12/7/14

«Πράσινο» για ΟΛΠ και Cosco

ΑΛΜΟΥΝΙΑ ΚΑΙ ΜΠΑΡΝΙΕ ΕΝΕΚΡΙΝΑΝ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 230 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ


Αλμούνια και Μπαρνιέ «άναψαν» το πολυπόθητο «πράσινο φως» για τον φιλικό διακανονισμό του ΟΛΠ με την Cosco και ενέκριναν το περιεχόμενο της νέας σύμβασης, ξεμπλοκάροντας τις επενδύσεις ύψους 230 εκατ. ευρώ για την επέκταση στο δυτικό τμήμα του προβλήτα ΙΙΙ. 






Εγκριθηκε η νέα σύμβαση του ΟΛΠ με την Cosco για κινεζικές επενδύσεις ύψους 230 εκατ. ευρώ για την επέκταση στο δυτικό τμήμα του προβλήτα ΙΙΙ
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας, τόσο ο επίτροπος για θέματα Ανταγωνιστικότητας Χοακίν Αλμούνια, όσο και ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, ήραν τελικά τις επιφυλάξεις τους για τον φιλικό διακανονισμό με την Cosco, εγκρίνοντας το σχέδιο σύμβασης με τους Κινέζους.

Η Κομισιόν από το καλοκαίρι του 2013 είχε σοβαρές αντιρρήσεις για σημεία της νέας σύμβασης, μέσω της οποίας ο Πειραιάς καθίσταται λιμάνι-κόμβος εξυπηρέτησης και πλοίων νέας γενιάς και η δυναμικότητά του αυξάνεται από 3.700.000 σε 6.200.000 κοντέινερ. 

Με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα να αμφισβητούν ότι ο φιλικός διακανονισμός ΟΛΠ - Cosco δεν συνιστά κρατική ενίσχυση, έβαζαν μπλόκο στη διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας του ΟΛΠ με την κινεζική εταιρεία.

Οι απαντήσεις όμως της ελληνικής πλευράς και οι συνεχείς διαβουλεύσεις το προηγούμενο διάστημα με τους κοινοτικούς αξιωματούχους φαίνεται πως έπεισαν τελικά την Κομισιόν ότι η επέκταση της σύμβασης είναι μια συμφωνία που υπαγορεύεται από την πρώτη σύναψη του 2008 και ότι σε καμία περίπτωση η συμφωνία αυτή δεν μειώνει την αξία του ΟΛΠ εν όψει της ιδιωτικοποίησης, μια διαδικασία που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας, η τελική έκβαση της υπόθεσης αυτής θα λειτουργήσει θετικά για τον εν εξελίξει διαγωνισμό του ΟΛΠ, καθώς ξεκαθαρίζει το τοπίο τόσο για τους Κινέζους όσο και για τους υπόλοιπους διεκδικητές του Πειραιά.

Συγκεκριμένα η νέα σύμβαση με την Cosco περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου προβλήτα στο δυτικό τμήμα του λιμανιού και την κατασκευή νέου προβλήτα πετρελαιοειδών για λογαριασμό του ΟΛΠ, που θα εξοφλήσει ο Οργανισμός σε 15 χρόνια, με αντάλλαγμα την αναστολή του ελάχιστου εγγυημένου τιμήματος που καταβάλλουν σε ετήσια βάση, έως ότου το ελληνικό ΑΕΠ επανέλθει στα επίπεδα του 2009.

Το κείμενο της συμφωνίας αναφέρει ότι η θυγατρική εταιρεία της Cosco που διαχειρίζεται τον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά αναλαμβάνει:
  • να κατασκευάσει και το δυτικό τμήμα του προβλήτα ΙΙΙ.
  • να κατασκευάσει για λογαριασμό του ΟΛΠ ΑΕ τον νέο τερματικό σταθμό προβλητών πετρελαιοειδών και τα δίκτυά του.
  • να αναβαθμίσει τον προβλήτα ΙΙ με 12 E-RTG's, ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητά του.
  • να αναβαθμίσει τον ανατολικό και δυτικό προβλήτα ΙΙΙ με εξοπλισμό κατ' ελάχιστον 7 μεγάλες γερανογέφυρες και 16 RMG's, ώστε να δέχεται τα νέας γενιάς πλοία.
  • να χρηματοδοτήσει όλα τα πιο πάνω έργα με ποσά ύψους 230 εκατ. ευρώ.
  • να συνεχίσει να καταβάλλει στον ΟΛΠ ΑΕ τα προβλεπόμενα από τη σύμβαση παραχώρησης ετήσια οικονομικά ανταλλάγματα.
  • να μην καταργηθεί το ελάχιστο εγγυημένο αντάλλαγμα, αλλά να προσαρμοστεί η καταβολή βάσει οικονομικών δεικτών (ΑΕΠ), λόγω της μεταβολής των οικονομικών δεδομένων στη σύνθεση των φορτίων της αρχικής σύμβασης.
  • με τα πιο πάνω έργα να αυξήσει τη δυναμικότητα του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων ετησίως από 3.700.000 κοντέινερ σε 6.200.000 κοντέινερ.
Κώστας Νάνος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me