22/8/14

Τράπεζες: Κεφαλαιακή ένεση 3 δισ. με αναβαλλόμενο φόρο


Ετοιμάζεται ειδική ρύθμιση ενόψει των stress test, για να περιορισθούν οι ανάγκες νέων κεφαλαίων
Δημοσιεύθηκε: 22 Αυγούστου 2014, 10:35 , Τελευταία Ενημέρωση: 22/08/2014, 10:37

Τράπεζες: Κεφαλαιακή ένεση 3 δισ. με αναβαλλόμενο φόρο
Εν όψει των ευρωπαϊκών stress test - απο τα οποία αναμένεται ότι θα προκύψουν πρόσθετες ανάγκες κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες- η κυβέρνηση σπεύδει να τους προσφέρει "χείρα βοηθείας", ώστε να εμφανίσουν καλύτερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και να χρειασθούν τελικά λίγοτερο (ή καθόλου) νέο χρήμα. 

Ετοιμάζει αλλαγές στις διατάξεις περί αναβαλλόμενου φόρου, ο οποίος θα μετατραπεί σε "φορολογική απαίτηση" των τραπεζών και θα μπορεί να συνυπολογισθεί στα εποπτικά τους κεφάλαια. Το συνολικό (λογιστικό) τους όφελος θα είναι 3 διασ. ευρώ. Το μοντέλο που θα υιοθετηθεί θα είναι μια "ελληνοποιημένη" εκδοχή εκείων που εφαρμόσθηκαν σε Πορτογαλία και Ιταλία.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχει αρχίσει ήδη η κατάρτιση του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο πρέπει να ψηφισθεί στη Βουλή μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, πριν αρχίσουν τα ευρωπαϊκά stress test. Οι νέες διατάξεις διατυπώνονται με βάση προτάσεις-εισηγήσεις ξένων συμβούλων, οι οποίοι έχουν μελετήσει το θέμα και γνωρίζουν τις ελληνικές ιδιατερότητες.

Βασικός γνώμονας είναι η εναρμόνιση με τιους κανόνες Βασιλεία ΙΙΙ, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση αμφισβήτησης ή παρερμηνειών. Πριν κατατεθεί το ν/σ στη Βουλή, θα γίνουν διαβουλεύσεις με την ΕΚΤ και την Κομισιόν.

Με τις νέες ρυθμίσεις θα δίνεται η δυνατότητα στις τράπεζες να εγγράφουν ολόκληρο τον αναβαλλόμενο φόρο στα εποπτικά κεφάλαια ί και να σταματήσουν να τον αποσβένουν κατά 10% ετησίως σε βάθος δεκαετίας.


Σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα,τράπεζες και εταιρείες που έχουν ζημιές, μπορούν να εγγράφουν στους ισολογισμούς τους αναβαλλόμενες φορολογικές εκπτώσεις και  μελλοντικά - όταν έχουν κέρδη - να τις συμψηφίζουν με φόρο.

Στις ελληνικές τράπεζες έχει αναγνωρισθεί αναβαλλόμενος φόρος 11 δισ. ευρώ συνολικά, τον οποίο αποσβένουν κατά 10% ετησίως. Το όφελος από την απόσβεση αυτή προσεγγίζει τα 8 δισ. ευρώ, τα οποία λογίζονται στα εποπτικά κεφάλαια.

Με τις νέες διατάξεις ολόκληρο το ποσό των 11 δισ. θα αναγνωρισθεί ως "φορολογική απαίτηση" (Tax credit). Ετσι οι τράπεζες θα εγγράψουν στα εποπτικά τους κεφάλαια 11 δισ. ευρώ,  αντί 8 δισ.
Η διαφορά των 8 δισ. θα περιορίσει αντιστοίχως τις κεφαάιακές ανάγκες που θα προκύψουν από τα ευρωπαϊκά stress test.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me