31/7/14

Εξέταση αίματος προβλέπει την αυτοκτονία!


Μια απλή εξέταση αίματος θα μπορούσε να καθορίσει κατά πόσο ένα άτομο έχει αυτοκτονικές τάσεις, αποτελώντας με αυτό τον τρόπο ένα μελλοντικό εργαλείο πρόληψης και αναχαίτισης των αυξημένων ποσοστών αυτοκτονιών, όπως αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.
Συγκεκριμένα, μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό AmericanJournalofPsychiatry, αναφέρει ερευνητές  από το Πανεπιστήμιο JohnsHopkinsανακάλυψαν τις μεταλλάξεις ενός γονιδίου στον ανθρώπινο οργανισμό, οι οποίες φαίνεται πως δείχνουν αν ένα άτομο θα προσπαθήσει να βάλει τέλος στη ζωή του.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρακολούθησαν μια ομάδα χημικών ουσιών επηρεάζει το γονίδιο SKA2, το οποίο ελέγχει πως ο εγκέφαλος αντιδρά στις κορτιζόλες, τις ορμόνες του στρες. Το γονίδιο εντοπίζεται στον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου και εμπλέκεται στην αποτροπή των αρνητικών σκέψεων και στον έλεγχο της παρορμητικής συμπεριφοράς.
Το τεστ αίματος που έκαναν οι ερευνητές σε περίπου 325 εθελοντές, προκειμένου να ολοκληρωθεί η μελέτη τους, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Washington Post, προέβλεψε με ακρίβεια της τάξεως του 90% τα άτομα που αντιμετώπιζαν σοβαρό κίνδυνο αυτοκτονίας, ενώ μπόρεσε να εντοπίσει και τα άτομα που είχαν επιχειρήσει κατά το παρελθόν να βάλουν τέλος στη ζωή τους με ακρίβεια της τάξεως του 96%.

Μαρία Καραμέτου, www.stogiatro.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me