11/8/14

Γνωμοδότηση-σοκ: Έφοδος της Εφορίας σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους

Χωρίς παρουσία εισαγγελέα
Δημοσιεύθηκε: 11 Αυγούστου 2014, 08:16 
sofokleousin.gr
Γνωμοδότηση-σοκ: Έφοδος της Εφορίας σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους
Εφόδους στα σπίτια και σε επαγγελματικούς χώρους και μάλιστα χωρίς την παρουσία εισαγγελέα για την αναζήτηση χρημάτων, για είσπραξη φόρων ή άλλων χρεών προς το Δημόσιο θα μπορούν να διενεργούν τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα. 

Αυτό αναφέρει η γνωμοδότηση-σοκ, που εξέδωσε με οριακή πλειοψηφία (14-10 ψήφων) η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους  απαντώντας σε ερώτημα του υπουργείου Οικονομικών. 

Η Εφορία θα μπορεί να «εισβάλει» στις κατοικίες και στους επαγγελματικούς χώρους με στόχο να κάνουν φορολογικούς ελέγχους αλλά και να ψάξουν για λεφτά με τα οποία θα αποπληρωθούν φόροι ή άλλες οφειλές προς το Δημόσιο. Κι όλα αυτά χωρίς να είναι απαραίτητη η παρουσία εισαγγελέα. 

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους η παρουσία εισαγγελέα απαιτείται μόνο σε κατ' οίκον έρευνα μόνο όταν πρόκειται να συλλεχθούν αποδεικτικά στοιχεία για τη διαπίστωση εγκλημάτων ή σύλληψη δράστη και την πρόληψη ή καταστολή ποινικών αδικημάτων. 

Οι έρευνες που θα γίνονται στα πρότυπα της αμερικάνικης IRS θα επιτρέπουν άμεσες κατασχέσεις χρημάτων ή όποιων άλλων πολύτιμων αντικειμένων. Με μία διαφορά: Στις υπηρεσίες των ΗΠΑ είναι απαραίτητη η παρουσία δικαστικού λειτουργού. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me