχόμενη προϊοντοποίηση τους. Παράλληλα η ΕΚΤ θα επιβάλει και haircut 30% στις εμπλοκές, εξανεμίζοντας το σύνολο των σωρευμένων προβλέψεων που έχουν λάβει οι ελληνικές τράπεζες.

Όπερ σημαίνει ότι οι τράπεζες θα βρεθούν με ακάλυπτα και ταυτόχρονα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της τάξης των 25 δισ. Τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν υπό το δυσμενές σενάριο προσεγγίζουν τα 4,37 δισ., -για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες- αφού ληφθεί υπόψη η παραγωγή εσωτερικού κεφαλαίου και με μέσο δείκτη κάλυψης επισφαλειών στο 45-50%.

Συνεπώς οι ελληνικές τράπεζες θα κληθούν αφενός να σβήσουν περί τα 30 δισ. δανείων από τους ισολογισμούς τους καθώς και να αξιοποιήσουν στοιχεία του ενεργητικού τους, ξεκινώντας από πωλήσεις θυγατρικών και αξιακών τίτλων, με αποτέλεσμα να συρρικνωθούν.

Από τα 4,5 δισ. οι ελληνικές τράπεζες θα δεσμευτούν για την άντληση 2 δισ. από την πώληση θυγατρικών και υλοποίηση capital action plansε, ενώ μια ή δυο τράπεζες θα προσφύγουν σε μικρές αμκ της τάξης των 600-780 εκατ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me