3/7/14

TO 18ΩΡΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΤΟΥ ΣΑΡΚΟΖΙ...


 
Δεκαοκτώ ώρες διήρκεσε το μαρτύριο του Νικολά Σαρκοζί καθώς, μετά την αποχώρηση του από την υπηρεσία των γαλλικών αστυνομικών αρχών στην πόλη Ναντέρ, τα ξημερώματα της Τετάρτης, μεταφέρθηκε σε δικαστήριο όπου εκεί άκουσε από τα τα χείλη των δικαστών τα κακά μαντάτα: ότι δηλαδή ξεκινάει σε βάρος του δικαστική έρευνα καθώς κρίθηκε ύποπτος για αθέμιτη άσκηση επιρροής και δωροδοκία.

Ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε τον τέως Πρόεδρο της γαλλικής δημοκρατίας να μεταβαίνει από τη Ναντέρ στο δικαστήριο με κατεβασμένο το κεφάλι και φανερά προβληματισμένος. 


Τα γαλλικά ΜΜΕ πλέον αναφέρουν ότι με την έναρξη της δικαστικής έρευνας, ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας ενδέχεται να παραπεμφθεί σε δίκη, όμως ακόμα τίποτα δεν είναι σίγουρο. Σε κάθε περίπτωση η επίσημη ανακοίνωση από το γραφείο του Εισαγγελέα αναφέρει: “Ο Νικολά Σαρκοζί είναι ύποπτος για αθέμιτη άσκηση επιρροής, δωροδοκία και φέρεται να επωφελήθηκε από την παραβίαση επαγγελματικών απορρήτων”.

Ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί τέθηκε και επισήμως υπό δικαστική έρευνα ως ύποπτος ότι προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να εμποδίσει μια έρευνα σχετικά με την προεκλογική εκστρατεία που διεξήγαγε το 2007, καθώς και για δωροδοκία δικαστή. H κίνηση αυτή οδηγεί συχνά, αλλά όχι πάντα, σε δίκη και αποτελεί ένα σημαντικό πλήγμα στις ελπίδες του Σαρκοζί για μια επιστροφή στην πολιτική μετά την ήττα του 2012 από τον ελάχιστα δημοφική πλέον Φρανσουά Ολάντ. 


Ο συντηρητικός πολιτικός αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση. Από την πλευρά της, η Δικαιοσύνη ξεκινά επίσημη έρευνα προκειμένου να αποδειχθεί αν ο Σαρκοζί χρησιμοποίησε την επιρροή του για να εξασφαλίσει τη διαρροή λεπτομερειών μιας έρευνας για φερόμενες παρατυπίες στη νικηφόρα προεκλογική εκστρατεία του το 2007.

Ο 59χρονος Σαρκοζί βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση για σχεδόν 15 ώρες στη Ναντέρ, προάστιο του Παρισιού, πριν μεταφερθεί σε δικαστήριο. 


Στις 2 τα ξημερώματα, ώρα Γαλλίας, επέστρεψε στην οικία του κι αυτό θεωρείται πραγματικός θρίαμβος για τους δικηγόρους του, οι οποίοι προσπάθησαν από την ώρα της κράτησής του (δηλαδή από τις οκτώ το πρωί της Τρίτης, ώρα Γαλλίας) να αποφύγουν την παραμονή του τη νύχτα - και τελικά το κατάφεραν καθώς δεν ήθελαν να ξεπέσει και άλλο στα μάτια των Γάλλων. Ο Σαρκοζί επέστρεψε στην οικία του μετά τις 2 τα ξημερώματα, ώρα Γαλλίας, όπου εκεί τον περίμενε η τρίτη σύζυγός του, Κάρλα Μπρούνι και η μονάκριβη κόρη τους, Ζουλιά.

Πλην του ιδίου σύσσωμο το “σύστημα Σαρκοζί”, όπως αποκαλούν τους συνεργάτες του πρώην προέδρου πολλά γαλλικά ΜΜΕ, δηλαδή τον δικηγόρο του και δύο ανώτατους δικαστές που εμπλέκονται στην υπόθεση, τέθηκαν επίσης υπό επίσημη δικαστική έρευνα ως ύποπτοι για άσκηση αθέμιτης επιρροής.

Εφόσον πάντως η υπόθεση οδηγηθεί στα δικαστήρια, τότε σε περίπτωση καταδίκης του ο Νικολά Σαρκοζί θα βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης έως και δέκα έτη. Μόνον η άσκηση αθέμιτης επιρροής τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι πέντε ετών και πρόστιμο 500.000 ευρώ ενώ για την δεύτερη κατηγορία την οποία επίσης αντιμετωπίζει ο Σαρκοζί , η δωροδοκία δικαστικού, ομοίως επισείει φυλάκιση πέντε ετών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους "σαρκοζιστές", τους ένθερμους υποστηρικτές του,ο Σαρκοζί είναι ο Terminator της Γαλλίας. Δεν το βάζει κάτω και πάντα είναι ο νικητής. Οτι κι αν γίνει, δεν πρόκειται να του αλλάξει την ατζέντα. Απλά θα του δυσκολέψει την επιστροφή του στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας, όπως υποστηρίζουν. 


Οι ίδιοι, πάντως, μπορεί να έγιναν τηλεοπτικοί... “μαιντανοί” τις τελευταίες ώρες πλέκοντας το εγκώμιο του τέως προέδρου από κανάλι σε κανάλι και να του έστελναν μηνύματα συμπαράστασης στο Twitter και σε άλλες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όμως κανείς δεν προσήλθε έξω από το κτίριο στη Νταντέρ όπου κρατείτο επί σχεδόν 15 ώρες, σχολιάζει πικρόχονα η εφημερίδα "Liberation".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me