25/7/14

Το σταυρόλεξο των 180 βουλευτών -sofokleousin.gr

«Φωτιές» άναψε η χθεσινή δήλωση του Αντώνη Σαμαρά
Μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε η χθεσινή φράση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά «πρόωρες εκλογές δεν θα γίνουν, φαίνεται ότι τους 180 τους πιάνουμε», στη  συνάντηση που είχε με βουλευτές της ΝΔ, με αφορμή την εκδήλωση για την 40η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε πολύ σίγουρος ότι τελικά θα αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές, ενώ με τη φράση αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνει τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που είναι σε πλήρη εξέλιξη προκειμένου να ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή ο αντικαταστάτης του Κάρολου Παπούλια.
Μπορεί το όνομα που θα προτείνει η κυβέρνηση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό, ωστόσο το επιτελείο του πρωθυπουργού δίνει αγώνα δρόμου προκειμένου να επιτευχθεί ο «χρυσός» αριθμός των 180 βουλευτών, εκτιμώντας ότι υπάρχει «δεξαμενή» από την οποία μπορούν να αντληθούν οι ψήφοι που λείπουν.
Το πολιτικό σκηνικό είναι ευμετάβλητο και πολλά θα κριθούν από την πορεία της Δημοκρατικής Αριστεράς και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ διαρκείς είναι οι συναντήσεις τόσο με ανεξάρτητους βουλευτές (8), όσο και με βουλευτές που ανήκουν στην Κ.Ο. των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών (17).
Σαμαράς και Βενιζέλος είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν το μεταρρυθμιστικό έργο καθώς παρέκκλιση από την προσπάθεια ταχύτατης επανόδου της οικονομίας σε σταθεροποίηση θα μπορούσε να αποτελέσει «βόμβα» στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση.
Σε αυτό το μοτίβο η πρόθεση του Αντώνη Σαμαρά είναι να προτείνει για πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα πρόσωπο τέτοιο που λειτουργήσει ενωτικά και από την άλλη μπορεί να προσελκύσει τις απαραίτητες ψήφους προκειμένου να εκλεγεί στο υψηλότατο αξίωμα της χώρας.

Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι εάν προτείνουν για Προέδρο της Δημοκρατίας που χαίρει της γενικής πολιτικής εκτίμησης ότε θα «στριμώξουν» στην γωνία τον Αλέξη Τσίπρα και θα του καταλογίσουν σε πιθανή άρνησή του ότι θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές δυναμιτίζοντας τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Πάντως ήδη από χθες στα επιτελεία των κομμάτων έχουν βγει τα κομπιουτεράκια και εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα για το πώς μπορεί να αθροιστή ο αριθμός των 180 ψήφων.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα ο καταμερισμός των βουλευτικών εδρών  είναι ο εξής:
-Ν.Δ.   125
-ΣΥΡΙΖΑ  71
-ΠΑ.ΣΟ.Κ. 27
-ΑΝ.ΕΛ.  13
-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ  16
-ΔΗΜΑΡ 9
-Κ.Κ.Ε.   12
-ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ 17
-ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ   8

Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ από κοινού έχουν 152 βουλευτές ενώ εάν συνυπολογιστούν οι κ.κ. Λοβέρδος και Αηδόνης τότε η κυβερνητική πλειοψηφία ανεβαίνει στους 154 βουλευτές. Όπερ σημαίνει ότι αναζητούνται ακόμα 26 βουλευτές.
Από πού θα αντληθούν αυτοί οι ψήφοι; Από τη δεξαμενή της Δημοκρατικής Αριστεράς, των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, των Ανεξάρτητων βουλευτών και των Ανεξάρτητων Ελλήνων που αριθμούν συνολικά 42 βουλευτές. Στο κυβερνητικό επιτελείο έχει ήδη ξεκινήσει το απαραίτητο «μασάζ» σε αρκετούς βουλευτές προκειμένου να βρεθούν οι απαραίτητοι ψήφοι. Μετά και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι αρκετοί βουλευτές από τα κόμμα που ηττήθηκαν αλλά και από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών δε θα θέλουν πρόωρες εκλογές οπότε θα «συνασπιστούν» πίσω από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές
Τατσόπουλος Πέτρος   
Λοβέρδος Ανδρέας (Έχει ανακοινώσει ότι θα ενταχθεί στο ΠΑΣΟΚ)       
Ανδρουλάκης Μίμης 
Καπερνάρος Ηλίας  
Βουδούρης Οδυσσεύς
Νικολόπουλος Νικόλαος        
Νταβρής Χαραλάμπους       
Αηδόνης Ευαγγέλου (Πιθανή ένταξή του στο ΠΑΣΟΚ)       
Γιοβανόπουλος Κωνσταντίνος        
Γιαταγάνα Χρυσούλα - Μαρία        
Παραστατίδης Θεόδωρος
Κασαπίδης Γεώργιος        
Μουτσινάς Πάρις        
Κουράκος Ιωάννης    
Τζάκρη Θεοδώρα        
Μπόλαρης Μάρκος        
Σταυρογιάννης Νικόλαος

Ανεξάρτητοι
Κακλαμάνης Μιχαήλ Νικήτας        
Πολύδωρας Γεωργίου Βύρων    
Ψαριανός Γρηγόριος
Οικονόμου Αθανάσιος
Ιατρίδη Μίκα
Μάρκου Κατερίνα   
Μπούκουρας Ευστάθιος        
Αλεξόπουλος Χρυσοβαλάντης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο σχολιασμός επιτρέπεται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες

About Me