31/7/14

ΔΝΤ: Το παρασκήνιο της προαγωγής Τόμσεν

Αναλαμβάνει διευθυντής Ευρώπης στη θέση του Μόγκανταμ που πάει στη Morgan Stanley
Δημοσιεύθηκε: 31 Ιουλίου 2014, 08:51-

sofokleousin.gr




Διοικητική καραμπόλα και αναβάθμιση του Πωλ Τόμσεν προκαλεί η απόφαση του επικεφαλής Ευρώπης του ΔΝΤ, να φύγει για τη Morgan Stanley. Αν και η πρόθεση του Ρέζα Μόγκανταμ να αποχωρήσει ήταν γνωστή από καιρό εν τούτοις η ανακοίνωσή της προκαλεί αναταράξεις στο εσωτερικό.

Ή καρέκλα του επικεφαλής Ευρώπης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποδεικνύεται ηλεκτρική καθώς και ο προκάτοχος του Μόγκανταμ είχε παραιτηθεί και μάλιστα με αιχμές και ευθείες κατηγορίες κατά της Κριστίν Λαγκάρντ και του διοικητικού συμβουλίου.

Ο Ρέζα Μόγκανταμ αποχωρεί με ηπιότερους τόνους αλλά έχοντας διατυπώσει ηχηρά τις διαφωνίες τους στο παρελθόν και ιδιαίτερα στο ζήτημα της Ελλάδας.

Οι σχέσεις με τον υφιστάμενό του και σημερινό διάδοχό του Πολ Τόμσεν έχουν περάσει από χίλια κύμματα καθώς οι δυο άνδρες σε πολλές φάσεις δεν αντάλλασσαν ούτε κουβέντα παρά μόνο... e-mails. Τον τελευταίο καιρό και μετά τον εκτροχιασμό του ελληνικού προγράμματος ο Πολ Τόμσεν άλλαξε στάση και επιχείρησε επαναπροσέγγιση με τον προϊστάμενό του.

Καλά πληρπφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η αποχώρηση του Μόγκανταμ είναι μόνο πρόγευση γι αυτά που θα ακολουθήσουν στο ΔΝΤ.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι εντός του καλοκαιριού αναμένεται να παραιτηθεί και ο Ολιβιέρ Μπλανσάρ, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, ο οποίος έγινε γνωστός στην Ελλάδα μέσω των περίφημων πολλαπλασιαστών οι οποίοι υποεκτιμήθηκαν στην περίπτωση της χώρας μας.

Από το ΔΝΤ διαρρέεται ότι Moghadam, που είχε περάσει από αρκετές ανώτερες θέσεις του ΔΝΤ στην 22χρονη καριέρα του, αποχωρεί καθώς δεν έχει πια περιθώρια περαιτέρω ανέλιξης. Επιπλέον, μεγάλο μέρος της οικογένειάς του μένουν στη Βρετανία, και ο ίδιος επιθυμεί να επιστρέψει εκεί, έπειτα από δύο δεκαετίες στην Ουάσιγκτον.

Γνώστες της κατάστασης επισημαίνουν ότι ο Μόγκανταμ θα μπορούσε να είναι ο επόμενος αναπληρωτής γενικός διευθυντής, θέση για την οποία τον στήριζε τόσο η Βρετανία όσο και η Γαλλία. Η σύγκρουσή του όμως με την Κριστίν Λαγκάρντ και τους Γερμανούς στο ζήτημα της Ελλάδας τον αναγκάζει σε έξοδο...

Πάντως, ο Moghadam δεν θα χάσει την επαφή του με τις κυβερνήσεις που ανέπτυξε στα χρόνια του στο ΔΝΤ, καθώς ανάμεσα στα καθήκοντά του στην Morgan Stanley θα είναι να συνεργάζεται με κράτη που ζητούν συμβουλές σε ζητήματα χρέους ή δημοσιονομικά θέματα.

Ο Moghadam ήταν εκείνος που από νωρίς επέμενε ότι έπρεπε να γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, λύση που τελικά υιοθετήθηκε δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Σήμερα, το ΔΝΤ παραδέχεται πως έπρεπε να έχει επιμείνει περισσότερο στο ζήτημα αυτό.

Ήταν επίσης εκείνος που πίεσε να γίνει haircut στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών, κόντρα στις αντιδράσεις της Κομισιόν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me