25/7/14

Οι εργαζόμενοι σε «βάρδιες» αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ


Ο διαβήτης τύπου ΙΙ είναι πιο συχνός σε άτομα που εργάζονται σε βάρδιες, σύμφωνα με πρόσφατη μεγάλη διεθνής μελέτη.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Occupational and Environmental Medicine, αποκάλυψαν πως οι άνδρες και όσοι εργάζονται σε εναλλασσόμενες βάρδιες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ, καθώς επηρεάζεται το «βιολογικό» ρολόι, το οποίο με τη σειρά του επιδρά στις ορμόνες του οργανισμού και στις συνήθειες του ύπνου.  
Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Huazhongστην Κίνα, αναλύοντας δεδομένα 226,652 ανθρώπων, διαπίστωσαν πως οι εργαζόμενοι σε βάρδιες έχουν 9% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου ΙΙ, ενώ στους άνδρες το ποσοστό αυτό άγγιζε το 35%.  Για τους ανθρώπους μάλιστα που εναλλάσσουν τη μέρα με τη νύχτα το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 42%.
Οι επιστήμονες εξηγούν πως η πιο πιθανή εξήγηση για αυτά τα αυξημένα ποσοστά εμφάνισης διαβήτη είναι πως οι βάρδιες διαταράσσουν τον ύπνο και τις διατροφικές συνήθειες.
Για το λόγο αυτό άλλωστε και η βρετανική Ομοσπονδία για τον διαβήτη προειδοποίησε για τον αυξημένο κίνδυνο και συνιστά σε όσους εργάζονται σε βάρδιες τουλάχιστον να προσπαθούν να ακολουθούν ένα ισορροπημένο και όσο γίνεται υγιεινό πρόγραμμα διατροφής.
Ο διαβήτης τύπου ΙΙ μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση, να αυξήσει τον κίνδυνο των καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων, καθώς να αποβεί επιζήμιος στα  νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία - αυξάνοντας δραματικά μέχρι και τον ακρωτηριασμό των άκρων. 

Πηγή: Μαρία Καραμέτου www.stogiatro.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me